abonneren

Seagate stopt met 5400 toeren harddisks

Seagate optimaliseert zijn productieprocessen door te stoppen met het produceren van 5400 toeren harde schijven. Het voordeel in energiegebruik van het lagere toerental is zo klein geworden, dat het blijven produceren van de ‘low power’ 5400 rpm-schijven de moeite niet meer loont.

In de Plata van de 5400rpm schijven komen nu 3,5 inch Barracuda-schijven met 1 TB ‘platters’ die op 7200 toeren draaien. De 7200 toeren schijven presteren ruim 30 procent beter dan de 5400 toerenschijven. De nieuwe schijven zijn gebaseerd op een nieuwe technologie waardoor de datadichtheid bij 7200 toeren nog verder toeneemt. De schijven zullen met één, twee of drie ‘platters’ gemaakt worden met een maximale capaciteit van 3 TB Ze krijgen 16 tot 64 GB cache en hebben een sata-600-aansluiting. De huidige Baracuda 3 TB harddisks hebben nog 5 ‘platters’. De nieuwe harddisks hebben dan ook minder onderdelen en zijn dan ook goedkoper te produceren.

Hitachi is tot nu toe de enige fabrikant die harde schijven produceert met een capaciteit van 1 TB per ‘platter’. Western Digital heeft ze nog niet maar krijgt met de overname van de schijvendivisie van Hitachi, mits deze overname door de mededingingsautoriteiten wordt goedgekeurd, straks wel de mogelijkheid om ze te gaan maken.

De eerste nieuwe Barracuda-schijven van Seagate zullen in november verkrijgbaar zijn, voor adviesprijzen van 72 tot 180 dollar.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: