Tips voor de expert: Zelf elektrische apparaten repareren

elektrische apparaten repareren

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2: Hulp inschakelen
In deze weggooi-economie is het altijd verleidelijk om iets nieuws te kopen, zodra er iets stuk gaat. Niet doen! Zelf elektrische apparaten repareren scheelt een hoop geld, en je leert er ook nog wat van. In dit artikel helpen we je op weg met wat tips.

Werkt een apparaat niet meer goed (of helemaal niet meer) en kun je zelf niet zo snel achterhalen wat het euvel is, dan is Google je grootste vriend. Een zoekopdracht met ‘merknaam + typenummer + euvel / code foutmelding’ zorgt er in de meeste gevallen al snel voor dat terecht komt bij berichten van anderen die hier al eerder tegenaan zijn gelopen.

Vrijwel alle apparaten die in Nederland verkocht worden, zijn ook te koop in Duitsland met dezelfde typeaanduidingen. En omdat de markt daar groter is, gaan er ook meer apparaten stuk en is de kans groter dat een gebruiker hier iets over gemeld heeft en misschien inmiddels ook wel een oplossing heeft bedacht of gevonden. Je kunt ook zelf speuren op sites als selbst.de, gutefrage.net of het forum van electronicwerkstatt.de.

Vergeet daarnaast YouTube niet. Er inmiddels zijn op YouTube ook duizenden filmpjes te vinden van mensen die oplossingen laten zien voor veelvoorkomende storingen van huishoudelijke apparaten.Zeker voor wat betreft wasmachines, vaatwassers, drogers en ander witgoed zijn problemen en oplossingen vaak generiek en niet gebonden aan een bepaald merk.

Gespecialiseerde sites en fora

Een echte aanrader is iFixit. Op deze site vind je voor duizenden - met name elektronische – apparaten handleidingen om deze te repareren, inclusief benodigdheden en hoe moeilijk de reparatie is. Voor apparaten die lastig uit elkaar zijn te halen zijn er zelfs aparte demontagebeschrijvingen te vinden. Als gebruiker word je aangemoedigd om je eigen reparatie te beschrijven en te delen. En ja, zelfs voor hoe je dat het beste kunt doen is een handleiding gemaakt.

Zeker bij oudere apparaten of apparaten die in kleine series zijn geproduceerd, kan het zijn dat je niet direct een beschrijving van jouw probleem of oplossing vindt. In zulke gevallen raden we je aan op zoek te gaan naar meer gespecialiseerde online plekken waar de echte liefhebbers zich ophouden, zoals een forum. En als er geen gebruiksklaar antwoord is dan kun je hier ook je vraag stellen, zoals bij Vraag & Antwoord op onze site. Een paar andere aanraders zijn superuser.com (hardware en software), hififorum.nl (audio-apparatuur), autoweek.nl/forum/ (auto’s), klusidee.nl/forum/ (apparaten in- en rondom huis), gathering.tweakers.net (elektronica + computers) en forum.zoom.nl (camera’s).

elektrische apparaten repareren

Handleidingen vinden

Bij vrijwel alle apparaten zit een handleiding, maar die helpt je vaak alleen met het oplossen van kleine en makkelijk op te lossen storingen en problemen. Gelukkig zijn er tal van sites op internet waar je ook uitgebreide (technische) handleidingen terug kunt vinden, zoek hiervoor met de termen ‘service manual’ en ‘repair manual’. Hierin staan vaak schema’s en wordt beschreven hoe je de meest voorkomende reparaties dient uit te voeren en – misschien nog wel belangrijker - wat de typenummers zijn van de onderdelen die je hiervoor misschien moet bestellen.

Goede sites voor het vinden van dit soort handleidingen zijn o.a. gebruikershandleiding.com, suche-anleitung.de, manualsdir.eu, devicemanuals.eu, nodevice.com, tradebit.com en eserviceinfo.com. Houd er wel rekening mee dat bij een aantal van deze sites (service) handleidingen alleen tegen betaling zijn te downloaden. Overigens worden ze ook uitgewisseld via de verschillende fora die hiervoor al aan bod kwamen. Je zult er in dat geval waarschijnlijk wel wat meer tijd kwijt zijn.

Nog een paar aanvullende tips. Heb je geen servicehandleiding kunnen vinden met onderdelenlijst en/of onderdelennummers? Zeker bij witgoed en bruingoed kun je het nummer in de meeste gevallen ook terugvinden op het onderdeel dat vervangen moet worden. Heb je het juiste nummer maar is het onderdeel niet verkrijgbaar? Neem dan even contact op met de juiste onderdelenaanbieder. Zij weten vaak wel of er een ander onderdeel is dat je ook kunt gebruiken.

Onderdelen en gereedschap

Als je weet wat een apparaat mankeert dan zul je in bepaalde gevallen nieuwe onderdelen nodig hebben en soms ook speciaal gereedschap. De handel in onderdelen groeit enorm en veel aanbieders bieden inmiddels als service ook allerlei how-to’s aan. In sommige gevallen krijg je een tegoed of korting wanneer de uitvoering van je eigen reparatie filmt of fotografeert en die registratie op die betreffende site aanbiedt.

Ter inspiratie noemen we een aantal interessante op: conrad.nl (elektronica en gereedschap), fixjeiphone.nl (iPhone en iPad), replacedirect.nl (o.a. computer, huishoudelijk, gereedschap), onderdelenwinkel.nl (o.a. keuken, huishoudelijk, tuin), parts.nl (o.a. witgoed en bruingoed) en handyman.nl (o.a. computer, huishoudelijk, fiets).

elektrische apparaten repareren

Onderdelen bestellen uit buitenland

Naast de vele sites waar je nieuw kunt kopen is het met name voor computer- en notebookonderdelen interessant te kijken wat er zoal aan ‘refurbished’, ‘replacement parts’, ‘pre-owned’ wordt aangeboden. Soms heb je simpelweg geen andere keus of is nieuw veel te duur.

Ebay is een prima begin voor het zoeken naar tweedehands onderdelen. Lukt dat niet, dan bieden aliexpress.com en alibaba.com vaak uitkomst. Met name in China is een levendige handel in gebruikte computer-, tablet en smartphone-onderdelen. Verkopers doen – zij het vaak in gebrekkig Engels – veel moeite om je te helpen als je niet zelf het juiste onderdeel of een alternatief kunt vinden. Laat je het via de reguliere post opsturen, dan kan het vanuit China wel zomaar een paar weken duren voordat je een onderdeel binnen hebt.

Let ook even op de verzendkosten en eventuele ander opslagen. Voor aankopen buiten de EU en boven de 22 euro betaal je btw (21%). Is de waarde boven de 150 euro, dan zul je douanerechten moeten betalen aan de bezorger. De hoogte daarvan is afhankelijk van diverse factoren. Kijk voordat je iets bestelt eerst even op de sites van de belastingdienst en douane.

Met wat durf en een handleiding of instructies van internet kun je ver komen, zelfs als je twee linkerhanden hebt. In bepaalde gevallen houdt het echter op omdat je het probleem zelf niet boven tafel kunt krijgen of omdat je bijvoorbeeld niet weet welk gereedschap of welke onderdelen je nodig hebt.

Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om de hulp van anderen in te schakelen. Lees daarvoor verder op de volgende pagina.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: tips, reparatie, duurzaamheid