Philips Fidelio L1

Onze eerste indruk van de Fidelio L1 verklaart zijn prijskaartje: afwerking en materiaalkeuze staan op hoog niveau en hij voelt massief aan. Hoe zit het met de geluidskwaliteit?
27
Score
270
Score: 270
  • Pluspunten
  • bouwkwaliteit
  • comfort
  • ontspannen geluid
  • Minpunten
  • basrespons

Met zijn 278 gram is de Fidelio L1 niet echt mobiel, al zijn de oorschelpen 90 graden te draaien en levert Philips er een net opbergzakje bij. In dat draagtasje zitten twee korte kabeltjes (elk 110 centimeter) en een verloopstekker naar 6,3 mm-plug. De Fidelio L1 is prima bruikbaar als headset voor je mobiele telefoon; voor iPod/iPhone-gebruikers zit er zelfs een remote in de kabel. De hoge gevoeligheid maakt ook duidelijk dat hij makkelijk aan te sturen is.
Philips heeft gekozen voor een halfopenconstructie. De hoofdband is met een kliksysteem in te stellen en biedt een ruim bereik. Het kost ons dan ook geen moeite de perfecte pasvorm te vinden. De oorkussens zijn groot en dun met een zachte vulling, waardoor de koptelefoon niet overdreven hard op je oor gedrukt wordt. Dat zorgt er overigens wel voor dat er iets van omgevingsgeluid doorlekt, al vinden we de mate hiervan geenszins storend. Philips geeft aan dat de Fidelio L1 ontworpen is met het oog op een open, heldere klank. Die belofte wordt ingelost, al is het geluidsbeeld iets compacter dan we van deze koptelefoon hadden verwacht. De Fidelio klinkt opvallend gedetailleerd, althans, in een stille omgeving. Met wat meer omgevingslawaai gaan de details al snel verloren.
Wanneer we Agnes Obels Philharmonics er integraal op luisteren, merken we dat het mid en hoog duidelijk meer ontspannen worden weergegeven dan we gewend zijn. De concurrentie in dit prijsvlak geeft het geluid vaak wat meer pit. Het voordeel hiervan is dat de Fidelio fouten in de muziek (zeker bij mp3-compressie) sneller onder het tapijt veegt. Deze koptelefoon is nogal timide wat de basrespons betreft, waardoor hij voor liefhebbers van beats geen handige keuze is.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Headsets

Tags: philips, koptelefoons, hoofdtelefoons