abonneren

Jabra Revo Wireless

De kwaliteit van bluetooth koptelefoons wordt steeds een stukje beter. Jabra hoopt met de Revo Wireless potten te breken dankzij een speciale equilizer-app voor iPhone en Android.

Bluetooth koptelefoons zijn een stuk prijziger dan hun evenknieën met draad. Tegelijk is de geluidskwaliteit meestal slechter, omdat er nu eenmaal compressie wordt toegepast om het signaal draadloos te kunnen versturen. Om het kwaliteitsverlies te compenseren is er het aptX-protocol, maar dit wordt door weinig telefoons (en nog minder headsets) ondersteund. Jabra bewandelt een eigen weg, namelijk via een app die de digitale geluidsbewerking voor zijn rekening neemt.

De Revo Wireless ziet er strak uit, met zijn zwart/grijs/oranje kleurstelling. Hij voelt ook stevig aan. De oorschelpen zijn inklapbaar, doch niet draaibaar. De verstelband is lekker stug en heeft voldoende speling voor mensen met een groot hoofd. Het gaat hier om een on-the-ear model zonder actieve noise cancelling. Wie zijn koptelefoon veel in lawaaiige omgevingen gebruikt kan dit model beter negeren, maar voor de normale gebruiker isoleert de Revo Wireless meer dan voldoende.

Jabra heeft de koptelefoon volgestopt met moderne techniek. Naast ondersteuning voor twee bluetooth-apparaten kan je de koptelefoon ook ouderwets inpluggen met een 3,5mm kabel (meegeleverd) en koppelen via nfc, als je smartphone dit ondersteunt. De bedieningstoetsen op de rechter oorschelp zijn aanraakgevoelig, maar helaas niet gelabeld. Je zult dus in de handleiding moeten kijken welke aanraking wat precies doet. Het opladen van de koptelefoon doe je via micro-usb, waarna de accu zo’n 12 uur meegaat.

Het pairen met onze iPhone gaat kinderlijk eenvoudig. Spelen we vervolgens muziek vanuit de Music-app, dan krijgen we een indrukwekkend geluid in onze oren. De bassen zijn helaas iets te aanwezig, waardoor muziek nogal lomp overkomt. De muziek wint hoorbaar aan detail als je de koptelefoon bekabeld aansluit, maar dat geldt voor alle bluetooth koptelefoons. Storend is het overigens niet. Telefoongesprekken klinken overigens helder en de microfoon in de Revo Wireless doet goed zijn werk.

Om wat aan detail terug te winnen, kan je de Jabra-Sound app installeren. Het is irritant dat je hiervoor een lange registratiecode (op een kaartje in de doos) moet invoeren; waarom deze niet gewoon in de koptelefoon programmeren? Eenmaal geactiveerd kan je in de (schreeuwerig vormgegeven) app de speciale Dolby Processing-stand aanzetten en kiezen voor een fors aantal equalizers. Het geluid klinkt inderdaad gedetailleerder en scherper, maar wat ons betreft ook aanzienlijk minder natuurlijk dan zonder naverwerking. Het is dus een kwestie van smaak of je Dolby Processing in- of uitschakelt. Vanuit de app kan je alle muziek op je smartphone afspelen, al werkt de Muziek-app wat ons betreft prettiger.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Review, Headsets

Tags: jabra, headsets

Nieuws headlines

Laatste reactie