abonneren

Tilera introduceert 100-core processor

Dualcore, quadcore, hexacore, octacore... Tilera gaat voor de overtreffende trap met zijn nieuwe cpu met maar liefst 100 processing cores. De fabrikant hoopt hiermee in de servermarkt te kunnen stappen, waar Intel en AMD nu nog leidinggevend zijn.

Tilera heeft voor de ontwikkeling van de low-power 100-core TileGX-3100-chip samengewerkt met een aantal belangrijke cloud-bedrijven, al weigert het bedrijf te verklappen om welke bedrijven het gaat. De chip is specifiek ontwikkeld voor het draaien van databaseapplicaties en het afhandelen van enorme hoeveelheid internettransacties. De kloksnelheid van de cores varieert tussen 1 GHz en 1,5 GHz en de gehele chip verbruikt slechts 48 watt. Volgens Tilera zorgt dit voor meer transacties per kloktik tegen minder energieverbruik dan bij Intel's serverchips.

 

In de servermarkt wordt het aantal cores steeds belangrijker. Intel biedt op dit moment processoren met 10 cores aan, AMD heeft zelfs al een 12-core cpu in het assortiment en wil later dit jaar een 16-core chip aanbieden (tdp: 130 watt). Serverbouwer SeaMicro levert zelfs een SM10000-64-server met 256 Atom N570 dualcore-processoren, zodat het effectief aantal cores op 512 uitkomt.

 

Een minpunt van de Tilera TileGX-3100-chip is dat het gebruik maakt van een aparte instructieset, in tegenstelling tot de populaire x86-architectuur van Intel en AMD. Software zal dus herschreven moeten worden. Op dit moment draaien LAMP (Linux, Apache, MySQL en PERL/Python) al op het Tilera-platform en zijn meer dan 2000 Linux-packages geschikt gemaakt voor de chip. De TileGX-3100 komt begin 2012 op de markt en zal vergezeld worden door twee uitgeklede modellen, de 64-core TileGX-3064 (tdp: 35 watt) en de TileGX-3036 (tdp: 20 watt) met 36 cores. Deze laatste chip komt dit jaar nog op de markt.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Hardware

Tags:

Laatste reactie