Review: SpeedLink Home Security Kit stelt teleur in de mogelijkheden

De markt wordt overspoeld met smart home beveiligingssets, om je huis op afstand in de gaten te houden. Van Speedlink ontvingen we de Home Security Kit, waarmee je volgens de handleiding binnen 15 minuten een werkend beveiligingssysteem kunt opzetten.
De SpeedLink Home Security Kit stelt teleur. De camera is prima en biedt goede beeldkwaliteit, maar een dergelijk beveiligingspakket staat of valt met een goed in te stellen systeem. Dat is bij de SpeedLink nogal lastig en bovendien zijn er te weinig mogelijkheden en teveel gebreken.
4
Score
40
Score: 40
  • Pluspunten
  • Goede beeldkwaliteit camera
  • Eerste installatieprocedure eenvoudig
  • Minpunten
  • Onsamenhangend systeem
  • Geen scenario's instellen
  • Gebruiksonvriendelijke app

De Basisset van de Home Security Kit van Speedlink bestaat uit een IP-camera met 720P-video, een bewegingssensor, twee raam/deur-sensors en een op afstand in te schakelen stopcontact. Er is ook een Premium-set, die drie bewegingsdetectors, vier raam/deur-sensors en drie stopcontacten bevat. De functionaliteit van beide systemen is voor de rest gelijk.

Om de set werkend te krijgen moet als eerste de camera worden aangesloten op je thuisnetwerk. Dat kan alleen draadloos en alhoewel er op de achterzijde een uitsparing en een pictogram voor een vaste LAN-aansluiting aanwezig is, ontbreekt de fysieke aansluiting zelf. Om te starten met configureren heb je de app SL-HOMECON nodig, die beschikbaar is voor Android en iPhone. De beste methode om de camera aan je thuisnetwerk te koppelen is door eerst met de app – na het aanmaken van een persoonlijk account – verbinding te maken met je wifi-netwerk. Vervolgens krijg je een QR-code in de app te zien. Die QR-code houd je vervolgens zo’n 20 centimeter voor de lens van de camera. Als er een ‘ping’-geluid uit de speaker klinkt, is de camera met je thuisnetwerk verbonden. Na enkele minuten verschijnt de camera ook in de app en kun je ‘m bedienen.

Zo kun je onder meer pannen en tilten, en kun je bijvoorbeeld de naam en het wachtwoord voor toegang wijzigen. Video's kunnen alleen worden opgeslagen op een sd-kaartje, die  je achter in de camera kunt steken. Opslaan van video's naar je NAS of een clouddienst is er niet bij.

App

De rest van de Home Security Kit moet je ook via de app koppelen met het systeem. Om bijvoorbeeld een deur- of raamsensor toe te voegen aan het systeem, moet je zogeheten Monitored Areas configureren; ruimtes in je huis die je wilt beveiligen met een bewegingsdetector of een deur/raamsensor. Die sensors voorzie je dan eerst van een batterij voordat je ze ophangt, zodat ze door het systeem kunnen worden gevonden. Je kiest dan vanuit de app eerst een ruimte die je wilt beveiligen, en door op een van de acht presets te drukken in de app, kun je een device toevoegen. En hier komt gelijk een groot nadeel om de hoek kijken: je weet namelijk helemaal niet welke sensor je aan het toevoegen bent.

Wij hebben bijvoorbeeld zowel een bewegingsdetector als een raam/deur-detector van stroom voorzien en ingeschakeld, maar als je op een van de presets klikt om zo’n sensor aan een ruimte toe te voegen, zie je niet om welke sensor het gaat. Dat kan dus zowel een raam/deur- als een bewegingsdetector zijn. De beste manier is dus om per sensor te werken, zodat je weet welk apparaat wordt herkend. Je kunt de nummers 1 t/m 8 wijzigen in een zelfgekozen naam, maar dan zou je dus ook het type sensor in de omschrijving moeten vermelden, ander is het niet duidelijk om welke sensor het gaat. Sensors plaatsen in een zelf aangemaakte ruimte in de app is niet mogelijk.

Centrale Hub

Bij veel andere vergelijkbare kits, zoals de Gigaset Elements, wordt gebruik gemaakt van een apart kastje die het hele systeem aanstuurt, maar bij Speedlink is de camera juist de centrale hub. Omdat alle communicatie via de camera verloopt, gaat het instellen van de sensors wat omslachtig. Je moet in de SL-HOMECON-app namelijk eerst de camera starten zodat je een videobeeld te zien krijgt, waarna dan pas de configuratiefuncties beschikbaar komen. Druk je op de configuratieknop, dan verandert het beeld van landscape naar portret-modus, en moet je het toestel weer een kwartslag draaien om te kunnen zien wat je doet. Makkelijker zou zijn als het koppelen van sensors direct vanuit een ander deel van de app mogelijk is, maar vrijwel elke instelling die je kunt aanpassen in de beveiligingsomgeving is pas mogelijk als je de live-weergave van de camera aanzet. En dat is extra vervelend wanneer je op een locatie bent waar je liever bandbreedte bespaart, zoals in het buitenland. Een ander probleem is ook dat – wanneer de camera (bijvoorbeeld bewust) is uitgeschakeld of onklaar is gemaakt – alle sensoren dan niet meer functioneren. Het signaal dat er bijvoorbeeld een deur of raam wordt opengemaakt wordt dan nergens opgepikt en je ontvangt geen notificaties meer. De camera heeft geen back-up-accu voor het geval de stroom uitvalt, alle andere sensors werken overigens wel op batterijen.

Scenario’s, of het ontbreken daarvan

Standaard kun je bij de SpeedLink Home Security Kit kiezen uit een aantal acties die moeten worden uitgevoerd als er een beweging wordt gedetecteerd. Maar die zijn vrij beperkt: je kunt alleen maar een e-mailnotificatie ontvangen, of de app zelf een pushmelding op je telefoon laten weergeven. SMS-berichten versturen behoort niet tot de mogelijkheden. Een groot gebrek aan de meldingenfunctie is, dat als je de app afsluit of je de telefoon – in ons geval een Android-toestel – opnieuw opstart, er geen meldingen in beeld komen totdat je de app weer handmatig hebt opgestart. De app draait dus niet als een beveiligde service op de achtergrond. Bij een e-mailnotificatie valt er niks in te stellen, zo kun je het bericht dat je ontvangt niet aanpassen en kun je ook niet zien welke sensor beweging heeft gedetecteerd; alle mails hebben als onderwerp ‘Alarm(12345)’ waarbij het getal het interne nummer van de camera aangeeft, en als mailtekst staat er alleen ‘Dear user, please check the attached message for more information’. Bijgesloten is dan een screenshot van het beeld van de camera op het moment dat de beweging werd gedetecteerd. Wat ook niet mogelijk is met de SpeedLink Home Security Kit is scenario’s maken, bijvoorbeeld ‘Als de camera beweging detecteert, schakel dan het licht aan met het smart stopcontact’. Het smart stopcontact kun je alleen aan- of uitschakelen met een knop in de camera-app zelf, maar is niet te koppelen aan een van de sensors.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Hardware

Tags: speedlink, home security