Sharp LC-40LE830E

Sharp blijft de quattron-techniek fijnslijpen. Een techniek die de rode, groene en blauwe pixel aanvult met een vierde, gele pixel. Dit moet voor natuurlijkere kleuren en een scherper plaatje zorgen. Wij testen de 40-inch 830E van €1099.

Er zijn voor- en tegenstanders van de quattron-techniek. Sommige critici zeggen dat de vierde pixel geen zin heeft, omdat de gehele filmindustrie volgens de rgb-standaard werkt. Dat klinkt heel logisch. Toch kan een vierde pixel voordelen hebben. Tenminste: zolang de processor in de tv volgens een fatsoenlijk algoritme werkt.  

Groenkijker

Wij hebben de eerste generatie met quattron getest: de 820E. Daar waren we wel onder de indruk van de scherpte, maar niet van de groenreproductie. Die was grijzig. Logisch, bleek later, want de groen subpixel was ‘weggedrukt’ door de gele, waardoor deze niet voldoende licht meer kon doorlaten. Mede daardoor wist dit scherm niet écht te overtuigen.

Weg met de spiegel

Bij de 830 hebben we een heel ander gevoel. Laten we beginnen met het matte paneel. Eindelijk is quattron nu ook zonder glanzend voorscherm te krijgen. Kortom: je kan ook overdag tv kijken zonder dat de gordijnen dicht moeten. En ’s avonds hoeven niet alle lampen uit om reflectie te voorkomen. Dan de scherpte. Die is simpelweg waanzinnig. Het is echt een stuk scherper dan een ‘normale’ lcd-tv met drie subpixels. Dit zorgt op een vreemde manier voor meer rust in de weergave.
Dan de kleurbalans. Het lijkt erop dat Sharp het voor elkaar heeft. Nadat we de tv hebben gekalibreerd, zien we een uiterst contrastrijk plaatje met prachtig diep zwart. Opvallend is ook dat de kleuren veel meer in balans zijn. Het groen is ook aanzienlijk beter dan bij de 820E.

Als we de Matrix opzetten zien we ook netjes het groenfilter er overheen. Iets wat bij de 820 niet het geval was (zo bleek ook bij een test van Hardware.info). Kortom: de 830E presteert aanzienlijk beter dan de 820E. Een positieve uitkomst voor Sharp.

Geen wolkjes

Eén van de lastige zaken bij een edge led-scherm is clouding. Een niet-egale belichting waardoor wittere vlekken zichtbaar zijn. Met name bij zwart beeld is het zichtbaar. Sharp heeft dit blijkbaar uitstekende onder de knie, want we zien het nagenoeg niet.

Bloedsnel

Geheel nieuw bij de 830E is 3D. Voorheen kon alleen de topserie: de 900-serie, 3D weergeven, maar nu dus ook de lijn eronder. En het moet gezegd: dat doet de 830E uitstekend! We zien geen crosstalk, geen blur en de diepte is indrukwekkend. Dat wijst op een bloedsnel lcd-paneel. Want het is mede de traagheid van lcd wat zorgt voor crosstalk.

Toch blijven we 3D op een lcd-tv zien als een ‘extra’. Er is nog weinig échte content op blu-ray. En on-the-fly naar 3D berekenen geeft gewoonweg niet het gewenste resultaat. Ook bij deze Sharp niet.

Online

Gaan we door naar nuttige extra’s, dan zien we de mogelijkheid om de 830E in het netwerk op te nemen. Dat kan bedraad en draadloos met een meegeleverde wifi-dongle (wireless-N). Dat opent mogelijkheden om media te streamen naar de ingebouwde mediaplayer. Het ondersteunt aardig wat formaten, maar vergeet hd mkv’s met .h264-codecs.

Online gaan met de 830E gaat prima. Standaard staan er al wat leuke widgets op het scherm. Het is mogelijk de pagina aan te vullen met andere widgets. Opvallend is dat de Sharp behoorlijk vlot reageert. Dit is mede te danken aan de snellere processor die Sharp heeft verwerkt in de 830-serie.

Misrekent

Tot nu toe niets dan lof voor de Sharp dus. Er zijn helaas wel twee punten waar we tegenaan zijn gelopen tijdens de test. Laten we beginnen met de meest vervelende. Tijdens het bekijken van een geschaalde dvd via de Playstation 3 (X-Files) zien we fouten tijdens een paar scenes. Met name bij close-ups van gezichten in een donkere omgeving wil de Sharp zich nog weleens misrekenen, waardoor pixels blijven staan. Dat doet de oudere DH77E absoluut niet. Opvallend dus. Het uitzetten van 200 Hz of Film modus biedt helaas geen soelaas. Overigens komen misrekeningen niet voor bij blu-ray of ander hd-materiaal. En ook niet bij lichte, contrastrijke scènes.


Het tweede punt is inkijkhoek. En dit hadden we eigenlijk niet verwacht van Sharp. Wellicht heeft het te maken met de kleinere subpixels, maar we zien toch lichte kleurveranderingen als we voorbij pak ‘em beet 30 / 40 graden gaan. Je kan prima met het gezin kijken, maar in de donkere scènes zal een kritisch oog verschillen gaan zien.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Erg snel paneel

  • Kleurbalans

  • Superscherp

  • Veel features

  • Misrekeningen bij oudere sd-content

De 830E is de eerste Quattron die ons écht heeft weten te overtuigen. Het is Quattron zoals Sharp het waarschijnlijk bedoelt heeft: haarscherp, natuurlijke kleuren en een bloedsnel paneel. En daar voegt Sharp nog 3D, netwerkconnectiviteit en internettoegang aan toe. Voor een erg scherpe prijs van €1099. Nu is het een kwestie van fijnslijpen, zodat we ook onze favoriete dvd’s goed kunnen kijken op deze fraaie tv!

 

PaneeltechnologieLCDSchermdiameter (inch)40Schermresolutie1920 x 1080Beeldverhouding16:9Beeld: Responstijd (ms)8Beeld: Helderheid (cd/m2)0Beeld: Contrastverhoudingn.bBeeld: Kijkhoek (graden)0Beeld: 24p-modusjaBeeld: PIP (Picture-In-Picture)jaGeluid: Speakersintern stereoGeluid: Digital outputjaAansluiting: HDMI4Aansluiting: DVI0Aansluiting: VGA1Aansluiting: Component1Aansluiting: SCART1Aansluiting: Composiet1Extra: DVB-tunerjaExtra: CardreaderjaExtra: USB-slotjaExtra: NetwerkaansluitingjaExtra: Overigendlna mediaplayer, ingebouwd time-shiftEnergieverbruik (Watt)80Energieverbruik stand-by (Watt)0Afmetingen938 x 636 x 264Gewicht (kg)16.5

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten