abonneren

USB 3.0-portable drives van Samsung en Transcend

Samsung en Transcend introduceren portable diskdrives met een usb 3.0-aansluiting. Voor wie nog niet zover is, zijn er ook usb 2.0-uitvoeringen.

Zoals wel vaker komt de introductie van producten met een nieuwe technologie soms traag op gang. Zeker bij de acceptatie van de nieuwste snelle usb-variant is hier sprake van. Vaak speelt het kip en ei-probleem hier een rol. Als er geen apparaten zijn komen er geen aansluitingen en als er geen aansluitingen zijn komen er geen apparaten. Dit is bij usb-3.0 zeker het geval omdat er nog erg weinig pc’s zijn die standaard een usb 3.0-aansluiting hebben. Dit is weer het gevolg van een zeer trage acceptatie van de nieuwe usb-standaard door de processor-chipsetfabrikanten Intel en AMD. AMD heeft  nu de eerste chipsets die standaard usb 3.0 ondersteunt en Intel heeft er één aangekondigd. Het grote voordeel van usb 3.0 is de hoge transfersnelheid van maximaal 5 gigabits per seconde. Een snelheid die de drives in de praktijk niet zullen halen.

Opvallend is, dat zowel Samsung en Transcend tegelijk nieuwe portable drives aankondigen. Samsung komt met de portable drives M2 en C2. Beide hebben 1 TB opslagruimte en komen met de Samsung Drive Manager, voor het maken van backups. De M2 is er eind april voor € 69 de C2 komt in mei voor €79.

Transcend kennen we voornamelijk van de ssd-schijven maar blijkt nu ook in traditionele portable schijven te doen. Transcend gooit het daarbij op de robuustheid en claimt een schokbestendige behuizing. De StoreJet 25H3P en 25H2P bieden beiden 1 TB opslagruimte en één druk op de knop backup-voorziening. De 3P is de usb 3.0-uitvoering en de 2P de usb 2.0-variant. Transcend geeft voor de usb 3.0-schijf een transfersnelheid tot 90 MB/s aan. Beide schijven zijn beschikbaar; de StoreJet 25H3P voor € 141 en de StoreJet 25H2P voor € 136.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: