abonneren

Thunderbolt, snelste dataconnectie voor pc’s

We schreven het gisteren al. Thunderbolt is de naam van de snelle dataverbindingstechnologie voor pc’s en randapparatuur, ontwikkeld door Intel onder de codenaam Light Peak.

Apple is de eerste die in de nieuwe MacBook Pro de Thunderbolt technologie inbouwt. Thunderbolt is geschikt voor zowel data- als hd-videoverbindingen via één kabel in twee richtingen tegelijk. 

De nu geïntroduceerde versie van Thunderbolt heeft een snelheid van 10 gigabit/seconde en gebruikt een koperdraadverbinding. De eerdere demonstraties van Intels Light Peak gebruikten een optische verbinding. In de toekomst zullen er ook optische kabels voor Thunderbolt komen. Volgens Intel is Thunderbolt aanvullend aan USB 3.0. Thunderbolt maakt gebruik van twee communicatieprotocollen: PCI-Express waarmee vrijwel elk apparaat is aan te sluiten en Displayport voor het aansturen van schermen in hoge resolutie, compleet met achtkanaals audio.

Thunderbolt is bij uitstek geschikt voor zware pc-toepassingen zoals het bewerken van hd-video. Bij het overzetten van video-materiaal is de verbinding dan niet langer de bottle-neck.

Apple is met de nieuwe MacBook Pro serie de eerste die de Thunderbolt-aansluiting toepast. Andere fabrikanten zullen volgen. Zo zijn er diverse fabrikanten die werken aan producten die de Thunderbolt-technologie gebruiken. Producten waarbij we dit kunnen verwachten zijn: computers, displays, opslagapparaten, audio/videoapparaten, camera’s en docking-stations.

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Hardware

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord