Review: Parrot Rolling Spider - een draak van een drone

Drones zijn inmiddels serious business, maar de meeste drones die nu op de markt bestaan zijn vooral geschikt voor semi-professionele hobby'isten. Om een drone 'gewoon als speelgoed' te hebben, zijn de bestaande modellen nog te duur, maar daar wil Parrot verandering in brengen met de Rolling Spider. Dat is een kleine drone voor slechts 100 euro. Leuk speelgoed voor onder de kerstboom? Of kun je je geld beter uitgeven aan wat extra gourmetvlees?

Uiterlijk

Laten we op een positieve noot beginnen: de Rolling Spider ziet er schattig uit. Iedereen die bekend is met de klassieke Parrot-drones zal zich thuis voelen bij het ontwerp van de Rolling Spider, want die ziet er precies uit als bijvoorbeeld de AR. Het grote verschil is dat deze drone in je handpalm past. De drone heeft vier armpjes die uitsteken met daarop de propellers. Die armpjes zien er stevig uit, en ook de behuizing van de drone voelt met name aan de onderkant erg solide aan. Toch is de Rolling Spider verrassend licht, wat hem wel wendbaar maakt.

© PXimport

© PXimport

 


Een leuke toevoeging is het stickervelletje dat met de drone wordt meegeleverd. Daarmee kun je verschillende 'gezichtjes' op de voorkant plakken. Dat geeft de Rolling Spider, samen met de twee lichtjes aan de voorkant, aan griezelig uiterlijk, wat 'em vooral voor kinderen erg leuk maakt. Zelfs het harde geluid (want de Rolling Spider maakt wel veel lawaai) kun je met een beetje verbeelding nog vergeven als iets dat bij het uiterlijk hoort.

Toegegeven, de Rolling Spider geeft het oog heel wat. Maar dat is bij een drone natuurlijk niet waar het om gaat. Vliegt 'ie ook een beetje?

 

 

 

Hoe vliegt 'ie?

Drones als de deze zijn bij voorbaat geschikt voor gebruik buiten de deur, maar deze Parrot heeft niet voor niets de naam Rolling Spider meegekregen. Met twee meegeleverde wielen kun je de drone namelijk laten rollen. Volgens Parrot betekent dat dat de Rolling Spider als het ware tegen de muur op kan klimmen en over het plafond kan rollen - als een spin. Dat wordt prachtig aangeprezen in filmpjes als deze, die ook in de bijbehorende app te vinden zijn.



In de praktijk werkt dat totaal niet. De Rolling Spider stort als een baksteen naar beneden bij het minste of geringste contact met de muur. Je kúnt de Parrot wel over het plafond laten rollen, maar dan moet je heel, heel, heel erg voorzichtig contact maken. Dat is met de besturing via je smartphone of tablet echter zo onnauwkeurig dat dat praktisch onmogelijk is.

Buiten werkt de Rolling Spider daarentegen wel redelijk stabiel, maar daarvoor moet de drone wel eerst op de juiste plek hangen. Zodra hij in de lucht is, blijft hij wel op z'n plaats, maar tijdens het opstijgen wiebelt hij nog vervaarlijk. Ook als je 'em na een tijdje vliegen even stil wil hangen, duurt het even voor de Parrot stabiel vliegt. Dat maakt de besturing ervan niet erg nauwkeurig, maar misschien moet je dat ook niet verwachten voor zo'n klein apparaatje.

Matige camera

Er zit één camera op de Parrot Rolling Spider, en dat is die aan de onderkant. Je moet daar niet teveel van verwachten - de camera schiet alleen foto's van een schamele 640 x 480 pixels. Dat betekent wel dat je er veel van kunt opslaan in het geheugen van de drone, maar dat is ook gelijk het enige pluspunt. Omdat de besturing zo onnauwkeurig werkt, is het erg moeilijk om een fatsoenlijke foto te maken.

Video's kun je met de Rolling Spider niet maken, maar gezien de accuduur van een paar minuten moet je dat misschien ook wel niet willen.

Onbruikbare accuduur

Drones hebben nooit een goede reputatie gehad op het gebied van accuduur, maar de Rolling Spider spant wel de kroon. Je kunt welgeteld 8 minuten vliegen met de drone - dat is 480 seconden voor het apparaat 90 minuten (5,400 seconden) aan de oplader moet). Vlieg je binnenshuis met de wielen, dan is dat zelfs 6 minuten (360 seconden). Dat is amper genoeg om een rondje rond je huis te vliegen, dus vervalt ieder praktisch nut van het apparaat in één klap. De Rolling Spider wordt bovendien geleverd met slechts één accu, dus die even tussendoor verwisselen zit er niet in.

Die vervelende rot-app

Eén van de grootste voordelen van de Parrot-drones is dat ze geen gebruik maken van speciale controllers, maar dat je de apparaten met je smartphone kunt besturen door de notoire FreeFlight-app. Parrot kiest er om onbegrijpelijke redenen niet voor die app gewoon te updaten, maar telkens nieuwe versies uit te brengen voor iedere aparte functie die het toevoegt, waardoor de Play en de App Store vol staan met verouderde apps die aangeven dat je vooral maar een andere app moet hebben. Maar de ellende van de Parrot FreeFlight 3.0 (en dus niet 1.0 of 2.4 die nog steeds online staan) begint pas zodra je het opstart.

© PXimport



De FreeFlight app bestaat in de eerste plaats uit een stel blokjes, waarin je promotiefilmpjes kunt zien over de Parrot-drone, of waar je ze kunt kopen. Ook zie je er een gallerij met foto's of video's die je ooit hebt gemaakt met drones waar wél een camera in zit. De belangrijkste functie - het verbinden en besturen van je drone - ontbreekt volledig. Bij het opstarten zie je geen besturingsmechanisme staan. Dat verschijnt alleen als je met de drone bent verbonden.

Nergens in de app staat echter een icoontje of een menuutje om dat te doen. Als je wil verbinden met de drone, staat in de gebruiksaanwijzing te lezen, hoef je alleen je bluetooth aan te zetten en de app op te starten. De app maakt dan automatisch verbinding met de Parrot. Op papier is dat een handig concept, want je hoeft niet ingewikkeld in je menu te zoeken. In de praktijk werkt dat proces zo hemeltergend slecht dat je de drone uit frustratie bijna kapot wil gooien. De app maakt in zeker de helft van de gevallen geen verbinding. Je krijgt dan geen error, geen foutmelding, geen balkje, maar er gebeurt simpelweg niets. De enige optie is dan om de app af te sluiten (via het multitaskmenu van Android), weer te starten, en maar te hopen dat het dit keer wél lukt.

Soms verbindt de app echter ook wel, maar krijg je bij het starten van het besturingsmenu een foutmelding. Die is niet nuttig, en zegt alleen "verbinding mislukt". Dus probeer je het maar weer opnieuw. In de app zelf staat nergens een optie om de drone handmatig aan te sluiten.

 

 

© PXimport

© PXimport

 


Als je na veel frustrerende minuten dan eindelijk de drone kúnt besturen, werkt de app niet erg goed. Je werkt in FreeFlight net als een fysieke controller, met één digitaal 'pookje' om de drone omhoog en omlaag te laten gaan of rond te laten draaien, en een tweede pookje om naar links, rechts, voor of achter te vliegen.

Het is flauw om te zeggen dat je op een beeldscherm een andere feedback krijgt dan van een fysieke controller, maar dat is niet wat het meest stoort aan de FreeFlight-app. Vervelend is vooral dat het 'pookje' soms terugschiet naar de neutrale positie, ondanks dat je je duim erop houdt. Bovendien (maar dat is een gevoelskwestie) kun je moeilijk blind sturen.

Maar er is meer mis met de app. Die loopt bijvoorbeeld tijdens het vliegen vaak vast. Daardoor kan het voorkomen dat je drone up, up and away blijft vliegen en vrolijk 10 meter de lucht in gaat, waarbij zelfs de noodknop niet meer werkt. Heel af en toe verbreekt de app ook tijdens het vliegen de verbinding, waardoor je Parrot als een Japanse kamikazepiloot naar beneden stort.

 

 

 

Conclusie

De Parrot Rolling Spider is een mini-variant van de bekende Parrot-drones, een klein schattig vliegend drone'tje dat er goed uitziet en net voor de feestdagen een leuk stukje speelgoed lijkt/ Schijn bedriegt echter, want de Rolling Spider is een frustrerend onbestuurbare drone waar je in de praktijk vrijwel niets mee kan. De kleine accu houdt het op z'n allerbest 8 minuten vol, de camera zit onderop en maakt foto's met een beschamend lage resolutie. Bovendien maakt de Rolling Spider zijn beloftes niet waar: de drone kan met de bijgeleverde wielen niet over het plafond of de muur rijden en valt bij het minste of geringste uit de lucht. De drone is een stuk duurder dan soortgelijke kleine modellen, maar voor die hoge prijs krijg je weinig goeds.

Maar het ergste aan de drone is de vreselijke besturing die met een slechte app werkt. Verbinding maken met de drone is een hemeltergend proces dat vaker fout dan goed gaat, en als je eenmaal aan het vliegen bent is de drone onnauwkeurig en niet secuur. Je hebt er een paar minuten plezier mee - vooral omdat het nog steeds leuk is om met helikopertjes te vliegen - maar dat plezier slaat al om in frustratie voordat de accu leeg is. En dat is heel erg snel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten