abonneren

Sony Personal Viewer HMZ-T1

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Wil je totaal ondergedompeld worden in je films en games en vind je het daarbij niet erg dat je voor de rest volkomen afgesloten bent van je omgeving? Dan is de Sony Personal Viewer, de HMZ-T1, wat voor jou!

De Personal Viewer is een multimedia bril, of beter gezegd helm, waarmee je film en games in volledig 3D en surround sound kan ervaren. De Personal Viewer wordt geleverd met een extra kastje die de bril verbind met je blu-ray-speler of gameconsole. Op het kastje zit maar één HDMI-ingang en één uitgang die het inkomende signaal doorgeeft aan de bril. Meer ingangen waren welkom geweest. Nu moet je als je van bron wil wisselen ook stekkers omwisselen. De bril zelf sluit je aan met een kabel die drie meter lang is. Een draadloze verbinding is op dit moment technisch gezien nog niet haalbaar.
 

Zwaar

De Personal Viewer weegt ruim 400 gram. Dat lijkt misschien niet veel, maar op je hoofd is dat toch een heel ander verhaal. Twee verstelbare hoofdbandjes moeten er voor zorgen dat de bril stevig op het voorhoofd gedrukt wordt. Zo weegt de hele constructie niet door op je neus. Het verstellen van de helm, zodat hij ideaal op je hoofd zit, kost even wat tijd. De ingebouwde hoofdtelefoon kan echter naadloos op en neer en naar voren en achteren bewogen worden, wat de afstelling een stuk eenvoudiger maakt. Brildragers hebben pech. Een gewone bril is niet te combineren met de Personal Viewer.

Zodra je de bril aanzet verschijnt een welkomstscherm. Met twee knoppen verschuif je de beelden voor het linker- en rechteroog tot ze goed staan voor jouw oogafstand. Zodra de tekst scherp is ben je klaar. Het volgende scherm test of je 3D correct waarneemt, en dan is de bril klaar voor gebruik.

Indrukwekkend

De beeldkwaliteit is echt indrukwekkend. Het beeld is bijna perfect. De twee OLED-schermpjes - één voor ieder oog - beschikken over een resolutie van 1280 bij 720 pixels en leveren een bijzonder scherp beeld. De schermen staan zo dicht bij je ogen dat je een gezichtsveld van 45 graden hebt. De ervaring is vergelijkbaar met een film bekijken op ongeveer 1,07 meter afstand van een 40-inch scherm, of op 2,7 meter van een 100-inch scherm. Het beeld vult dus werkelijk een enorm stuk van je gezichtsveld.

De kleurweergave is uitstekend: levendig maar niet overdreven. De OLED-schermen staan garant voor een zeer goede zwartwaarde, maar verhullen wel een klein beetje zwartdetail. We deden ook wat testen bij daglicht, en in zo'n situatie wist het omgevingslicht toch wat zwartniveau uit.

 

3D zonder cross-talk

De 3D-kwaliteit is ook geweldig. Sowieso heb je geen aparte 3D-bril nodig want die heb je al op. Daarnaast is crosstalk onmogelijk aangezien elk oog naar zijn eigen scherm kijkt.

Na enkele races in Forza 3 en wat actie in Call of Duty zijn we overtuigd van de meerwaarde van de HMZ-T1 voor gamers. De beleving is echt intens; je zit werkelijk midden in de actie en je bent je enkel nog van het spel bewust. Jammer is dat de Viewer geen head-tracking ondersteund. Je kan dus niet echt met je hoofd rondkijken in de game.

 

Surround sound in je helm

De hoofdtelefoon in de Viewer produceert ruim voldoende volume, klinkt gedetailleerd en zet bassen stevig neer. Helemaal leuk wordt het met surroundtracks: overvliegende ruimteschepen, laserblasts of kogels die je om de oren vliegen.

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • erg mooi beeld en geluid
  • 3D zonder crosstalk
  • unieke spelervaring
  • vrij zwaar
  • vraagt gewenning
  • niet geschikt voor brildragers
De HMZ-T1 is een indrukwekkende multimediabril die je echt laat opgaan in je 3D-games en films. Maar er zijn zeker nog wel enkele verbeterpunten. Zo vallen brildragers momenteel buiten de boot en zorgt het gewicht van de bril ervoor dat je na een uurtje kijken of gamen last gaat krijgen van je nekspieren. Ook zien we in een volgende versie graag head-tracking verwerkt zitten.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Headsets

Tags: Entertainment

Laatste reactie