abonneren

Samsung: Smart tv's luisteren gesprekken niet af

Samsung heeft zich wederom moeten verdedigen rond de privacy-risico's van spraakherkenning in zijn smart tv's. Opnieuw gaat een passage uit het privacybeleid van de tv's rond, waarin wordt gewaarschuwd voor het bespioneren van gebruikers.

Het klinkt behoorlijk '1984', maar het ligt wat genuanceerder dan dat. Al enige tijd valt in de privacy-voorwaarden van Samsungs smart tv's te lezen dat gesproken informatie die door de tv opgepikt wordt, gedeeld kan worden met derden. 'Dat kan ook gelden voor gevoelige of persoonlijk informatie', aldus Samsung.

Begin vorig jaar was daar al ophef over, toen de oorspronkelijke tekst werd ontdekt. Nu The Daily Beast er opnieuw over schrijft, ziet Samsung zich genoodzaakt wat verder uit te weiden over deze geheimzinnige derde partij. 

Nuance op zijn plaats

Het betreft Nuance, een bedrijf dat zich specialiseert in spraakherkenning. Een stemcommando (zoals een zoekterm) wordt naar de servers van Nuance gestuurd, waar het wordt omgezet in tekst. Op die manier kan de juiste informatie teruggestuurd worden naar de televisie. Nuance houdt de gegevens vervolgens wel vast om zijn diensten mee te kunnen verbeteren.

Er zijn nog maar weinig toestellen uitgerust met spraakherkenning die altijd aan kan staan. Samsung benadrukt dat ook deze modellen niet alles opslaan wat je zegt. De tv wacht enkel op een stemcommando waarmee de spraakbediening geactiveerd wordt, zoals 'hi tv'.

Sssst

Bij de meeste tv's moet je eerst nog een knop op de afstandsbediening indrukken. Daarbuiten hoort de televisie niets. Zodra er wordt geluisterd, verschijnt er een microfoon-icoontje in beeld.

Overigens kunnen smart tv-bezitters er ook voor kiezen Voice Recognition uit te zetten in het instellingenmenu. De televisie wacht dan helemaal niet meer op commando's.

Bron: Samsung

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, HDTV's

Tags: smart TV, Samsung

Nieuws headlines

Laatste reactie