Review: 7 beste voedingen in alle prijsklassen getest

beste voedingen

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op de volgende pagina

EVGA SuperNova 1600 T2 (€ 465,50)

beste voedingen

Zware stroomverbruikers zijn bij de SuperNova 1600 T2 aan het juiste adres, want dit exemplaar is goed voor een continuvermogen van maar liefst 1600 watt. Dankzij het toegewezen 80 Plus-titanium-certificaat gaat deze voeding van EVGA ook nog eens zeer efficiënt om met zijn beschikbare energie. In ideale omstandigheden bedraagt het energierendement namelijk 94 procent.

Het Amerikaanse merk haalde de condensatoren uit Japan, al is dat tegenwoordig geen bijzonderheid. EVGA heeft gekozen voor een atx-formfactor, zodat de voeding gemakkelijk in standaardbehuizingen past. De afmetingen zijn met 22,5 × 8,5 × 15 centimeter wel iets forser vergeleken met die van doorsnee voedingen. In de behuizing is een 140mm-ventilator geïntegreerd, waarbij de fan vanwege het eco-programma volgens de fabrikant erg weinig geluid maakt.

Voor wat betreft de connectiviteit zijn er nauwelijks beperkingen. Powerusers kunnen zich met veertien sata- en evenzoveel pci-e-aansluitpunten namelijk flink uitleven, bijvoorbeeld door meerdere videokaarten middels sli of crossfire te combineren. De SuperNova 1600 T2 is onder meer beveiligd tegen overspanning, onderspanning, oververhitting en kortsluiting. Overigens is deze zware voeding niet goedkoop, want in de voordeligste webwinkel bedraagt de prijs momenteel 465,50 euro. Wel belooft de fabrikant tien jaar garantie.

Cooler Master MasterWatt Maker 1200 MIJ (€ 908,50)

beste voedingen

Voor modulaire voedingen geldt hetzelfde als eigenlijk voor alle pc-componenten. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt en er behoorlijk wat geld tegenaan smijten. De MasterWatt 1200 MIJ gaat richting de duizend euro en is vanzelfsprekend alleen interessant voor diegenen die van plan zijn om een uiterst stabiel high-endsysteem te bouwen.

Dit product uit de stal van Cooler Master levert maar maximaal 1200 watt continuvermogen. Het merendeel van de onderdelen komt uit Japan, wat de afkorting MIJ (made in Japan) uit de productnaam verklaart. Cooler Master schakelde voor dit product dan ook de hulp van de Japanse componentenspecialist Murata in. Volgens de Taiwanese fabrikant zijn veertig ingenieurs twee jaar bezig geweest om tot een hoogwaardige voeding te komen. Het resultaat is een voeding die naar eigen zeggen het toegewezen 80 Plus-titanium-certificaat overschrijdt.

Volgens eigen metingen bedraagt het energierendement namelijk meer dan 94 procent en zijn de componenten bestand tegen een temperatuur van 150 graden. In de behuizing is een Silencio FP-ventilator van 135 millimeter verwerkt. Die gaat overigens pas aan wanneer de pc meer dan 600 watt vermogen vraagt, zodat de voeding veelal geen geluid produceert.

Deze atx-voeding heeft onder meer zestien sata- en twaalf pci-e-aansluitpunten. Houd er rekening mee dat de behuizing van relatief forse afmetingen heeft van 22,4 × 8,6 × 15 centimeter. Cooler Master levert een uitgebreide set platte kabels mee. Zoals je peperduur product mag verwachten, biedt de fabrikant tien jaar (overdraagbare) garantie.

Enermax Revolution SFX 650W ERV650SWT (€ 109,50)

beste voedingen

Bezitters van een mini-itx-behuizing kunnen lang niet altijd uit de voeten met een atx-voeding. De oplossing is om een exemplaar met een sfx-formfactor aan te schaffen. De Revolution SFX 650W ERV650SWT van Enermax is daar een mooi voorbeeld van. Overigens past dit product met de meegeleverde beugel ook in een atx-behuizing.

Hoewel kleinere voedingen meestal minder efficiënt zijn, beschikt dit product evengoed over een 80 Plus-goud-certificaat. De Revolution 650W heeft een continu vermogen van 650 watt. Zeer krachtig voor een voeding met een sfx-formfactor! De behuizing meet 12,5 × 6,35 × 10 centimeter, waarin een ventilator van 80 millimeter is verwerkt. De eerste dertig procent van het geleverde vermogen levert deze voeding overigens zonder zoemende ventilator.

Ook dit product heeft Japanse condensatoren aan boord die bestand zijn tegen een temperatuur van 105 graden. Voor wat betreft de beveiliging biedt deze voeding bescherming tegen overspanning, onderspanning, oververhitting en kortsluiting. Ondanks het compacte formaat zijn er evengoed volop aansluitpunten aanwezig. Voor regulier pc-gebruik zijn zes sata-, vier molex- en twee pci-e-aansluitpunten normaal gesproken ruim voldoende. Enermax geeft op dit product vijf jaar garantie.

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Review, Hardware

Tags: corsair, voeding, thermaltake, cooler master, seasonic, evga, enermax