Sonos Play: Muzikaal wonder

Wil je muziek door je hele huis, dan zijn er inmiddels veel alternatieven. Maar oervader Sonos is nog lang niet uitgespeeld en legt met de Play:1 een érg goedkope speaker in de schappen.
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • compact en oerdegelijk
  • vochtbestendig
  • goed geluid
  • in andere configuraties te koppelen
  • groot aanbod muziekdiensten
  • Minpunten

Philips, Teufel/Raumfeld, Bose… steeds meer merken zetten in op multiroom-audio, oftewel muziek door je hele huis. En hoewel multiroom-audio niet nieuw is, merken we dat het pas recentelijk echt aanslaat bij de consument. Sonos was de eerste fabrikant die zich vol overgave op deze markt stortte en is nog steeds het bekendste merk. Terecht, want met de Play:1 bewijst het wederom véél in zijn mars te hebben.

Sonos biedt aantrekkelijke keuzemogelijkheden. Heb je een goede versterker met speakers, dan koop je de Connect, heb je alleen speakers dan koop je de Connect+Amp. Wil je de speakers van je tv vervangen, dan ga je voor de Playbar, al dan niet met een Sub ernaast. En wil je andere kamers in je huis voorzien van muziek, dan heb je de forse Play:5 en de kleinere Play:3 tot je beschikking. Echter, aan die laatste (goedkoopste) telg van Sonos hangt nog altijd een prijskaartje van € 299, wat voor sommigen iets te veel van het goede is voor muziek in badkamer of slaapkamer. De Play:1, die voor honderd euro minder over de toonbank gaat, moet dit gat vullen.

De Play:1 voelt oerdegelijk aan en weegt meer dan je verwacht: 1,85 kg. Hij zit dan ook boordevol state-of-the-art luidsprekertechniek. Voor een mono-speaker weet de Play:1 niet alleen een fors volume te produceren, zonder dat vervorming optreedt, het geluid is ook nog eens lekker in balans en er zit verrassend veel bas in deze kleine donder. Voor een kleinere kamer voldoet-ie dus prima.

Prettig is dat je twee Play:1’s ook kunt koppelen als stereopaar. Dit is in een paar seconden ingesteld en het geluid is dan ronduit fantastisch – we durven zelfs te beweren dat twee Play:1’s beter zijn dan één Play:5. Heb je een Playbar (al dan niet met Sub) onder je tv, dan kan je twee Play:1’s zelfs gebruiken als surroundspeakers.

De installatie en bediening van de Play:1 is als bij elk ander Sonos-product: je koppelt hem met de Sonos-app of pc-software in een handomdraai aan je bestaande Sonos-netwerk, waarna je meteen kunt beginnen met muziek spelen. Heb je nog geen Sonos-spullen, dan kan je de Play:1 ook zelfstandig gebruiken door hem via ethernet aan te sluiten… of je koopt er een Sonos Bridge bij, waarna je de Play:1 overal kunt zetten waar een stopcontact vrij is. Tot slot moeten we Sonos een pluim geven voor de uitstekende ondersteuning van streamingdiensten als Spotify en Deezer – hier laat de concurrentie het vaak afweten.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Hardware

Tags: