abonneren

46DH77E

In nagenoeg elke high-end lcd-tv is een Sharp-paneel verwerkt. Dat moet iets zeggen over de kwaliteit van de panelen. Echter, een goed paneel is pas de helft van het werk. Er zijn nog talloze andere onderdelen die de kwaliteit van een lcd-tv bepalen. We noemen de beeldprocessor, tv-tuner, backlight, et cetera. Hoe presteert deze nieuweling in de Aquos-familie?

De specificaties zijn indrukwekkend: Full HD, 100 Hz, Pure black-paneel, vier milliseconde responstijd (2ms bij 100 Hz), hdmi 1.3 en het paradepaardje: een eco-knop voor directe energiebesparing. Nu klinkt het allemaal heel leuk en aardig, maar specificaties zeggen erg weinig. Het gaat uiteindelijk om het plaatje dat de tv op het scherm tovert.

Staat als een huis


Voordat we de beeldkwaliteit kunnen bepalen, is het natuurlijk zaak de tv te installeren. Dat is een fluitje van een cent bij deze slank vormgegeven Sharp. We hoeven alleen maar een beugel op de brede, stevige voet te monteren. Vervolgens kunnen we de tv op de beugel laten glijden. Deze zetten we weer vast met een viertal bouten. Eenmaal vastgezet staat de tv als een huis. Dat geeft vertrouwen.

Na enkele stappen door het setup-menu van de Sharp, kunnen we na een minuut of vijf de tv gebruiken. Als we even de analoge tv-beelden bekijken, valt direct op dat de backlight en contrast wat naar het enthousiaste neigen. De kleuren laat Sharp voor thuisgebruik op neutraal staan. Nu is de kleurbalans uit de doos zeker niet slecht, maar helemaal neutraal is het niet. Vandaar dat we het menu induiken om het een en ander bij te regelen.

Het menu van de DH77 spreekt geheel voor zich. Alle opties zijn keurig en overzichtelijk geordend. En hoewel de mogelijkheden in eerste instantie beperkt lijken, schuilen onder de menuoptie ‘geavanceerd’ keer op keer talloze handige instelmogelijkheden. Daar vinden we ook instellingen voor rgb, kleurtonen, 100 Hz, dynamisch contrast en de minimale en maximale waarden voor de automatische backlightregeling, OPC.

In het menu kunnen we behoorlijk sleutelen aan de kleurweergave. Na een kwartiertje schuiven aan de rgb-waarden en kleurtonen, zien we een goed gebalanceerd beeld op de DH77. Helemaal neutraal is het niet voor ons gevoel, maar het totaalplaatje is zeker acceptabel. Belangrijker te vermelden is wellicht dat dvd’s er haarscherp uitzien. De scaler van deze Sharp is overduidelijk verbeterd ten opzichte van de vorige serie die nog weleens wat karteltjes toonde. En het is zelfs geen straf om naar analoog tv-beeld te kijken, aangezien de tuner van de DH77-serie prima in orde is.

Beleving


Uiteraard kan de Sharp een veel scherper plaatje op het paneel toveren dan tv en dvd. Het is dus tijd voor wat blu-ray materiaal. We gebruiken een drietal films voor deze test: Casino Royale, 300 en een muziek-schijfje van John Mayor waarbij de weergave van zwart dominant is. Overigens gebruiken we niet de ingebouwde, erg matige luidsprekers, maar lussen we de tv optisch door naar een hifi-systeem.
Direct laat de Sharp zien dat hier zijn ware kracht ligt. De kleuren zijn erg levendig en het contrast is indrukwekkend. Sharp’s Pure Black-paneel zet een zeer diep, detailrijk zwart neer. Overigens blijft het zwart ook lang goed als we de backlight richting maximaal zetten, al zien we wel dat het naar donkergrijs neigt als we de lamp op 100% zetten, maar we verwachten niet dat dit in praktijk voorkomt; de lichtopbrengst is dan veel te groot.

Ook toont de 100 Hz-techniek al snel zijn meerwaarde. Als we tijdens het kijken naar blu-ray materiaal schakelen tussen 50 en 100 Hz, is een subtiel verschil te zien in souplesse. Met name bij camerapanning en snelle beweging is 100 Hz simpelweg prettiger om naar te kijken. Dit effect is nog te vergroten door de film mode in te schakelen bij 24p-materiaal.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Prachtige zwartweergave
  • Erg sterk met (Full)HD-filmmateriaal
  • Goede kabelontvangst
  • Kleurbalans sd-materiaal lastig goed te krijgen
  • Geluid ingebouwde luidsprekers is slecht
De Sharp Aquos 46DH77 produceert een overtuigend, all round plaatje. De kleurbalans bij hd-materiaal is spot-on en de zwartwaarden zijn ronduit indrukwekkend. Tevens valt op dat de kabelontvangst prima in orde is. Jammer genoeg is het geluid van de ingebouwde luidsprekers onder de maat en kan het voor minder ervaren gebruikers lastig zijn de kleurbalans van sd-materiaal helemaal goed te krijgen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, HDTV's

Tags: