Corsair Vengeance 2000 headset

Corsair kennen we natuurlijk van de ssd’s, geheugenmodules en wellicht koelers. Dat ze ook interessante headsets hebben, weet waarschijnlijk niet iedereen. Wij testen de Vengeance 2000.

Corsair heeft inmiddels een vrij uitgebreide serie met de Vengeance-reeks. Er is natuurlijk het geheugen, behuizingen, toetsenborden, muizen en nu dus ook headsets. De Vengeance-reeks mogen we zien als betaalbare kwaliteit. Al waren we niet heel blij met de behuizing. De andere producten zijn tot nog toe bevallen.

Ruimte

Corsair meldt op de doos dat het om een 7.1 draadloze gaming headset gaat. Kortom: ze maken gebruik van technieken om met een stereo-setup een ruimtelijke ervaring te realiseren. Dat kan door middel van faseverschuivingen. Een bekende technologie waar al meerdere fabrikanten mee werken. De ene fabrikant bouwt het hardwarematig in, de ander doet het met software. Crosair gebruikt een software-oplossing.

We testen eerst de headset gewoon met Spotify premium (320 Kbps) in stereo. Dat bevalt verrassend goed. De Vengeance 2000 klinkt mooi open, strak en eerlijk. Het laaggebied is prima in balans met het midden en hoog. Gezien het feit dat het een draadloos systeem is – wireless usb - is het resultaat uitstekend. We horen geen compressie, wat er op duidt dat de verbinding prima is.

Degelijke kwaliteit

Als we overstappen naar ongecomprimeerde muziek (flac), dan merken we dat de Vengeance 2000 vrij kritisch is op bronmateriaal. We horen meer rust en verfijning in de weergave. Een goed teken, want dat wil zeggen dat de (50mm) units die Corsair gebruik van vrij goede kwaliteit zijn en dat de draadloze usb-verbinding geen compressie toepast.

Rommeltje

We testen virtual surround doorgaans met Massive Attack. De reden is dat er bij Massive Attack vaak al bewust ingemixte faseverschuivingen in de muziek zitten. Een goed algoritme kan hier rekening mee houden. Echter, negen van de tien keer gaat het mis en klopt de beeldvorming niet meer.

Ook Corsair kan niets met de muziek van Massive Attack. De violen, vocalen en drums zweven door elkaar heen. Wij horen absoluut geen structuur meer in de muziek. Kortom: bij muziek kun je beter geen virtual surround gebruiken. Dan presteert de Vengeance 2000 gewoon uitstekend.

Geen muren meer

In films is het effect een stuk beter. De Vengeance 2000 creëert ruimte en laat de ‘muren’ vrij gemakkelijk verdwijnen. Hoe groot het beeld moet zijn, is smaak-afhankelijk. Wij vinden ‘studio’ eigenlijk al prima. Opvallend is dat er wel wat laag wordt tegevoegd. In combinatie met de meeste equalizers is dat gewoon teveel van het goede. Wij vinden ‘Cinema’ in combinatie met een neutrale equalizer het beste voor films. 

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Goed geluid

Draadloos

Prettige drivers

Minpunten

Surroundprofielen niet neutraal

Conclusie

Corsair zet een uitstekende headset in de markt met de Vengeance 2000. In neutrale modus presteert hij boven verwachting met muziek. De surround-modus is niet geschikt voor muziek, maar wel voor films en games. Wij vinden de toegevoegde bas minder prettig, maar dat valt met de equalizer te compenseren....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten