}
abonneren

Tabletgebruikers gaan pc voortaan delen

Afgelopen week maakte onderzoeksbureau IDC bekend dat de pc-verkopen in het belangrijke vierde kwartaal van 2012 zijn gedaald. Gartner stelt dat dit mede te danken is aan het verhoogde tabletgebruik. De meeste tabletgebruikers zullen in de toekomst geen eigen pc meer hebben.

Ook Gartner heeft nu zijn kwartaalcijfers gepubliceerd van de pc-verkopen over het vierde kwartaal van 2012. Het onderzoeksbureau komt met vergelijkbare resultaten als de eerdere cijfers die door IDC zijn bekendgemaakt. De uitkomsten van Gartner laten zien dat in het vierde kwartaal ruim 90 miljoen pc's zijn verkocht, bijna vijf procent lager dan het vierde kwartaal van 2011.

Volgens de analist Mikako Kitagawa van Gartner is de opkomst van de tablet de oorzaak van deze lagere pc-verkopen. Kitagawa stelt dat tablets het landschap voor pc's enorm hebben veranderd. De consumptie is opgeschoven van pc-gebruik naar het gebruik van tablets. Oude pc's worden niet vervangen.

Gedeelde pc
Eerst verwachtten de analisten dat mensen individueel zowel een tablet als een pc zouden bezitten, maar nu lijkt het erop dat veel tabletgebruikers de pc gewoon met anderen delen. Creatieve en administratieve taken worden door de meesten gedaan op een gedeelde pc, denkt Kitagawa. Sommigen zullen zowel een tablet als een pc aanhouden, maar dit is eerder een uitzondering dan de norm. De analist van Gartner denkt nu dat mensen hun tweede pc in het individuele huishouden niet zullen vervangen, maar hiervoor in de plaats hun tablet zullen gebruiken.

Tablets worden in de toekomst het belangrijkste apparaat waarmee de mensen thuis werken. Dit is onder andere te danken aan de toenemende beschikbaarheid van interessante, goedkope tablets. Deze mobiele apparaten werden in de afgelopen decembermaand een geliefd cadeau, wat ten koste ging van de pc-verkopen.

Deze ontwikkeling biedt volgens Gartner echter ook kansen voor pc-bouwers. Consumenten zullen de pc met de minst krachtige configuratie niet meer vervangen. Bij de aanschaf van een nieuwe pc zullen zij een krachtige pc waarop software kan draaien die die veel rekenkracht vergt. Daardoor zal de gemiddelde verkoopprijs van de pc in de toekomst hoger komen te liggen.

Bron: Gartner

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: PC

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI