Slimme thermostaat kopen? Hier moet je op letten!

slimme thermostaat kopen
Voordat je een slimme thermostaat gaat kopen, weet je waarschijnlijk al wat de voordelen van het apparaat zijn. Maar er zijn ook dingen waar je misschien niet zo 1-2-3 aan denkt als je het apparaat eenmaal in gebruik neemt. Ga je een slimme thermostaat kopen? Lees dan eerst onze kooptips!

1. Check of er geen abonnement benodigd is

Het kan zijn dat je een slimme thermostaat op de kop hebt getikt en deze wilt laten installeren. Ongeacht of je dat zelf doet of laat doen: check eerst goed met welke thermostaat je te maken hebt. In veel gevallen zijn thermostaten zoals Toon, Anna of Eon-Energieassistent toch iets minder goedkoop dan de aankoopprijs. Je moet hiervoor namelijk in veel gevallen een abonnement afsluiten van 3 tot 15 euro per maand. Er zijn ook genoeg slimme thermostaten die niet met zo’n maandelijks abonnement komen, al hebben deze vaak wel minder mogelijkheden. Voorkom onaangename verrassingen en doe eerst goed onderzoek of er geen abonnementsvorm aan de slimme thermostaat kleeft.

2. Wees alert bij tweedehands aankopen

Je nieuwe thermostaat komt veel over je te weten. Sommige exemplaren werken met geo-informatie om te weten waar je telefoon zich bevindt, zodat de verwarming aangaat wanneer “jij” thuis bent. Dat is natuurlijk informatie die inbrekers ook graag zouden willen weten. Nu moeten de bedrijven achter de thermostaten zich houden aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens, maar dat houdt natuurlijk geen hackers tegen. Het bedrijf TrapX Security waarschuwde in 2015 al dat bijvoorbeeld de Nest-thermostaat een perfecte opstap is voor cyberaanvallen. Je kunt de USB-poort gebruiken om zelfgemaakte software op het apparaat te zetten, waardoor inzicht wordt gegeven in of de gebruiker thuis is of niet. Ook het WiFi-wachtwoord is te achterhalen voor hackers. Heel makkelijk is het allemaal niet in het geval van Nest, want je moet dus wel fysiek aan het apparaat hebben gesleuteld. Pas dus extra op bij tweedehands aankopen.

3. Houd je energieverbruik goed in de gaten

Dit klinkt als een open deur, want voor veel mensen geldt dat ze juist een slimme thermostaat kiezen omdat ze hun verbruik beter onder controle willen houden. Echter kun je je snel laten verleiden tot het instellen van klokprogramma’s die juist helemaal niet zo portemonneevriendelijk zijn. Even lekker je huis opwarmen voor dat ene uurtje dat je ‘s ochtends uit je bed komt, ontbijt en naar je werk gaat? Het klinkt heel milieubewust om zoiets alleen te doen en verder niet te stoken tot je om zes uur weer terugkeert van kantoor, maar juist zo’n uurtje stoken kan veel energie en dus veel geld kosten. Bovendien stel je een klokprogramma vaak in voor een hele week, maar misschien ben je ook op wisselende dagen uit eten, en wordt je huis dan voor niets warm gestookt. Hoewel een slimme thermostaat dus heel veel comfort en gemak biedt, is het advies om het apparaat goed af te lezen en goed af te wegen of dat comfort de hogere kosten wel waard is. Een graad lager stoken kan al 7% besparen.

slimme thermostaat

4. Stel hem opnieuw in als je van internetaanbieder verandert

Je slimme thermostaat werkt natuurlijk op een WiFi-netwerk. Mocht je echter van internetaanbieder wijzigen, dan kan het apparaatje van de rel raken. Misschien verwacht je dat hij dan alsnog netjes het ingestelde programma afdraait, maar het kan zomaar zijn dat hij daar plotsklaps mee stopt als de WiFi langere tijd wegvalt. En dan stopt hij met stoken, of gaat hij juist heel warm stoken, dat hangt af van de thermostaat die je hebt. Wacht niet te lang met het instellen van je slimme thermostaat na aanpassingen in je thuisnetwerk. Je kunt hem dan namelijk ook niet meer via je telefoon bedienen op afstand, en dat zal ongetwijfeld één van de redenen zijn dat je zo'n slimme thermostaat in huis hebt.

5. Check of je meer slimme apparaten in huis hebt

Veel slimme thermostaten zijn niet alleen slim voor de verwarming en jezelf; ze kunnen ook vaak communiceren met andere slimme apparaten in huis. Zo kan Eneco’s Toon je Hue-verlichting aansturen. Je gebruikt dan het aanraakscherm van Toon en hebt Hue Tap (Philips’ lichtknop) niet meer nodig. Nest gebruikt Hue weer op een heel andere manier, namelijk om inbrekers via verlichting te laten denken dat je toch thuis bent als dat helemaal niet zo is. Is er brand, dan zorgt Nest Protect ervoor dat de lampen rood gaan knipperen.

Kortom, een slimme thermostaat kan een heleboel comfort en zelfs veiligheid bieden, maar tegelijkertijd kan het ook een hoge energierekening en mogelijk (hoewel een kleine kans) zelfs een inbraak betekenen. Blijf alert, update het apparaat zoveel mogelijk en houdt het apparaat en je energierekening scherp in de gaten.

Geschreven door: Laura Jenny op

Category: Koopwijzer, Hardware, Security

Tags: , iot, kopen, slimme thermostaat