abonneren

SHB7102

"Never miss a beat", is de kreet die Philips hanteert voor hun nieuwe bluetooth headsets. Des te vreemder is het dat het Nederlandse electronikabedrijf juist dit niet waar weet te maken...

De Philips Bluetooth Wireless Stereo Headset, kortweg SHB7102, is een kant-en-klaar pakket voor muziekliefhebbers die 1) af willen van de draad tussen muziekspeler en koptelefoontjes en 2) geen telefoontje willen missen tijdens het beluisteren van muziek. Voor ons is er nog een derde reden om dit setje te kopen: als een van de weinige bluetoothsetjes op de markt staat de SHB7102 het toe je eigen koptelefoon te gebruiken! Dat we geen afstand hoeven te doen van onze Shure in-ears en Sennheiser dj-headphone is al een grote pré.

In de doos vinden we een aantal losse componenten. Allereerst is er een Philips in-ear-koptelefoon meegeleverd. Deze koptelefoon is ook los verkrijgbaar en kost ongeveer € 39. Met deze prijs leggen we onze verwachtingen van de geluidskwaliteit op voorhand laag en dat is maar goed ook, want de oortjes weten ons niet te beïndrukken. Zoals gezegd kunnen we dit euvel nog wel door de vingers zien, want de mogelijkheid onze eigen koptelefoon te gebruiken op de 3.5mm-aansluiting weegt voor ons zwaarder.

Naast de koptelefoon vinden we in de doos een zender en een ontvanger terug. Beide apparaatjes zijn prettig klein gehouden en wegen niet veel. De ontvanger kan met een clip aan kleding vastgemaakt worden, zodat we 'm overal kwijt kunnen. Ook de lader is bescheiden in omvang en kan zowel zender als ontvanger gelijktijdig laden. Dit laden duurt een paar uur, met een gebruiksduur van bijna tien uur tot gevolg. Netjes dus.

Het instellen van de SHB7102 is een fluitje van een cent. Rechtstreeks uit de doos zijn zender en receiver al op elkaar afgestemd, dus het enige wat u hoeft te doen is de receiver nog te koppelen aan uw mobiele telefoon. Veel meer dan de play-toets een seconde of vijf ingedrukt houden is voldoende om de ontvanger in koppelmodus te schakelen, het koppelen met de gsm gaat niet anders dan met andere bluetooth-apparaten. Is uw mobiele telefoon ook meteen uw muziekspeler? Dan heeft u de zender niet nodig. Het loont te controleren of uw mobieltje het avrcp-profiel ondersteunt. Is dit het geval, dan kunt u uw muziek bedienen via de ontvanger.

Ondanks de mogelijkheid een kwalitatief goede koptelefoon te gebruiken met de SHB7102 moeten we dit setje toch afraden voor echte muziekliefhebbers. De bluetooth verbinding zorgt voor behoorlijk wat ruis tijdens rustige passages en we hebben ook het idee dat hoge tonen afgesneden worden. De zender en ontvanger mogen niet verder dan een paar meter van elkaar gebruikt worden en de ontvangst is erg gevoelig voor voorwerpen die zich tussen de zender en ontvanger bevinden. Jammer, want al dit komt het gebruiksgenot niet ten goede.

Gelukkig heeft de SHB7102 één duidelijk voordeel boven een normale, bedraadde koptelefoon: bij een inkomend telefoontje schakelt de ontvanger het muziekvolume automatisch terug naar nul zodat u het mobiele gesprek kunt beantwoorden. Is het gesprek afgelopen, dan kunt u weer doorgaan met het beluisteren van uw muziek. En precies op dit punt slaat Philips de plank volledig mis met hun uitspraak "never miss a beat", want verbazingwekkend genoeg blijft de muziek tijdens het telefoongesprek... gewoon doorlopen!

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Draadloze muziekverbinding
  • Mogelijkheid eigen koptelefoon te gebruiken
  • Koppeling met gsm voor inkomende gesprekken
  • Matige koptelefoon meegeleverd
  • Geluidskwaliteit via bluetooth niet geweldig
  • Kan muziek niet pauzeren bij inkomend gesprek
Philips heeft met de SHB7102 een product dat vooral op papier vreselijk interessant is. Muziek luisteren zonder snoer, het gebruik van een eigen koptelefoon en nooit meer gesprekken missen door het koppelen van uw mobieltje -- we zouden niets anders willen, ware het niet dat de SHB7102 niet voldoet. Dat de muziek niet automatisch gepauseerd wordt bij een inkomend gesprek, daar kunnen we nog wel mee leven. Maar dat de geluidskwaliteit duidelijk onder het niveau van een normale, bedraadde oplossing ligt en ook nog eens erg gevoelig voor storing is, is wat ons betreft een dealbreaker.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Headsets

Tags: