abonneren

Smart-tv's eenvoudig te hacken via signaal

Miljoenen smart-tv's zijn eenvoudig op afstand over te nemen door het versturen van aangepaste code via het HbbTV-signaal.

Smart-tv's maken gebruik van een functie waarmee het mogelijk is om advertenties te tonen tijdens het afspelen van een tv-programma. Die functie - Hybrid Broadcast Broadband TV (HbbTV) - kan echter ook worden misbruikt, waardoor over deze verbinding gestuurde code kan worden uitgevoerd op de televisie.

Twee onderzoekers van Columbia University hebben een manier gevonden om het HbbTV-signaal te kapen. Daarvoor is geen ip-adres of server nodig: via een speciale antenne en aangepaste code is het redelijk eenvoudig om het signaal te veranderen.

Hierdoor kan de televisie gekaapt worden en kunnen er andere berichten op de televisie worden getoond, bijvoorbeeld spam. Ook is het mogelijk om op de tv geïnstalleerde apps over te nemen. Zo zou een inbreker bijvoorbeeld via een Facebook-app berichten op je pagina kunnen plaatsen of andere in het netwerk aangezige apparaten zoals mediastreamers, kunnen benaderen.

De onderzoekers zeggen dat het bij gebruik van een grotere en sterkere antenne op bijvoorbeeld een drone eenvoudig is om duizenden tv's binnen een straal van een aantal kilometers te infecteren.

Red button
Het misbruiken van de HbbTV-functie kan vooral voorkomen bij televisies die een zogenaamde 'Red Button'-functie hebben. Hierbij kan tijdens het kijken van een tv-programma extra informatie worden opgevraagd of worden meegedaan aan een poll. In Nederland wordt deze functie momenteel nog niet gebruikt, maar in Duitsland en Groot Brittannië is dit een veelgebruikte functie.  

Lees ook:

> LG smart-tv's sturen kijkgedrag gebruikers door naar fabrikant
> Philips brengt Android-tv's naar Nederland

Bron: Forbes

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, HDTV's

Tags:

Laatste reactie