Review HP Powerup rugtas

Een goede allround rugtas met een grote powerbank erin verwerkt om mobiele apparatuur inclusief laptop op te laden. Het idee is niet nieuw, maar de perfecte uitvoering hebben we nog niet gezien. HP probeert het nu met de Powerup-rugtas, die een stevige 199 euro kost. We testten hem een paar weken uit.
De HP Powerup rugtas lijkt met zijn vele opbergruimte, kabelmanagementsysteem, koeling en reusachtige accu dé tas voor technologieliefhebbers. Maar die moeten wel een HP-laptop hebben, want laptops van andere merken zijn niet compatibel met de accu. Alhoewel we snappen dat het voor HP lastig is om de accu geschikt te maken voor alle soorten laptops, snijdt de fabrikant zichzelf nu in de vingers. Want het overgrote deel van de potentiële Powerup-klanten zal geen HP-laptop hebben, en dan is 199 euro een hoop geld voor een rugtas waarbij het grootste verkoopargument niet tot zijn recht komt. HP-laptopgebruikers kunnen de Powerup serieus overwegen als zij op zoek zijn naar een degelijke en uitgebreide rugtas, maar de rest heeft betere opties.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Degelijk ontwerp
  • Veel opbergruimte
  • Kabelmanagementsysteem voor opladen
  • Grote accu voor HP-laptops
  • Minpunten
  • Leren handvat voelt wat goedkoop aan
  • Accu werkt alleen met HP-laptops
  • Prijzig

Ontwerp

De HP Powerup is een nettere rugtas, gericht op het woon-werkverkeer. Hij komt in één kleur: donkergrijs met een bruin handvat. Dat is van leer, maar oogt en voelt vrij goedkoop. De tas zelf is van stof gemaakt, geeft een degelijke indruk en heeft vrij onopvallende maar eveneens stevige ritsen. De afmetingen van de tas zijn 50 bij 33 bij 16 centimeter, met accu weegt hij 1,93 kilo. De rugtas is TSA-goedgekeurd, net als de 22400 mAh (84W) accu die erin zit. Je kan de tas aan een rolkoffer bevestigen en er zijn verschillende ventilatiegaten aanwezig die voor de koeling zorgen als je apparatuur oplaadt. Omdat de rugtas enkel spatwaterbestendig is, zit er aan de onderkant een vak met een regenhoes. Die is lichtgrijs en maakt de tas niet mooier in een regenbui, maar hij is nodig.

De rugtas heeft veel vakken. Aan de linkerzijkant zit een vak voor je laptopnetadapter, die in principe standaard in de tas zal zitten en nodig is om de accu op te laden. Rechts zit een klein vak voor bijvoorbeeld wat pasjes of kauwgum. Het grote vak aan de voorkant van de tas biedt ruimte aan de accu, die door een elastieken omhulsel op zijn plaats wordt gehouden. Er is ook een kabelmanagementsysteem aanwezig, bestaande uit lussen waar je de kabels doorheen rijgt en rubberen (oranje) gaten waar de kabels doorheen gaan naar andere rugtasvakken. Het vak bevat ook twee aparte ritsvakken voor kleinere spullen, maar we raden je aan het vak niet helemaal vol te stoppen om de warmteafvoer van de accu niet te belemmeren. Daarboven, net onder het handvat, is een vak aanwezig met kabelmanagementsysteem om je smartphone op te laden. Je kan er ook kleine, niet-breekbare dingen als oordopjes en een stuk fruit kwijt.

Het hoofdvak aan de bovenkant van de tas heeft ruimte voor grote spullen als boeken, je lunch en een koptelefoon. Een apart compartiment is bedoeld voor je tablet, ook weer inclusief kabelmanagementsysteem voor opladen en de nodige ventilatie. Een 9,7 inch iPad past zonder problemen, een 11,6 inch Windows-tablet kan er nog net in. Het hoofdvak heeft ook allerlei kleinere gaas-, rits- en open vakken voor onder andere pennen, een notitieboekje en kleine elektronica.

Achter het hoofdvak zit, vrij verstopt, nog een apart vak waar je je laptop in kan doen. Het vak is geschikt voor laptops van maximaal 17,3 inch, is gevoerd voor bescherming en heeft ventilatiegaten om de warmte van de (opladende) laptop kwijt te kunnen. Dat werkt goed, al wordt de laptop alsnog wat warm.

De accu en opladen

Je laptop in je tas opladen, onderweg naar een afspraak of tijdens het werken in de trein: het klinkt zo handig. Maar er zit een addertje onder het gras, of eigenlijk een flinke adder. De HP Powerup rugtas werkt namelijk alleen met HP-laptops. Laptops van andere fabrikanten zijn ongeschikt. En niet eens alle HP-laptops bieden ondersteuning voor het opladen, zo is te lezen op HP’s website. Het bedrijf levert bij de Powerup-rugtas een snoer (19V 3,5mm rond naar 4,5mm rond) mee, net als twee adapters (19V 4,5mm naar 7,4mm en 19V 7,4 naar 4,5mm) om ondersteunde HP-laptops op te laden. Een laptopnetadapter die nodig is om de 22400 mAh (84W) accu op te laden, wordt niet toegevoegd omdat je die – als het goed is – zelf al hebt.

Er worden ook twee micro-usb-naar-usb-kabels meegeleverd, maar usb-c ontbreekt. Ook op de accu; die naast de 19V-laptop-output en 19V-oplaadinput twee usb-poorten (2.0A en 2.4A) heeft. Het is dus wel mogelijk om een usb-naar-usb-kabel op de powerbank aan te sluiten, maar de poorten bieden geen ondersteuning voor snel opladen via standaarden als Adaptive Fast Charging (Samsung Galaxy-smartphones) of Quick Charge 3.0 (o.a. LG G5 en HTC 10).

De grootte van de accu zorgt ervoor dat vrijwel elke laptop minimaal één keer volledig opgeladen wordt, wat bijzonder fijn is als je bijvoorbeeld langere tijd onderweg bent zonder stopcontact in de buurt. Apparaten met kleinere accu’s laden meerdere keren op. Zo konden we de Samsung Galaxy S7 (3000 mAh) zes keer volledig opladen voordat de Powerup-accu leeg was, en haalden we meer dan drie oplaadbeurten met de Apple iPad Pro 9.7. De meeste draagbare accu’s (powerbanks) komen bij die iPad niet verder dan één oplaadbeurt.

Geschreven door: Rens Blom op

Category: Review, Hardware

Tags: hp, powerbank, accu, hp powerup, rugtas