abonneren

AKG K495 NC

Onderweg in alle comfort van muziek en films genieten zonder gestoord te worden door hinderlijk omgevingsgeluid: het is een kolfje naar de hand van een degelijke noise cancelling-hoofdtelefoon.

De AKG K495 NC is een opvallend fraai afgewerkte on ear-hoofdtelefoon. Hij rust weliswaar op de oorschelpen, maar dekt ze ook volledig af. Daardoor biedt hij een bovengemiddeld goede geluidsisolatie zonder ingeschakelde noise cancelling, zelfs wanneer er geen muziek speelt. Bovendien zit hij ook comfortabel. Tel daar nog een solide constructie met een vouwbare hoofdband bij op en je snapt meteen waarom we dit een toonbeeld van slim ontwerp vinden.

Qua functionaliteit komt de K495 NC erg minimalistisch voor de dag: er zit alleen een knop op waarmee je de noise cancelling activeert. Ook die ziet er erg fraai uit, maar helaas werkt hij ook stroef, zelfs in die mate dat we de schakelaar niet met één hand weten te activeren. We merken voor de volledigheid ook nog even op dat je met deze AKG niet kunt bellen; er is geen headsetfunctie aanwezig. Bij de extra’s zien we onder meer een handig draagtasje, stroomadapterplugs en een usb-laadkabeltje voor de ingebouwde batterij. Met geactiveerde noise cancelling houdt die laatste het zo’n 40 uur vol, een record. 

De noise cancelling blijkt zijn werk prima te doen met laagfrequente stoorgeluiden, terwijl ook menselijke stemmen duidelijk minder merkbaar aanwezig zijn. Muisstil is de elektronica echter niet, al merk je dat eigenlijk alleen wanneer er geen muziek speelt. En de klank? Die is zonder meer goed: de K495 NC is een van de meer ruimtelijk klinkende sets in deze test, en legt wat extra nadruk op de hoge en lage frequenties. Daardoor is de klank levendig. Alleen bij erg drukke passages kan de klank een beetje rommelig worden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Headsets

Tags: Koptelefoons