Tips voor de expert: Kabels wegwerken

Kabels wegwerken

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op pagina 2
Een gemiddeld thuiskantoor heeft meterslange netwerkkabels, allerlei voedingssnoeren, diverse a/v-kabels en stekkerdozen. Dat resulteert onder menig bureau in een lelijke kabelspaghetti. Kabels wegwerken kan door in de juiste producten te investeren. We zetten een paar voor je op een rij.

De redenen om kabels netjes te ordenen, liggen in eerste instantie voor de hand. Vanzelfsprekend oogt het een stuk netter. Bovendien liggen de snoeren niet in de weg bij het schoonmaken. Tussen rondslingerende kabels hopen zich al snel stofresten op. Hoe minder kabels er op de grond liggen, hoe beter. Stofzuigen en dweilen gaat zo een stuk gemakkelijker.

In een extreem geval kunnen stofophopingen rond stekkerdozen leiden tot oververhitting. Zelfs brand is dus mogelijk! Daarnaast zorgen losse kabels voor meer struikelgevaar. Kortom, wat extra aandacht voor kabelmanagement zorgt voor meer veiligheid. Wat is er zoal te koop?

Cpu-houder

Kabels wegwerken

Een efficiënte maatregel om de kabels van de grond te krijgen, is het gebruik van een zogenoemde cpu-houder: een houder of kastje om de computerkast van de grond te halen. Grofweg bestaan daar twee soorten van. Wie regelmatig achter de pc moet zijn om bijvoorbeeld een extra scherm aan te sluiten, kan een kastje op zwenkwieltjes overwegen. Op die manier is de computer eenvoudig verplaatsbaar.

Een fraaiere oplossing is om de cpu-houder onder een bureau te monteren. Zo valt de pc minder op en kabels kun je eventueel via de kabelgoot onder het bureaublad en/of de bureaupoot afvoeren. Doordat de desktopkast niet rechtstreeks op de vloer staat, belandt er minder stof in de systeemkast. Een nadeel is dat je onder het bureau moet kruipen om bijvoorbeeld een kabel te vervangen. Veruit de meeste cpu-houders zijn verstelbaar, zodat je met de maat van de desktopcase doorgaans weinig rekening hoeft te houden. Sommige producten voor de zakelijke markt hebben zelfs een speciaal beveiligingsframe om diefstal tegen te gaan.

Je kiest eventueel voor een exemplaar met schuimkussens of rubber, zodat de behuizing is beschermd tegen krassen. Voor de montage met schroeven aan de bovenzijde is er normaal gesproken een bureaublad met een dikte van minimaal twee centimeter vereist. Let ten slotte op het maximale draaggewicht van de beoogde cpu-houder.

T-poot-bureau

Veel zogeheten t-poten van bureautafels hebben een geïntegreerde kabelgoot. Ideaal, want snoeren afkomstig van de computer voer je hiermee eenvoudig af. Meestal bevindt zich in de t-poot een aluminium klep die je soepel losklikt. Aan de onder- en bovenkant zit een bescheiden opening voor de snoeren. Vervolgens trek je daar alle kabels doorheen. Bedenk vooraf welke kabels je via het bureau wilt afvoeren, want de ruimte in een t-poot is vrij beperkt.

Kabelgoot onder bureau

Kabels wegwerken

Bureaus die geschikt zijn voor kabelgeleiding via een t-poot hebben meestal ook standaard al een kabelgoot. Deze zit in het midden onder het bureaublad, zodat je kabels afkomstig van de computer netjes een plekje geeft. Denk bijvoorbeeld aan kabels van de monitor, printer, speakers en bureaulamp. Meestal zijn er meerdere openingen aanwezig voor de snoeren.

Als je de keuze hebt, kies dan voor een breed exemplaar met de nodige diepte. Je kunt dan namelijk een flinke stekkerdoos onder het bureau kwijt, zodat alle elektra van de grond en uit het zicht is. Houd wel rekening met je benen, want uiteraard is het niet de bedoeling dat de kabelgoot in de weg zit.

Beschikt je pc nog niet standaard over een kabelgoot, dan schaf je een universeel exemplaar aan. Er is volop keuze. De goedkoopste oplossingen bestaan uit aluminium kabelkorven. Kabels blijven hiermee overal goed bereikbaar, al ziet het er niet erg elegant uit. Je kunt ook voor een dicht exemplaar kiezen met enkele openingen, zodat de kabelspaghetti nauwelijks meer zichtbaar is. Bij bureaus zonder kabelgeleiding in een t-poot monteer je deze het beste wat verder naar achter.

Kabelclips

Kabels wegwerken

Wil je relatief weinig kabels via het bureau afvoeren? In plaats van een kabelgoot gebruik je als alternatief kabelclips of kabelklemmen. De meeste kabelclips hebben vier of zes lussen, zodat je daarmee meerdere snoeren kunt afvoeren. Wel zijn er enkele nadelen. Zo heb je meestal te maken met verschillende kabeldiktes. Een dun snoertje stop je moeiteloos in de kabelclip, terwijl een dikke voedingskabel wellicht niet in het klemmetje past.

Verder buigen dunne snoertjes van bijvoorbeeld speakers vanwege hun flexibiliteit gemakkelijk door, waardoor je de kabelclips kort achter elkaar moet te bevestigen. Vergeleken met een kabelgoot is de montage iets meer werk, omdat er meer schroefwerk is vereist. De kabelclips moet je kaarsrecht achter elkaar bevestigen. Het voordeel is weer dat kabelclips minder ruimte onder het bureau vereisen. Verder raken snoertjes niet met elkaar in de knoop.

De montage gebeurt bij voorkeur via schroefjes. Is het bureaublad te dun, dan kun je bij kunststof kabelclips ook dubbelzijdig tape overwegen. De bouwmarkten verkopen ook kabelclips voor individuele kabels die je met een spijker kunt bevestigen. Laat die liever links liggen, want kabels laten zich daarmee zeer lastig vervangen.

Kabeldoorvoer bureaublad

Kabels wegwerken

Ook op het bureau zijn er allerlei snoeren zichtbaar, zoals voedings- en audio/videokabels van de monitor(en). Bij de meeste werkplekken bungelen deze kabels ergens aan de achterzijde van het bureaublad. Dat kan netter! Zo bestaan er speciale kabeldoorvoersystemen (kabeldoppen) die de snoeren dwars door het bureaublad in een eventuele kabelgoot afvoeren. Dankzij een afsluitbare dop is er geen groot gat zichtbaar.

Voor de montage dien je wel een flink gat in het bureaublad te maken (daar bestaan speciale ronde gatenzagen voor), waarna je deze kunststof of metalen dop in de uitsparing duwt. De meeste producten zijn rond, al bestaan er ook vierkante en rechthoekige kabeldoorvoersystemen. Ronde kabeldoorvoersystemen hebben een diameter van zes of acht centimeter.

Luxe kabeldoorvoersystemen hebben zelfs een geïntegreerde usb-hub voor het opladen van een smartphone of tablet. Bedenk zorgvuldig op welke positie je het gat wilt maken, bij voorkeur recht boven een kabelgoot.

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Workshop, Hardware

Tags: tips, kabels, kantoor, expert