Review: Ockel Sirius B Black Cherry is een vlotte mini-pc

De naam zegt het al: een mini-pc is een zeer klein computertje dat de functionaliteit heeft van een gewone computer. PCM test de mogelijkheden van de Ockel Sirius B Black Cherry.
De Sirius B Black Cherry is een prima minicomputertje, dat vooral uitblinkt in zijn formaat. Een echt snelheidsmonster is het niet, maar dat betekent niet dat je 'm daardoor niet kunt gebruiken als een goede werkcomputer, waarop software als Office prima op draait. Ook Kodi of Plex kun je zonder problemen gebruiken, maar hou er wel rekening mee dat 4K-video's niet altijd soepel afspelen.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Compact
  • Geruisloos
  • Minpunten
  • Geen vaste netwerkaansluiting
  • Slechts 2 usb-poorten

Het eerste dat opvalt als je de mini-computer uit de verpakking haalt is dat hij echt niet veel groter is dan een grote smartphone of een phablet. Hij meet dan ook slechts 12 bij 8 cm en is ietje dikker dan 1 cm.Bijgeleverd zijn alle benodigde kabels en adapters en dankzij de full-side hdmi-poort heb je ook geen verloopstekkertje nodig om hem op een monitor aan te sluiten. Sterker nog: een hdmi-kabel van een meter wordt eveneens meegeleverd.

Hardware

Intern is de Ockel Sirius B Black Cherry voorzien van een Intel Atom X5-Z8300 op 1,84 GHz en 4 GB werkgeheugen. Voor de opslag is gekozen voor een ingebouwde eMMC van Samsung van 64 GB. Dat is voldoende voor een complete Windows 10-installatie, maar als je meer opslagcapaciteit wil, kun je er een micro-sd-kaartje in plaatsen, zodat je de opslagcapaciteit kunt uitbreiden met maximaal 128 GB. Je doet er verstandig aan om bij de Ockel een usb-hubje aan te sluiten, want als je zowel een toetsenbord als een muis op de Sirius B Black Cherry aansluit, heb je geen aansluitingen meer over, bijvoorbeeld voor een externe harde schijf. Een van de twee geïntegreerde usb-poorten is overigens een versie 3.0-type. Door het kleine formaat van de Sirius B Black Cherry ontbreekt een netwerkaansluiting, maar gelukkig heeft hij wel een wifi-ac-module aan boord, waardoor je toch nog een vlotte internetverbinding kunt realiseren.

Prima voor Kodi

De Ockel Sirius B Black Cherry presteert goed voor de meeste algemene computertaken, zoals tekst- en beeldbewerking en voor het afspelen van muziek en video. De ingebouwde processor is echter niet snel genoeg voor het decoderen van 4K-video's. Ze spelen wel af, maar doorgaans gaat dat niet helemaal soepel. De grafische chip kan de monitor overigens aansturen tot maximaal 30Hz op de 4K-resolutie van 3840 x 2160. Bij de WQHD-resolutie kan dat wel met 60 Hz.

Beschik je over een normale hd-televisie, dan kun je de Ockel natuurlijk prima inzetten als mediacenter voor onder je tv, en daarop bijvoorbeeld Kodi of Plex op installeren. Een bijkomend voordeel is dat de Ockel zodanig klein is, dat je 'm zelfs achter je televisie kwijtkunt. Daarnaast maakt hij ook helemaal geen lawaai. De audio van de Ockel Sirius B Black Cherry kun je dan laten verlopen via de hdmi-kabel of de audio-uitgang. In dat laatste geval heb je dan alleen stereogeluid.

Configuraties

Je kunt de Ockel Sirius B Black Cherry aanschaffen in diverse configuraties. Het door ons geteste exemplaar heeft Windows 10 Home, 4 GB werkgeheugen en 64 GB opslag en is te koop voor 349 dollar. Je kunt ook kiezen voor een versie zonder Windows 10. Dan kost de Ockel 259 dollar. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Hardware

Tags: windows 10, mini-pc, mediaplayer