abonneren

Wat is er nieuw aan de definitieve Oculus Rift?

Oculus heeft de definitieve versie van de virtual reality-bril Rift onthuld. De bril heeft onder andere nieuw stereoscoop geluid, en krijgt een stel eigen controllers.

Wat kost de Oculus Rift en wanneer komt hij uit?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Het is nog steeds niet bekend wat de Oculus Rift gaat kosten. Tijdens de presentatie werd niet gesproken over de definitieve prijs van de bril. Ook over de release-datum is niet veel meer bekend. Die stond sinds vorige maand al op "het eerste kwartaal van 2016", en daar blijft het nu bij. Oculus wil nog steeds geen definitieve datum noemen.

Wel is duidelijk dat de controllers waarmee de bril wordt geleverd (waarover later meer) pas eind 2016 beschikbaar komen, en dus niet al met de release van de bril.

Over de voorverkoop van de bril is nog niets bekend. Dat wordt "later dit jaar".

Wat is er nieuw of anders aan de bril?

De definitieve versie van de bril is niet radicaal anders dan de 'Crescent Bay'-demo, het laatste prototype van de Rift. Het apparaat lijkt wel een stuk kleiner, en ziet er wat gelikter uit dan de grote plastic bulk dat de prototypes tot nu toe waren.

2 lenzen
De bril heeft nog steeds 2 lenzen, maar die zijn in de definitieve versie wel afzonderlijk af te stellen. Je kunt de afstand van de lenzen groter of kleiner maken, wat het apparaat voor meer mensen geschikt maakt.

Andere hoofdband
Ook de hoofdband van de Rift wordt anders. Waar dat in de demo-modellen nog een goedkope elastieke band was, is heeft de definitieve versie nu een stevige hoofdband waardoor het apparaat steviger op je hoofd zit.

Tracking system
De Oculus heeft ook een flink aantal sensoren in de bril zitten, waardoor niet alleen de kijkrichting wordt bepaald, maar waardoor de bril ook een gevoel van diepte kan geven.

Brildragers
Tijdens de presentatie van de bril noemde Oculus-oprichter Palmer Luckey ook gewone brildragers. Die kunnen de Rift namelijk ook opzetten zonder dat hun gewone bril in de weg komt te zitten. Dat zou heel handig zijn voor een groot aantal brildragers, maar het bedrijf wilde er verder niets over kwijt. Het is dus niet bekend of je de Rift met iedere bril op kunt houden.

Hoe werkt het geluid op de Oculus?

Oculus bouwde in de 'Crescent Bay'-demo-set al stereoscoop geluid in de Rift. Dat betekent dat het geluid meedraait met de kijkrichting, zodat ook dat voelt alsof het realistisch is.

Ook in de definitieve versie van de Rift zit dat geluid. Dat wordt weergegeven via twee oorkleppen aan de zijkant van de bril. Die zijn straks wel los te maken, zodat je ook je eigen hoofdtelefoon kunt gebruiken bij de bril.

Welke besturing krijgt de bril?

Een van de grootste obstakels in virtual reality is en blijft de besturing, en hoewel tientallen ontwikkelaars hebben geprobeerd een eigen controller te bouwen is dat maar moeilijk gelukt. Daaroom is het extra interesant dat de Oculus Rift te besturen is met de controller van de Xbox One.

Oculus is daarvoor een samenwerking aangegaan met Microsoft. De Rift wordt daarom ook geleverd met een controller, al komt er ook een pakket zonder controller zodat je je eigen controller kunt gebruiken.

Eigen controllers
Daarnaast kondigde Oculus een eigen stel motion-controllers aan. Dat systeem heet 'Oculus Touch', en bestaat uit twee losse controllers die je per hand moet bedienen. Zo'n controller heeft een joystick, twee knoppen, en een trigger.

Daarbij herkent een ring rondom de controller handgebaren, en kun je er zelfs vingergebaren mee maken voor nog nauwkeurigere besturing.

De controllers worden niet direct met de Oculus Rift geleverd. Dat gebeurt pas later dat jaar. Ook de prijzen van de controllers zijn nog niet bekend.

Wat voor content komt er op de Rift beschikbaar?

Een VR-bril mag dan nog zo goed zijn, je hebt er niets aan als je er geen goede games op hebt. Oculus werkt echter goed samen met ontwikkelaars, waardoor er meer dan genoeg games uit worden gebracht.

De Oculus komt tijdens de release uit met een aantal games die speciaal zijn ontworpen voor de bril, zoals Edge of Nowhere van Insomniac, of EVE Valkyrie. Tijdens de E3-beurs die volgende week plaatsvindt worden meer games voor de Rift aangekondigd.

Geen films
Opvallend is dat tijdens de presentatie met geen woord werd gerept over virtual reality-films. Er gaan al langer geruchten dat Oculus een eigen film speciaal voor de Rift wil publiceren. Daarvoor is het bedrijf zelfs een eigen filmstudio begonnen, die zulke content moet produceren. Tijdens de presentatie werd daar echter niet over gesproken. Daar moeten we dus nog maar even op wachten.

Eigen app-winkel
Oculus geeft de bril zelf een eigen app-winkel, waarin je vanaf de bril previews kunt bekijken van games of demo's kunt downloaden. Dat heeft wat weg van dezelfde app-winkel die ook wordt gebruikt bij de Gear VR van Samsung, die in samenwerking met Oculus is ontwikkeld. Het gaat niet om precies dezelfde app, die immers op Android is gebaseerd, maar om een speciaal ontworpen winkel die zich specifiek op de Rift richt.

Uiteraard is het ook mogelijk games te downloaden via je pc, die dan vervolgens over te zetten zijn naar de Rift. Dat is vooral interessant voor games of video's die niet geschikt zijn voor in de app-winkel - zoals virtual reality-porno.

Xbox streamen
De samenwerking met Microsoft maakt het ook mogelijk om Xbox One-games te streamen naar de VR-bril. Dat komt er op neer dat een aantal games te zien zijn op een soort virtuele bioscoop, zodat het lijkt alsof je in een zaal zit te gamen. De games zelf worden daarbij niet overgezet naar VR.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Hardware

Tags:

Laatste reactie