abonneren

Robot speelt hoofdrol in toneelstuk

Robots nemen telkens meer banen in de techniek in beslag, maar hebben we straks ook geen acteurs meer nodig in de theaterwereld? Japan debuteert binnenkort een robot als hoofdrolspeler in een toneelversie van The Metamorphosis.

'La Metamorphose Version Androide' is gebaseerd op het surrealistische kortverhaal van Franz Kafka, zo schrijft de Britse Telegraph. Daarin transformeert de hoofdrolspeler van de ene op de andere dag in een griezelig insect, waar zijn familie zich vreselijk voor schaamt. In deze versie is de metamorfose echter niet in een insect, maar in een robot.

Ingeprogrammeerd

De robot heeft handen en ook een gezicht. Soms kan de robot een beetje glimlachen of zelfs hardop lachen - ookal is er in het verhaal weinig reden toe. Zijn teksten lepelt hij automatisch op uit het ingeprogrammeerde script.

De overige hoofdrollen worden gespeeld door vier Franse acteurs, die in dienst staan van de robot. Ze spelen de familie van de hoofdrolspeler. Daarnaast zijn er nog menselijke rollen voor enkele zijpersonages.

Première

Het toneelstuk wordt geregiseerd door Oriza Hirata, die bekend staat om zijn theatervoorstellingen met robots. La Metamorphose Version Androide is vooralsnog enkel te zien in Yokohama, Japan. Daarna verhuist het naar het Autumn Festival in Frankrijk, waarna een tour door Europa volgt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: robot, toneel

Laatste reactie