Raspberry Pi 3 Model B+ review

Raspberry Pi 3 Model B+
De Raspberry Pi 3 Model B+ is het nieuwste model van het inmiddels wereldberoemde minicomputertje. We haalden onze kabels en monitoren weer uit de kast en downloadden de meest recente versie van Raspbian voor deze Raspberry Pi 3 Model B+ review.

Raspberry Pi 3 Model B+

Prijs: € 35,-
Website: raspberrypi.org
Processor: Broadcom BCM2837B0, Cortex-A53 (ARMv8), 1,4 GHz
Werkgeheugen: 1 GB LPDDR2 SDRAM
Verbindingen: 2,4 GHz en 5 GHz IEEE 802.11.b/g/n/ac, bluetooth 4.2, BLE, gigabit-ethernet (max. 300 Mbit/s)
Aansluitingen: Hdmi, 4 x usb 2.0, CSI, DSI, 3,5 mm
Stroom: 5V/2,5A DC
Overige: Ondersteuning PoE (vereist PoE HAT)
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Sneller dan voorganger
  • Ondersteuning 5Ghz-wifi
  • Minpunten
  • Gigabit-ethernet afgeknepen naar 300 Mbit/s
  • Nieuwe snelheid is marginale verbetering

Voor wie het niet precies gevolgd heeft: dit is alweer de achtste Raspberry Pi in de gehele serie. Het nieuwe model voelt meteen vertrouwd aan en iedereen die al ergens een Pi heeft geïnstalleerd kan zijn oude model gerust vervangen door deze nieuwe. Qua lay-out is de Pi 3 B+ hetzelfde als de gewone Pi 3 B: vier usb-poorten, een hdmi- en 3,5mm-aansluiting, en ook gewoon een ethernetpoort. Het bordje past gewoon in bestaande behuizingen. Dat wil overigens niet zeggen dat je je bestaande project makkelijk kan porten. Je hebt namelijk de nieuwe versie van Raspbian nodig én mogelijk een nieuwe stroomvoorziening.

De Pi 3 B+ mag dan qua uiterlijk wel hetzelfde zijn, qua hardware is hij dat niet. Vooral op het gebied van connectiviteit maakt de 3 B+ zijn grootste sprong, met de ondersteuning voor de 5GHz-wifi-band voorop. Je kunt nu dus met alle wifi-netwerken in je huis verbinden. De ethernetpoort heeft ook een upgrade gekregen. Op deze Pi zit een gigabit-poort (in plaats van 100 Mbit), al is die in de praktijk afgeknepen naar 300 Mbit/s doordat het de controller deelt met de usb2.0-aansluiting. Toch merk je zeker bij bestandsoverdracht via ethernet een duidelijke sprong in snelheid.

Iets sneller

De nieuwe Pi heeft dezelfde 64bit-quadcore-processor als de 3 B, maar deze is met 1,4 GHz nu toch 200 MHz sneller dan zijn voorganger. Hoewel dat verschil van zo’n 15 procent niet zo heel groot lijkt, merk je dat heel goed als je met de Pi aan het werk bent, mogelijk geholpen door de meest recente versie van Raspbian. Let wel even op dat je je bestaande sd-kaart niet zomaar kunt wisselen met deze nieuwe computer, als daar nog een oude Raspbian op staat!

Qua stroom wordt voor de 3 B+ volgens de specificaties minimaal 2,5 ampère aangeraden, in de praktijk werkte niet iedere adapter die wij in huis hadden liggen.

Als we wat korte benchmarks op de Pi 3 B+ draaien, zien we dat de computer inderdaad lekker snel is en dat maakt ‘m zeker als thuisserver interessant. Voor officiële benchmarks kijken we het liefst naar platformen die exact dezelfde tests hebben uitgevoerd met oudere versies van de Pi.

Raspberry Pi 3 Model B+ review

Via cijfers van OpenBenchmarking.org zien we dat de de Pi 3 B+ weliswaar sneller is dan zijn directe voorganger, maar de sprong in kloksnelheid valt mee. Het verschil met bijvoorbeeld een Raspberry Pi 2 (B+) is significant groter. Kijken we naar het verschil in snelheid van een benchmarkingtool (PyBench), dan zien we een verschil van bijna 50% in processorsnelheid ten opzichte van de Pi 2.

Wat betreft de internetsnelheid wordt de beloofde 300 Gbit/s op de ethernetpoort makkelijk gehaald. Op het gebied van 5Ghz-wifi valt de snelheid echter wat tegen. Het bordje heeft natuurlijk geen externe antennes en dat zorgt ervoor dat de snelheid via wifi achterblijft.

Kleine verbetering

Over het algemeen is de Raspberry Pi 3 Model B+ een kleine verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Niet revolutionair en geen grote stap zoals we die zagen met de toevoeging van wifi en bluetooth of met het uitbreiden van het aantal usb-poorten.

De toevoeging van 5 GHz is prettig, maar maakt voor veel gebruikers waarschijnlijk weinig praktisch verschil (zeker met de behaalde snelheden). De betere ethernetpoort is dan interessanter. Door de verbeterde snelheid van de cpu wordt de Pi 3 B+ iets interessanter als miniserver.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Review, Hardware

Tags: raspberry pi, iot