abonneren

TV126

Iedereen wil graag een modieuze lcd tv. En dan het liefst met een ‘hippe’ led-backlight vanwege de energie-efficientie en grote lichtopbrengst. Bijkomend voordeel van de ledjes: de tv is vaak wat dunner. Sweex heeft de populariteit van de led-tv nu ook ingezien en komt met een 26” hd-ready model op de markt.

Sweex gebruikt als basis voor de led-tv een 26-inch TN-scherm met een resolutie van 1366 bij 768. Sweex heeft geen mooi ips-paneel in de tv verwerkt, maar gebruikt een standaard (goedkoop) tn-paneel. TN is echter niet bijster geschikt voor het neutraal weergeven van beelden. Iets waar we later tegenaan lopen.
Om de tv toch interessant te maken, heeft Sweex heeft aardig gestrooid met aansluitingen. We zien drie keer een hdmi-ingang, een vga-aansluiting, component, scart (2x), vga, composiet en natuurlijk audio in- en uitgangen. Leuk is de dvb-t antenne ingangen met cardreader.
Waar het echter om gaat, is een strak, mooi plaatje. En daar komen de nadelen van het tn-paneel om de hoek kijken. Als we met onze kalibratiesoftware aan de slag gaan, merken we dat de tv met geen mogelijkheid goed is in te regelen. Het menu – op te roepen met de overgevoelige tiptoetsen op het toestel – geeft alleen de mogelijkheid helderheid, contrast en kleurtemperatuur in te stellen. Dat is wel héél erg summier. Gelukkig kunnen we via de driver van de ATI-grafische kaart wat meer bijstellen. Echter, al snel merken we dat ook dit weinig zin heeft: als we de zwartwaarden goed zetten, kloppen de witwaarden niet meer en visa versa. We moeten het maar doen met de gulden middenweg. En als we verder gaan naar het inregelen van de juiste gammawaarde, dan merken we dat ook dat erg lastig is. Als we klaar zijn, zien we eigenlijk nog steeds een onacceptabel plaatje.Het detailniveau in de donkere én lichtere gebieden is gewoonweg slecht.
Dit bederft behoorlijk het genot van het kijken naar een leuke film. Hoewel het beeld niet vaagt tijdens het kijken naar Alice in Wonderland, zien we nauwelijks detail in de schaduwen. Kortom: dit is geen scherm voor de filmliefhebbers! En als we dan naar de prijs kijken, €399 voor een 26” hd-ready tv, is deze Sweex ook niet heel goedkoop!

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • veel ingangen
  • dvb-t met cardreader
  • belabberde beeldkwaliteit
  • niet te kalibreren
  • prijzig voor een hd-ready tv
Sweex zet een prijzige, zeer matig presterende led-tv in de markt met de TV126. En aangezien de concurrentie, denk aan Philips, Sharp, Samsung of LG, voor net zoveel of minder geld een full-hd model aanbieden met betere prestaties, is deze tv geen overweging waard.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, HDTV's

Tags: