Dit zijn de leukste toepassingen voor de Raspberry Pi

Heb je een Raspberry Pi, maar weet je niet zo goed wat je er eigenlijk mee kunt? Voor die groep nieuwe gebruikers zetten we graag een aantal tips en trucs op rij die de eerste mogelijke hobbels als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. De trucs zijn ook toepasbaar op alle nieuwe Pi's.

Lees ook: Review van de Raspberry Pi Zero

1. Multiboot

Met de Raspberry Pi zit je niet vast aan slechts één besturingssysteem. Tijdens de initiële installatie is het mogelijk om meer dan één besturingssysteem te selecteren, enige vereiste hiervoor is eigenlijk alleen een voldoende ruime geheugenkaart. 8 GB moet volstaan, meer mag altijd (je krijgt in het geval van ‘meer de beschikking over extra opslagruimte voor bijvoorbeeld ruimtevretende multimediabestanden).

 

 

2. Paniek!

Wil je Raspberry Pi niet meer starten of er zijn anderszins ongewenste zaken die het ergste doen vrezen? Allereerst: geen paniek. Omdat het besturingssysteem op een simpel SD-kaartje is opgeslagen, is de meest simpele oplossing: gewoon opnieuw beginnen. Ofwel formatteren met het al eerder besproken formatteringsprogramma en terugzetten van de NOOBS-bestanden. Voordat je op deze toch wel wat rigoureuze maatregel terugvalt, is er ook nog een wat vriendelijker methode die bestaat uit tijdens het opstarten ingedrukt houden van de Shift-toets. Je belandt dan in de zogeheten recovery-modus vanuit waar je de hele installatieprocedure opnieuw kan starten. Het betreft hier overigens óók een destructieve actie, waarbij je alle eventueel aanwezige besturingssystemen verwijdert en opnieuw installeert. Het enige verschil is dat er geen tussenkomst van de pc is.

 

© PXimport

 

3. Koeling

De processor (of beter: complete computer) die prominent in het midden op het Raspberry moederbord aanwezig is, heeft in principe geen extra koeling nodig. Behalve als je het apparaat op een warme zomerdag eens flink op z'n staart trapt met bijvoorbeeld stevige 3D-acties en ander zwaar werk, want op zo'n moment kan de temperatuur toch flink oplopen. Uiteindelijk blijft het allemaal wel netjes binnen de specificaties, maar hoge temperaturen leiden wel tot een kortere levensduur van je Raspberry Pi. Al was het maar vanwege mechanische krachten die ontstaan tijdens de opwarm- en afkoelcycli. Om de temperatuur een beetje te temperen kan je een koellichaampje plaatsen, deze vind je voor een appel en een ei op onder meer eBay, Ze zijn voorzien van een zelfklevende plakker, waardoor je ze eenvoudig vastzet. Gebruik je een ombouwkastje? Dan geeft wat gaatjes boren boven het koellichaam extra ademruimte, maar meestal is dit niet eens nodig. 

 

© PXimport

 

4. Voeding

In principe volstaat een telefoonlader met een uitgangsspanning van exact 5 Volt als voeding voor de Raspberry Pi. Toch blijkt uit ervaring dat lang niet al deze adapters een voldoende stabiele spanning leveren en dat kan zich weer uiten in vastlopers of niet opstarten van de Raspberry. De oplossing ligt voor de hand: probeer eens een andere adapter. Stabiliteitsproblemen kunnen ook veroorzaakt worden doordat sommige optische (laser)muizen net wat te veel vermogen verbruiken met als gevolg dat de Raspberry niet start. Heb je geen andere muis in de buurt, dan kan in dat soort gevallen helpen om de Raspberry in te schakelen zonder dat je de muis hebt aangesloten. Prik de muis er daarna wel zo snel mogelijk in, want anders wordt deze niet (meer) gedetecteerd door het besturingssysteem. De beste oplossing voor wat meer energie verbruikende randapparaten is inzetten van een USB-hub met een eigen voedingsspanning, Raspberry hoeft alle extraatjes dan niet zelf van energie te voorzien.

 

5. Apps

Het standaardbesturingssysteem Raspbian beschikt van huis uit over een soort van appstore, waarin zowel gratis als betaalde software is te vinden. Dat werkt heel gebruiksvriendelijk, maar de keuze is vrij beperkt: leuk voor bijvoorbeeld games en andere voorgebakken applicaties. Uiteraard zou Linux natuurlijk geen Linux zijn als er geen gigantische berg open source-materiaal voor beschikbaar zou zijn. Om die te bereiken, klik je op de startknop links onderin beeld, gevolgd door een klik op Aptitude Package Manager onder Overig. Veel van de pakketten die je hier vindt, kunnen alleen met een zogeheten root-account geïnstalleerd worden en deze is door de makers uit - naar eigen zeggen - veiligheidsoverwegingen, standaard uitgeschakeld.

Om hem aan te zetten dubbelklik je op het Raspbian-bureaublad op LXTerminal, tik daar vervolgens het commando sudo passwd root en vul een makkelijk te onthouden wachtwoord in gevolgd door Enter. Herhaal het wachtwoord, druk wederom op Enter en je kunt apps vanuit Aptitude installeren. Het werkt hier allemaal wat minder gebruiksvriendelijk, eerst selecteer je de gewenste software uit de lijst, gevolgd door een druk op de +-toets. Druk dan op g en nogmaals g en volg de rest van de instructies. Als het goed is, start het downloaden en installeren van de gewenste applicatie nu. Het vergt even wat geduld en experimenteren voordat het allemaal loopt zoals gepland, maar heb je Aptitude eenmaal onder de knie, dan valt hier veel aardigs te vinden.

 

© PXimport

 

6. Risc OS

Op zoek naar iets heel anders dan Linux? Probeer dan Risc OS eens, een min of meer legendarisch te noemen besturingssysteem van Britse bodem, ooit ontwikkeld voor de al even legendarische Acorn Archimedes computers. In de tweede helft van de jaren tachtig was dit toch wel het summum wat er aan home computers verkrijgbaar was en tevens waren het de eerste systemen die waren voorzien van een ARM-processor. Deze oer-computers zijn natuurlijk inmiddels wat achterhaald, maar Risc OS wordt nog altijd verder ontwikkeld. Het is een licht, snel en tegelijkertijd zeer bruikbaar besturingssysteem waar u veel plezier aan kunt beleven.

Ook in de Raspberry-versie neemt het maar weinig ruimte op de geheugenkaart in en het start lekker vlot. Eigenlijk durven we te stellen dat dit eigenlijk hét Raspberry Pi-OS is, alles draait als een tierelier. Een appstore biedt genoeg keuze aan grotendeels gratis software en met een beetje zoeken online is ongetwijfeld nog veel meer leuks te vinden. Tipje: om online te kunnen na installatie van Risc OS dubbelklik je op het bureaublad op iConfigure gevolgd door een dubbelklik op Network in het venster Configuration. Breng het kleine venstertje Network Configuration naar voren en klik daar op Internet. In weer een nieuw venster schakel je de optie Enable TCP/IP Protocol Suite in, klik je op Close en daarna op Save in het onderliggende venster. Herstart Risc OS en internet is bereikbaar! Enig minpuntje is dat er af en toe wat schermfoutjes optreden in de vorm van blokjes.

 

© PXimport

 

7. Back-up

Ook op de Raspberry Pi is het aan te raden nu en dan een back-up te maken om je gegevens te  beschermen. Dat is behoorlijk simpel met de USB Image Tool. Zorg dat je Pi uitgeschakeld is, verwijder het geheugenkaartje en plaats het in de kaartlezer van je pc. Download het programma USB Image Tool en start het op. In het dropdownmenu kies je voor Device mode en selecteer je je geheugenkaart. Klik op Backup en selecteer de plek op je pc waar de reservkopie geplaatst moet worden. De back-up is een behoorlijk groot bestand, omdat het als image wordt bewaard, dus zorg vor voldoende schifruimte op je computer. Je kunt de kopie gelukkig zippen om het bestand beduidend kleiner te maken. 

Het terugzetten van de reservekopie gaat ongeveer op dezelfde manier. Plaats een nieuwe SD-kaart in de lezer van je pc en zoek de kaart op in de USB Image Tool. Klik op Restore, zoek je image-bestand op je pc en de reservekopie wordt teruggezet. 

 

© PXimport

Geruchten doen de ronde dat er binnenkort een nieuwe Raspberry Pi gaat verschijnen: de Raspberry Pi 3. PCM houdt de geruchten in de gaten, en alles wat we tot nu toe weten kun je hier lezen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten