Review: Honeywell Round Connected

Energiebesparing is een hot topic de laatste tijd. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je niet teveel energie verbruikt. Een van die mogelijkheden is het automatiseren van de temperatuurregeling in je huis. PCM bekijkt de Round Connected van Honeywell, waarmee je in een handomdraai de temperatuur in je huis op afstand kunt regelen.
De Round Connected is een gebruiksvriendelijke manier om de temperatuur in huis te regelen, ook als je niet thuisbent. De installatie en configuratie is kinderlijk eenvoudig en vereist niet veel kennis. Minpunt is wel dat de gateway zich in de buurt van thermostaatknop moet bevinden en er dus een netwerkaansluiting in de buurt moet zijn van de knop.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Zeer eenvoudige installatie
  • Makkelijk te bedienen
  • Schema's instellen
  • Te gebruiken met IFTTT
  • Minpunten
  • Gateway moet nabij de knop staan
  • Niet mogelijk om via webinterface te bedienen

Met de Honeywell Round Connected kun je de temperatuur in je huis op afstand bedienen via een app. Het pakket bestaat uit een thermostaatknop en een aparte gateway. De gateway - een klein wit kastje - sluit je met een netwerkkabel aan op je thuisnetwerk en zorgt ervoor dat er een verbinding wordt gelegd tussen de thermostaatknop en het internet. Zo wordt het mogelijk om de temperatuur in je huis op afstand te bedienen en in de gaten te houden.

Installatie

De installatie van de Round Connected is vrij eenvoudig, maar belangrijk om te weten is of je cv-ketel het OpenTherm-protocol ondersteunt: dat is namelijk wel een vereiste om van dit Honeywell-systeem gebruik te kunnen maken. Dat geldt overigens ook voor andere dergelijke systemen

Allereerst moet de stroom van de cv-ketel worden gehaald. Daarna is het een kwestie van de oude knop van de muur halen. Dat gaat eenvoudig, je trek 'm aan de bovenzijde voorzichtig los van de muur. De bevestigingsplaat kan blijven zitten, ook als de nieuwe Honeywell-knop geplaatst wordt. Omdat de nieuwe knop exact dezelfde grootte heeft als het oude model, klik je hem zo op de oude bevestigingsplaat. Het enige waar je op moet letten is dat de twee pinnetjes die uit die bevestigingsplaat steken, op de goede plek in de openingen van de nieuwe knop vallen.

De tweede stap is om de meegeleverde gateway aan te sluiten op je thuisnetwerk. Die gateway moet zich dan wel binnen wifi-bereik bevinden van de thermostaatknop, omdat de knop via die methode in verbinding staat met de gateway. De gateway werkt wel draadloos naar de thermostaatknop toe, maar niet naar het internet: daar moet je een kabel gebruiken. Nadat je de gateway hebt aangesloten, moet je het systeem aanmelden bij Honeywell via een speciale website. Daar vul je dan het MAC-adres in van de Honeywell-gateway, alsmede een speciale code die geprint staan op een sticker op het apparaat.

Account en app

Voor het beheren van het Honeywell-systeem moet je een account aanmaken. Met die accountgegevens kun je ook de app installeren, waarmee het mogelijk is om op afstand de temperatuur in huis te controleren en in te stellen. De speciale Honeywell-app - Total Connect Comfort Europe - is beschikbaar voor Android en iOS, maar een Windows-app ontbreekt en komt volgens Honeywell voorlopig niet op de markt, omdat er niet veel vraag naar zou zijn.

Met de app kun je zoals gezegd de temperatuur in je huis regelen. Als je de app opent en inlogt met je aangemaakte gebruikersnaam en wachtwoord, zie je direct wat de huidige temperatuur in huis is. Je kunt de temperatuur wijzigen door op 'Gevraagde temperatuur' te klikken. Door middel van een schuifknop kun je de temperatuur direct aanpassen.

De grootste kracht zit hem echter in het maken van schema's. Zo kun je de verwarming op bepaalde tijdstippen hoger zetten - bijvoorbeeld 's-morgens om 7:00 tot 8:30 - en kun je per dag een schema maken. Als je voor een enkele dag een schema hebt gemaakt, dan kun je die kopiëren naar meerdere dagen in de week, zodat je dat niet voor iedere dag apart hoeft in te stellen.

Een echte kalenderfunctie ontbreekt echter, het is dus niet mogelijk om bijvoorbeeld voor het hele jaar of half jaar een schema in te stellen, maar aan de andere kant is dat misschien ook overbodig, omdat de hoogte van de temperatuur in huis natuurlijk ook mede afhankelijk is van de weersomstandigheden.

Naast het maken van schema's en het handmatig instellen van de temperatuur, biedt de app ook zogenaamde snelfuncties. Hiermee kun je met een druk op de knop de verwarming helemaal uitschakelen, bijvoorbeeld als je de deur uitgaat. Of je kunt een eco-modus instellen, waarbij de verwarming standaard drie graden lager wordt gezet.

Bediening

Het bedienen van de Round Connected is zeer eenvoudig en de app werkt zeer intuïtief. De fysieke thermostaatknop werkt natuurlijk ook gewoon, dus het is ook mogelijk om de temperatuur via de traditionele wijze te verhogen of te verlagen. Als je echter in de app hebt opgegeven dat je gebruikmaakt van tijdschema's, krijgen de instellingen van de app altijd voorrang: de app op de smartphone is dus altijd leidend. Op het display van de thermostaatknop kun je aflezen dat er gebruik wordt gemaakt van een schema, door de weergave van een klein klokje. 

Jammer is dat de app - los van de fysieke thermostaatknop - de enige methode is om je temperatuur aan te passen. Alhoewel je via een website je apparatuur moet aanmelden en kunt inloggen op je profiel, is het niet mogelijk om via die website ook de temperatuur te regelen, je bent dus altijd afhankelijk van je smartphone en app als je buitenshuis bent.

IFTTT

Handig is wel dat de Honeywell Round Connected sinds eind vorig jaar overweg kan met IFTTT, de software en apps waarmee je zogenaamde recepten kunt creëren. Als je een account aanmaakt op www.iftttt.com vind je onder 'Channels' tal van recepten, waarmee je de Round Connected kunt bedienen aan de hand van regels. Bijvoorbeeld: als je in de buurt ben van je huis, kun je via de IFTTT-app op je smartphone zorgen dat de verwarming automatisch een paar graden hoger wordt. Ook kun je de thermostaat laten reageren aan de weersomstandigheden buiten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Hardware

Tags: Domotica, Honeywell, round connected