Scalys Grapeboard: Singleboard-computer uit Nederland

Scalys Grapeboard

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op pagina 2

Bovenop de beveiliging komt de netwerkfunctionaliteit. Scalys kan verschillende processoren op de Grapeboard zetten. Stuk voor stuk zijn die gemaakt om geavanceerde netwerktechnologieën te ondersteunen. Pap: “Normale processoren zijn niet goed geschikt voor networking. Die zeggen wel dat ze een gigabit-verbinding hebben, maar in werkelijkheid leveren ze maar een doorvoer van rond de dertig procent. Wij werken met processoren die gigabit, 10 gigabit en straks zelfs 100 gigabit aankunnen. Daar zit ook hardwarematige versleuteling op ingebouwd, zodat je veilig kunt werken zonder verlies aan snelheid.”

Klos: “Wat dat betreft kan de Raspberry Pi als mooi voorbeeld dienen. Daar is net een nieuw model van uit met als één van de grote verbeteringen de netwerkdoorvoersnelheid. De Raspberry Pi 3 Model B+ kan nu, volgens zeggen van de fabrikant, een snelheid van 400 megabit halen. Dat is leuk, maar de Grapeboard trekt zonder problemen zijn gigabit-verbinding vol. Wij halen 900 Mbit. Dat zit heel dicht tegen het theoretisch maximum aan.”

Waarom niet gewoon een tablet?

Dat is allemaal leuk en aardig, maar er zit een flink verschil in prijs tussen een Grapeboard en een standaardproduct. Waarom zouden we veel geld uitgeven aan een eigen kastje en niet gewoon een tablet in het netwerk hangen? Klos: “Als je gewoon een tablet kunt gebruiken, moet je dat vooral doen. Dat is natuurlijk een kostenkwestie. Onze producten zijn gericht op bedrijven die zoeken naar security, networking en lange leverbaarheid.”

De lange leverbaarheid is een belangrijke factor. Klos: “Stel je voor dat je een product op basis van een tablet maakt. Dat blijkt te bevallen, dus na twee jaar wil je een tweede batch aftrappen. De kans is groot dat je je hele ontwikkeling opnieuw moet doen, omdat de tablet die jij hebt gebruikt niet meer te koop is. Daar komt bij dat een gemiddelde tablet misschien een jaar lang securityupdates krijgt en dan is het wel klaar. Niet zo praktisch als je bijvoorbeeld voor het spoor ontwikkelt. Daar verwachten ze dat nieuwe technologie zo’n 20 tot 30 jaar meegaat.”

Om beschikbaarheid over lange tijd te garanderen, biedt Scalys aan om ontwerpen in ‘escrow’ te plaatsen. Alle designdata wordt dan bij een notaris gelegd. Pap: “Als jij als bedrijf je product twintig jaar wilt onderhouden, dan wil je daarvoor niet afhankelijk zijn van een willekeurig bedrijf uit Hengelo. Door de designdata in escrow te plaatsen, kun je als er wat gebeurt met Sintecs of Scalys naar de notaris gaan. Dan wordt het proces in gang gezet en komt die data vrij zodat jij je toepassing kan blijven gebruiken. Dat is geen beveiliging in de digitale zin, maar wel als het gaat om bedrijfscontinuïteit.

Scalys Grapeboard

Nederlands product

Ook van groot belang is de herkomst van de chipset. NXP Semiconductors is een Nederlands bedrijf met het hoofdkwartier in Eindhoven. Scalys zit in Hengelo en de productie van de Grapeboard vindt op dit moment plaats in Haaksbergen. In de door Chinese leveranciers gedomineerde elektronicamarkt is dat een voordeel voor Scalys. Pap: “Als het aankomt op securitytoepassingen, dan worden goedkopere borden en tablets met Chinese chipsets automatisch gekenmerkt als ‘niet veilig’. Dat maakt ons product echt uniek. Het is een product dat compleet ontwikkeld wordt in Nederland met alle veiligheidskenmerken aan boord en ook nog een Nederlandse chip erop.”

Dit is binnen security een belangrijk gegeven. Eerder dit jaar blokkeerde president Trump de overname van chipmaker Qualcomm door het Singaporese Broadcom. In 2014 werd door Snowden onthuld dat de Amerikaanse NSA zich zorgen maakt over het Chinese bedrijf Huawei dat een groot marktaandeel binnen consumentennetwerkapparatuur heeft.

Ook geldt dat verschillende encryptietechnologieën alleen naar bepaalde landen mogen worden geëxporteerd. Pap: “Wij mogen onze borden niet in China produceren. Daar zit een verbod op omdat de Amerikaanse overheid zelf voor productie niet toelaat dat bepaalde encryptietechnologie wordt geëxporteerd.”

Certificering en compatibiliteit

Om een computer te ontwikkelen die als brug tussen uiteenlopende andere oplossingen kan fungeren, is standaardisatie en certificering van groot belang. Daar zit een prijskaartje aan. Klos: “Wij zijn een Nederlands bedrijf. Dat betekent dat we dure mensen in dienst hebben. We willen ook wat geld verdienen. We kunnen daarom nooit op basis van kosten concurreren met China. Tegenover een bordje voor tien of twintig dollar kunnen wij niets zetten. Wat wij wel bieden, is een product waar de klant binnen een dag mee aan de gang kan. En als je duizend stuks bij ons bestelt, dan krijg je support. Het is niet zoals in China waar je bij bestellingen onder de 10.000 niet eens een antwoord per mail krijgt.”

Certificering en compatibiliteit brengt ook extra ontwikkelkosten mee. Scalys zorgt bij de ontwikkeling dat die kosten op de lange termijn lager uitvallen. Klos: “Wij zetten een modulair concept neer. In onze high-end producten zorgen wij dat de klant afhankelijk van de toepassing verschillende modules in kan zetten. Als een PowerPC dan bijvoorbeeld overkill is, kan hij richting ARM gaan zonder dat het product aangepast of opnieuw gecertificeerd hoeft te worden. Er is dan alleen een laatste controle op het eindproduct nodig. Zo zorgen wij dat onze klanten heel snel kunnen upgraden zonder dat er nieuw design hoeft plaats te vinden.”

Toekomstplannen

Scalys heeft grote plannen voor de toekomst. Met Arrow heeft Scalys een wereldwijde distributeur voor haar producten aangetrokken. Daarnaast zijn er plannen om het productaanbod verder uit te bereiden. Klos: “De Grapeboard is ons instapmodel, we willen gaan uitbreiden naar een breed portfolio. Denk daarbij aan netwerkproducten voor 100 gigabit en de beveiliging van datacenters. We gaan ons echt compleet focussen op veilige communicatie voor alle apparaten. Als je gaat kijken hoeveel apparaten verbonden zijn op internet, dan wordt beveiliging alleen maar belangrijker.”

Geschreven door: Merijn Gelens op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: raspberry pi, koplopers