Samsung-tv's op IFA: Oled maakt volledig plaats voor qled

samsung qled tv
Samsung is niet langer van plan om schermen uit te brengen die van oled-technologie gebruikmaken. Het bedrijf focust zich in de toekomst op qled, Samsungs eigen techniek.

Dat stelt de firma tijdens een persconferentie op de IFA-beurs te Berlijn. "Qled is vrij van burn-in en is geschikter voor grotere schermformaten," aldus Samsung. "Dit is wat ons betreft de tv-techniek van de toekomst".

Lees hier alles over de verschillen tussen oled en qled.

Tijdens de beurs kondigt Samsung één nieuwe qled-tv aan, de Samsung Q8F. Dit is een platte versie van de eerder dit jaar gelanceerde (curved) Q8C-televisie, en komt in formaten van 55 en 65 inch uit.

Ook de CHG90-monitor werd onder de aandacht gebracht, de eerste qled-gamingmonitor. Deze werd eerder al aangekondigd. Hier lees je er meer over.

Opvallend genoeg is oled niet helemaal uit het repertoire van Samsung verdwenen. Zo komt er een 43-inch model uit van The Frame, de televisie die dienst doet als fotolijst/schilderij in de standby-stand. Dit is net zoals zijn grotere broers van 55 en 65 inch wel een oled-paneel.

HDR10+

Tot slot werkt Samsung samen met Panasonic en 20th Century Fox samen aan het in de markt zetten van HDR10+, om zo de concurrentie aan te gaan met Dolby Vision. De opvolger van HDR kent 'dynamische tone mapping', wat betekent dat contrasten, kleuren en de helderheid per scene automatisch worden geoptimaliseerd.

In tegenstelling tot Dolby Vision hoeven bedrijven geen royalties te betalen voor het gebruik ervan. HDR10+ is rechtenvrij in apparaten en films te bouwen tegen een 'kleine administratieve vergoeding'.

Geschreven door: Randolf Bouwma op

Category: Nieuws, HDTV's

Tags: samsung, tv, oled, hdr, qled, ifa2017