abonneren

Motörheadphönes Motörizer

Tegenwoordig lijkt haast iedere artiest z’n naam te verbinden aan een hoofdtelefoon. Ook de legendarische heavymetalband Motörhead laat zich niet langer onbetuigd, met hoofdtelefoons zoals deze Motörizer.

Of er veel overeenkomsten zijn tussen een automerk zoals Ferrari, een modelabel als WeSC en een rockband als Motörhead? Op het eerste gezicht niet echt, maar toch is er op z’n minst één link die deze drie namen bindt: je kan ze stuk voor stuk op hoofdtelefoons vinden. Voor de technische kant van het verhaal sloot Motörhead een deal met de Zweedse fabrikant Krusell, die voor de productie van de Motörheadphönes tekent. Momenteel zitten er drie verschillende full-size modellen in het aanbod: Bomber, Ironfist en Motörizer – stuk voor stuk gesloten hoofdtelefoons die mikken op de rockliefhebber en een relatief betaalbaar prijskaartje dragen.

Zwart jasje

Bij lifestylehoofdtelefoons kan je er meestal veilig vanuit gaan dat het design een van de belangrijkste verkoopsargumenten is. De Motörheadphönes zijn in een zwart jasje gestoken en op de zijkant prijkt een grote Warpig-afbeelding en een Motörhead-opschrift. Ook op het meegeleverde draagtasje prijkt een knoert van een logo. Ongetwijfeld gesneden koek voor de fans.

De constructie is erg robuust: finesse en elegantie staan duidelijk niet voorop en er wordt volop gebruikgemaakt van duurzaam plastic en dikke, stevige scharnierpunten. De hoofdband is een zelfstellend exemplaar – naar de juiste maat zoeken is dus overbodig – dat aan de bovenkant opengelaten is. Zodra je de Motörizer opzet voel je de hoofdband zelfs helemaal niet meer. De Motörheadphönes wegen amper 240 gram, maar zitten wel wat strak op je oren. De druk is weliswaar goed verdeeld, maar voor langdurigere sessies zouden we een losser model verkiezen. 

Bij de Motörizer krijg je natuurlijk ook enkele accessoires: een draagtasje, een 6,3-millimeter adapter voor je stereoset en twee afneembare kabels van verschillende lengtes (1 meter en 2,5 meter) waarvan één met een remote en microfoon is uitgerust voor handsfree bellen. Daarmee komt de Motörizer even goed voor de dag als de best uitgeruste sets in dit segment, ook de aanzienlijk duurdere. Een duidelijk pluspunt.

Volume op 11?

We hebben meestal onze reserves bij producten waarvan een beroemdheid het uithangbord is, maar dit blijkt hier een onterecht vooroordeel. Zo is het geluid opvallend goed in balans voor een set die volgens het persbericht specifiek is afgestemd op rock en harde gitaren. Er zit zelfs aardig wat pit in de bas, zonder dat die gaat overheersen of andere frequenties overschaduwt. Daardoor blijft de hoofdtelefoon helder klinken wanneer de muziek daarom vraagt, in tegenstelling tot de meeste betaalbare hoofdtelefoons met een loodzware basweergave. Je kunt dus net zo prettig Norah Jones beluisteren.

Een bijkomend voordeel is dat de Motörizer ook niet smeekt om knalharde volumes – zelfs bij een heel bescheiden volume is het geluid al meer dan genietbaar. Schroef je het volume toch op, dan springen twee andere zaken in het oog. Zo zit er in het hoog een piekje, waardoor snerpende gitaren en aanverwanten net wat extra nadruk meekrijgen. Niet overdreven veel, maar wanneer je er op let merk je het wel – vooral bij hogere volumes. 

Wat ons eveneens opvalt wanneer we met de volumeknop spelen, is dat de Motörizer minder gevoelig is dan zijn specificaties doen vermoeden. Zelfs met een smartphone kan je een hoog volume uit deze koptelefoons persen, maar je zal het volume dan wel iets hoger moeten zetten dan bij de meeste andere populaire hoofdtelefoons. 

De Motörizer mag dan het topmodel zijn binnen de Motörheadphönes line-up, toch is het een eerder ingetogen set. Oké, naast de logo’s en opschriften op de behuizingen kijken is quasi onmogelijk, maar verder is dit gewoon een degelijke all-round hoofdtelefoon die voor deze prijs beslist gehoord mag worden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Headsets

Tags: motorheadphones, motorhead