Review: Informatique Inhome Basic W8

Als je op zoek bent naar een desktop-computer, heb je twee keuzes: zelf bouwen of een kant-en-klaar systeem aanschaffen. Computerleverancier Informatique biedt beide mogelijkheden, maar heeft ook een groot assortiment desktopcomputers die direct zijn te gebruiken.Wie kantoor aan huis houdt of op zoek is naar een familie-pc, kan kiezen uit een groot aantal laptops, desktops of mini-pc’s. Een laptop is vooral een goede keuze als de werkplek regelmatig verandert, maar de mogelijkheden tot verdere uitbreiding zijn wat beperkt. Een desktop-pc is wat dat betreft een betere optie: als je een snellere videokaart wilt inbouwen, een extra harde schijf of een betere processor, is het een kwestie van de kast openmaken en de hardware inbouwen. 

Uitbreiding
In de Informatique inHome Basic W8 is echter niet heel veel plek voor uitbreiding. Zo is er maar een extra slot vrij voor een tweede harde schijf, de andere bay is in gebruik door een cardreader-module. Een ssd inbouwen kan, maar je hebt dan wel extra brackets nodig omdat er alleen een 3,5-inch of een 5,25-inch bay vrij is. Bij dit model heeft Informatique gebruikgemaakt van een Micro ATX Gigabyte GA-H81M-moederbord. Ook dit model blinkt niet bepaald uit in de uitbreidingsopties. Er zijn drie PCI Express-sloten aanwezig, waarvan één speciaal voor een snelle videokaart en de andere twee voor uitbreidingen zoals een geluidskaart of extra usb-poorten. Op het moederbord vinden we twee dimm-sloten voor geheugenmodules, waardoor je maximaal 16 GB geheugen in deze machine kunt plaatsen. Informatique plaatst standaard 8 GB geheugen.

Qua processor heeft het bedrijf gekozen voor een Intel Core i3-processor, geklokt op 3,6 GHz. Een prima exemplaar dat de totaalprijs van deze computer laag houdt. Prettig is ook dat het moederbord is voorzien van voldoende video-uitgangen, zoals dvi, hdmi en – de inmiddels nagenoeg overbodige – vga. De hoogste resolutie wordt behaald via de hdmi-aansluiting (4096x2160). De onboard Intel-videochip (HD 4400) snoept standaard maximaal 1 GB af van het in het systeem aanwezige werkgeheugen. Voor de opslag heeft Informatique gekozen voor een Western Digital Blue 1TB harde schijf op 7200 rpm. Extra randapparatuur is aan te sluiten via een van de acht usb-poorten, die zowel aan de voor- als de achterzijde zijn geplaatst. Daarvan zijn er vier aan de achterkant volgens de usb 3.0-standaard, voor vinden we twee poorten met deze snellere interface.  

Middenmoter
De Informatique inHome Basic W8 is een prima computer voor de meest gangbare taken. Een echte hoogvlieger is het niet, maar dat heeft alles te maken met de keuze voor met name de processor en de harde schijf. De Core i3 is nu eenmaal niet de allersnelste processor en met een ‘ouderwetse’ harde schijf als enige opslagmethode heb je toch een bottleneck in wording in je systeem. Door gebruik te maken van deze configuratie kan Informatique het systeem echter wel betaalbaar maken, en daar is vandaag de dag ook wat voor te zeggen.

Informatique InHome Basic W8 
www.informatique.nl/201219
Prijs: € 519,-

Score


Pluspunten
• HDMI geïntegreerd
• Ideaal als kantoor- of familie-pc
Minpunten
• Niet veel ruimte voor interne uitbreiding
• Gemiddelde prestaties

Geschreven door: admin-0 op

Category: Review, Hardware

Tags: pc, w8, desktop, basic, inhome, inhome basic w8, desktop computer, informatique