Review: MSI GS63VR 6RF Stealth Pro is een snelle en draagbare gaminglaptop

Gaminglaptops bestaan al langer dan vandaag en MSI is vaak een van de meest innovatieve fabrikanten op dit gebied. Zo ook de nieuwste GS63VR 6RF. Een krachtige laptop speciaal gericht op gamers, maar ook zeker niet verkeerd als krachtige vervanger voor je desktop-computer.
De MSI GS63VR 6RF Stealth Pro is een uitmuntende laptop, die lekker snel is en waar je prettig mee kunt werken. En ondanks dat deze machine wordt ingezet als gaminglaptop, is hij ook uitstekend te gebruiken als high-end vervanger voor een desktop-pc.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Zeer snel
  • Ruim voldoende werkgeheugen
  • Dedicated grafisch geheugen
  • Minpunten
  • Ontbreken van Windows-toets aan linkerzijde toetsenbord
  • Positie aan-uitknop onhandig

Net als alle gaminglaptops van MSI valt ook deze snelle Stealth Pro op door zijn ontwerp. Wellicht iets minder uitgesproken dan de modellen uit de Republic of Gamers-serie van bijvoorbeeld Asus, maar qua degelijkheid en functionaliteit is dit model zeker geen dertien in een dozijn-apparaat.

De GS63VR 6 RF Stealth Pro valt echter vooral op door zijn verlichte toetsenbord, waarbij ieder derde deel van het klavier een ander kleurtje heeft, van rood via groen naar blauw. Via de app Dragon Center in Windows 10 kun je zelf de kleuren die gebruikt worden voor het toetsenbord, wijzigen of zelfs helemaal uitschakelen.

Hardware

Aan snelle componenten geen gebrek in deze MSI. Zo is er voorzien in een Intel Core i7-processor (6700HQ) op 2,6 GHz, 16 GB DDR4-werkgeheugen, een PCI-Express-ssd van 256 GB waarop Windows 10 is geïnstalleerd en een standaard harddisk van 1 TB. Het keyboard is erg stevig, heeft een fijne aanslag en er is ruimte voor een extra numeriek gedeelte. Het enige kleine nadeel is dat de Windows-toets om het startmenu te openen, alleen aanwezig is aan de rechterkant van het toetsenbord. De meeste gebruikers zullen die juist aan de linkerkant willen zien, dus dat is wel even wennen.

De kracht in deze laptop zit 'm vooral in de Nvidia GTX 1060 grafische chip. De chip heeft zijn eigen dedicated grafische geheugen van 6 GB, waardoor bij het spelen van games of bij gebruik van zware grafische toepassingen niks van het gewone werkgeheugen wordt afgesnoept.

Twee versies

Deze door ons besproken laptop is er in twee versies, waarbij alleen de schermresolutie van elkaar verschilt. Het door ons bekeken model heeft een 15,6 inch IPS Full-HD-scherm (1920 bij 1080), maar er is ook een variant beschikbaar met een IPS UHD-resolutie (3840 bij 2160). Dat laatste model is zo'n 100 euro duurder, maar je krijgt er wel een twee keer zo hoge resolutie voor terug.

VR

De MSI is geschikt voor VR, zo blijkt althans uit de sticker die erop prijkt. Dat is vooral te danken aan de krachtige Intel-processor en de snelle grafische kaart, maar een VR-bril krijg je er niet bij deze laptop. Dat had op zich wel een leuke extra geweest, zeker gezien de hoge prijs van de laptop.

In de praktijk

De MSI GS63VR 6RF Stealth Pro werkt in de praktijk prima, al moeten we wel even wennen aan het toetsenbord. Sommige toetsen zijn net even wat groter of kleiner dan we gewend zijn, en merken we dat het niet aanwezig zijn van de Windows-toets aan de linkerzijde toch wel lastig is: wij leren onszelf aan om zoveel mogelijk taken met het toetsenbord te doen, maar op deze manier wordt het ons wel lastig gemaakt. Het is wel prettig dat er een apart nummeriek gedeelte op het toetsenbord aanwezig is, maar dat had wat ons betreft niet ten koste hoeven te gaan van de Windows-toets.

De laptop voelt verder echter wel zeer degelijk aan, en in tegenstelling tot veel andere krachtige (gaming)laptops, is deze met zijn 1,8 kg ook makkelijk mee te nemen voor onderweg. Een nadeeltje is de plek van de aan- uitknop. Waar deze bij een groot deel van de laptops redelijk uit de weg is geplaatst, bijvoorbeeld aan de kant van het scherm, zit de aan- uitknop op deze MSI direct rechts aan de zijkant. BIj het verschuiven of optillen van de laptop bestaat de kans dat je het knopje per ongeluk indrukt, waardoor de laptop onbedoeld wordt uitgeschakeld.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Hardware

Tags: gaming, msi