Tekorten aan telefoondisplays zorgen voor prijsverhoging

Door de toenemende belangstelling voor smartphones met aanraakschermen groeitde toepassing van de displays voor deze apparaten enorm. Volgens marktonderzoeker DisplaySearch groeit de omzet van de schermpjes voor smartphones harder (13,3%) dan het aantal dat er geproduceerd wordt (6%). Dit kan alleen maar betekenen dat de prijs omhoog gaat.

Zo gaat ook de gemiddelde verkoopprijs vande displays voor de smartphones omhoog, gemiddeld gedurende het afgelopen jaar met 4%. De vraag naar displays met hogere resoluties neemttoe. Samsung en Nokia gebruiken steeds meer Amoled displays voor hun mobiele telefoons. Het aantal geproduceerde Amoledschermpjes is in een jaar tijd dan ook met 132% gegroeid naar 13,5 miljoen stuks. De Amoledschermen hebben daarmee een marktaandeel van meer dan 10 %.

De tft-lcd-schermen blijven het grootste deel van de telefoonmarkt bedienen. Met een geringe verschuiving van a-SI tft-lcd naar LTPS tft-lcd. Beide schermtechnieken hebbenspecifieke voor-en nadelen in productie en gebruik. Zo is een LTPS tft-lcd veel moeilijker te produceren maar kan weer veel makkelijker in mobiele apparaten worden geïntegreerd. Of de prijsstijging van de displays ook zal leiden tot merkbare hogere prijzen voor de toestellen moeten we afwachten.

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: