Pc-behuizingen met usb-c: Tien cases vergeleken

Pc-behuizingen met usb-c
De usb-c-specificatie werd al in 2014 vastgelegd. Vijf jaar na dato zien we echter nog maar weinig pc-behuizingen met usb-c. Wij zochten uit waarom en gingen tevens op zoek naar de beste cases die wél usb-c bieden.

Heel ver hoefden we niet te zoeken voor de reden achter de afwezigheid van type-c op de meeste moderne behuizingen. Als een nieuwe geaccepteerde standaard langzaam aan wordt geïmplementeerd en alleen in luxere behuizingen te vinden is, is het argument eigenlijk wel te raden: hoge kosten. Toch voelt het vreemd, de meeste fabrikanten weten prachtige constructies van staal, aluminium en/of glas naar Nederland te verschepen voor minder dan 100 euro. Kunnen de kosten van één usb-kabeltje nu echt zo’n significante rol spelen op dat geheel?

Ja, luidde het antwoord van Cooler Master, die ons inzage gaven in de kosten van de benodigde bekabeling en hoe de kostprijs doorwerkt in de straatprijs. Een volwaardige usb-c-kabel bestaat namelijk uit 24 aders die een fabriekswerker grotendeels handmatig naar specificaties moet maken. De meeste moderne bekabeling wordt praktisch volledig automatisch gemaakt, maar usb-c-headers zijn nog grotendeels handwerk en een fabriekswerker kan er slechts enkele kabels per uur van produceren. Het resultaat? Een kostprijs van 5 à 10 euro voor een A-kwaliteit kabel, wat grofweg verdubbelt tegen de tijd dat het product in de winkel ligt.

Op onze vraag of we volgend jaar wellicht volautomatisch gemaakte, en dus betaalbare, usb-c-headers op cases zouden zien werd terughoudend beantwoord. De meeste fabrikanten kopen bij dezelfde kabelfabrieken in en de totale vraag is simpelweg nog niet groot genoeg voor grote investeringen in de automatisering van die headers.

Is het mogelijk? Absoluut, maar momenteel zijn het primair externe ssd-eigenaren die echt profiteren van type-c op cases en dat zijn onvoldoende aantallen. Daarbij kan je voor dezelfde paar euro verschil enorme stappen maken in bouwkwaliteit en andere eigenschappen waar iedereen zichtbaar van profiteert. Liefhebbers van usb-c zullen hun heil voorlopig dus bij luxe cases moeten zoeken. Maar geen zorgen, we hebben een aantal uitstekende opties gevonden.

De type-c-header moet uiteraard wel op je moederbord aangesloten kunnen worden, let bij aanschaf dus op of het bord de interne type-c-header biedt die deze cases vereisen. Let ook op of het bord wel de maximale 10Gbit/s-usb-snelheid biedt voor maximale prestaties, veelal aangeduid als USB 3.1 Gen 2 of USB 3.2 Gen 2.

Pc-behuizingen met usb-c
Klik op de afbeelding voor beter leesbare resultaten.

InWin 303C

Eén van de goedkoopste opties op de markt voorzien van een usb-c-connector is de circa 129 euro kostende InWin 303C. De usb-c-loze maar verder identieke InWin 303 heb je voor drie tientjes minder en dat illustreert duidelijk de meerprijs van die usb-c-aansluiting.

Kwalitatief is de 303C prima, maar met de type-c meerprijs belandt deze case in een segment waar betere kwaliteit de standaard is. We snappen dan ook goed dat menig concurrent voor dit bedrag liever geld in extra materialen of mogelijkheden stopt dan in die enkele aansluiting. Ook qua mogelijkheden loopt de 303C niet over. Wel krijg je gedempte harde schijven en een stoffilter, maar verwacht niet veel extra’s.

Het design van de 303C is redelijk ingetogen, al weet hij ook wel blikken te vangen met onder andere de verlichting in de aansluitingen en het logo voorop. Ook fraai is de hendel waarmee hij vlot te openen is en de honingraatstructuur aan de binnen- en buitenkant. De redelijk grote zeshoeken daarvan laten echter wel aardig wat van de kabels doorschemeren, waardoor je wel wat meer tijd aan kabelmanagement kwijt bent als je hem mooi wilt afwerken.

De enkele ventilator houdt niet over, maar voldoet wel door de ademruimte onderop de case. Het is echter aan te raden een extra ventilator of twee bij te plaatsen bij een echt high-end systeem. De 303C is leuk als dit design aanspreekt, maar met de kosten van een extra fan of twee zien we concurrentie die simpelweg meer biedt.

InWin 303C

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Betaalbaar voor een behuizing met usb-c
 • Makkelijk openen en onderhouden
 • Eigenzinnig interieur
 • Minpunten
 • Extra koeling wenselijk
 • Interne kabels deels zichtbaar

Gigabyte Aorus C300 Glass

Pc-behuizingen met usb-c

Gigabyte is vooral bekend om de moederborden en videokaarten, maar tegenwoordig maakt het bedrijf ook ssd’s, randapparatuur en behuizingen. Met de C300 Glass leveren ze zelfs de goedkoopste behuizing in onze test, en gezien zelfs 120 euro voor menig pc bouwer al een serieuze investering zal zijn vinden we een scherpe prijs ook geen slecht uitgangspunt.

De C300 doet het best leuk. Kwalitatief zijn de iets duurdere modellen een stuk beter, maar onaardig is het model zeker niet. Je krijgt twee fans, er zitten aangenaam makkelijk te verwijderen stoffilters bij en de voeding is netjes afgedekt. Ook zit er aardig wat rgb-verlichting op. Dat laatste maakt de C300 Glass wel vooral iets voor Aorus-fans, want ingetogen kunnen we hem niet noemen. Zij zullen dit echter een makkelijk te bouwen, makkelijk te onderhouden case vinden die hun bankrekening niet zal plunderen.

Waarom dan toch geen hogere score? Helaas is de koeling niet denderend, vermoedelijk door de beperkte inlaatmogelijkheden. Iets wat enkele concurrenten zoals de Define S2 en P600S beter doen, terwijl ze ook kwalitatief een flinke stap maken voor een (te) bescheiden meerprijs. De C300 Glass is er dus vooral voor fans van het merk en mensen die geen extreem high-endsysteem bouwen, maar wel usb-c zoeken voor een zo laag mogelijke prijs.

Gigabyte Aorus C300 Glass

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Goedkoop voor een behuizing met usb-c
 • Flink rgb-verlicht
 • Redelijke mogelijkheden
 • Minpunten
 • Kwaliteit houdt niet over
 • Koeling niet geweldig

be quiet! Dark Base 700

Pc-behuizingen met usb-c

Het merk be quiet! zet met zijn circa 158 euro kostende Dark Base 700 wat hoger in, maar je zie er dan ook wel direct aan af dat dit een luxere behuizing is. Ze is een stuk zwaarder, voelt degelijker, en is prachtig afgewerkt met aluminium. Ook qua mogelijkheden is de kast beter aangekleed, met kwalitatief aanzienlijk betere ventilatoren, een nette fancontroller met schakelaar op de voorzijde en een strak afgewerkt interieur.

De focus op stilte met onder andere geluidsdempende lagen intern werkt wel door op de koeling; die is redelijk maar duidelijk een stap minder dan de beter geventileerde designs. Bouwen, afwerken en onderhouden is weliswaar eenvoudig, maar het gebruikte aluminium is wel enorm besmettelijk waardoor je de bespaarde tijd vrijwel direct inlevert bij het poetsen. Vingerafdrukken op aluminium wil je namelijk niet laten zitten.

Wellicht subjectief, maar in een dergelijk strak en chic design als be quiet! neerzet voelt de meegeleverde rgb-strip eerder als een overbodige kostenpost dan een echte toevoeging. Objectief is de meerprijs ten opzichte van de zeer vergelijkbare Define S2 en de P600S een beetje aftrek waard, maar we willen het geen halszaak noemen als dit design je voorkeur heeft.

be quiet! Dark Base 700

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Kwalitatief prachtig
 • Demping op alle panelen en hd’s
 • Kwaliteitsfans en controller meegeleverd
 • Minpunten
 • Aluminium enorm gevoelig voor vingerafdrukken
 • Ietwat prijzig tov P600S/Define S2

Phanteks Eclipse P600S

Phanteks heeft de afgelopen jaren een frisse wind door de behuizingenmarkt geblazen, veelal met kwalitatief uitstekende behuizingen voor een bescheiden prijs. In hun beginjaren ging dat af en toe gepaard met een ontbrekend puntje op de i, iets wat een nieuwkomer wel te vergeven viel. Inmiddels zijn ze onderdeel van de gevestigde orde en dat zie je ook duidelijk aan de P600S af. Kwalitatief behoort deze behuizing tot de beste in de test. De behuizing laat zich eenvoudig inbouwen, afwerken en onderhouden.

Phanteks weet extra indruk te maken door net een stapje verder te gaan dan de prijs laat verwachten. Zo hangen de deuren bijvoorbeeld in nette scharnieren, zit er een fan-hub in, krijg je drie nette ventilatoren en gaan de kabelmanagementopties wat verder dan menig alternatief. Ook kun je zelf kiezen of je de voor- en bovenzijde gesloten laat met stevige geluidsdempende metalen panelen, of dat je die verwijdert ten faveure van keurig afgewerkt mesh. Zo kun je kiezen tussen één van de beter koelende cases in deze test, of juist praktisch stilte.

Objectieve nadelen kleven er eigenlijk niet aan de Phanteks P600S, zeker niet gezien de prijs. Hooguit dat het ietwat industriële design vermoedelijk niet voor iedereen zal zijn. Objectief kan je echter geen betere case wensen, zelfs als je budget een stuk hoger zou liggen.

Phanteks Eclipse P600S

10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Uitstekende bouwkwaliteit
 • Goede all-round mogelijkheden
 • Keuze tussen goede koeling of stilte

Fractal Design Define S2 (Blackout)

Jarenlang was de Fractal Define R4 één van de, zo niet dé populairste behuizing op de Nederlandse markt. De jongere S-serie bouwt deels verder op dat succes, onder andere door het strakke design aan te houden en onverminderd de focus te leggen op kwaliteit. Intern zijn er wel de nodige veranderingen om in 2019 mee te doen. Zo heeft de S2 een stevige psu-shroud om alle kabels achter te verbergen, en de ouderwetse rij met hdd- en (externe) drive-opties hebben plaatsgemaakt voor vrije ruimte voor extra lange videokaarten of uitgebreide waterkoeling. Systemen met meer dan drie harde schijven waar de S2 ruimte voor heeft zijn tegenwoordig tenslotte zeldzaam.

Ook de S2 is eenvoudig om mee te werken, biedt een fan-hub, drie degelijke ventilatoren en stoffilters, en laat zo eigenlijk weinig punten liggen. De plastic afwerking van het I/O-gedeelte waar de powerknop zich bevindt is een minuscuul smetje op een verder prima behuizing die een goede balans vindt tussen stilte en toch afdoende koeling. De Phanteks P600S wint het op een paar details en de mogelijkheid om te kiezen tussen een gesloten of open voorzijde, de S2 biedt die optie overigens wel bovenop, maar in elk opzicht is de Define S2 een zeer aantrekkelijke alleskunner voor een bescheiden prijs. Helemaal als je de meer ingetogen uitstraling aantrekkelijker vindt.

Fractal Design Define S2 (Blackout)

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Uitstekende bouwkwaliteit
 • Uitgebalanceerde mogelijkheden
 • Goede prijs-prestatieverhouding
 • Minpunten
 • Plastic afwerking I/O

Lian Li PC-O11 Dynamic

Een behuizing waar wij enorm naar uitkeken was de Lian Li O11 Dynamic, het resultaat van een samenwerking met de Duitse overclocker en pc-fanaat der8auer. Lian Li is de fabrikant van enkele van de meest bijzondere pc-behuizingen van de afgelopen decennia. Het imago dat Duitsers goed zijn in engineering wordt hier bevestigd, want wanneer gecombineerd met een goede set ventilatoren is de O11 Dynamic uitstekend te koelen. En hoewel de behuizing zelf niet enorm groot is, heb je wel veel ruimte voor videokaarten en waterkoeling. Als gevolg verdiende de O11 Dynamic veel positieve aandacht bij YouTubers en andere pc-fanaten.

Vergeleken met de andere behuizingen vinden we de prijs voor koeling en waterkoeling echter wel hoog, op andere zaken als bouwkwaliteit en features loopt de concurrentie echt een stap voor. De paneelkwaliteit is veel dunner dan bij de Define S2, P600S, of de Corsair 680X die wat kwaliteit en afwerking betreft een paar treden hoger staat. In vergelijking lijkt de Lian Li wel goedkoop, maar je dient er minimaal de kosten van enkele extra fans bij te rekenen. Die krijg je er namelijk niet bij en dan ontloopt Lian Li de duurdere in de tests maar weinig.

Wij hebben hem met drie 1200rpm-ventilatoren getest. Voor de echte waterkoelingfanaten of zij die sowieso eigen fans willen uitzoeken is dit een aantrekkelijke optie, maar de concurrentie biedt voor vergelijkbare prijzen een beter totaalplaatje qua kwaliteit, koeling en mogelijkheden.

Lian Li PC-O11 Dynamic

 • Pluspunten
 • Uitstekend koelpotentieel (met extra ventilatoren)
 • Tweecompartiment-design eenvoudig mee te werken
 • Bescheiden afmetingen
 • Minpunten
 • Geen ventilatoren meegeleverd
 • Paneelkwaliteit en mogelijkheden minder dan de rest

Corsair 680X

Om een hogere prijs dan de Phanteks P600S te verantwoorden moet je iets bijzonders brengen, en dat is wat Corsair met de 680X zeker doet. Deze 199 euro kostende eyecatcher is voorzien van een drietal prachtige rgb-fans die je via de prima software tal van effecten kan laten uitvoeren. Bouwkwaliteit en afwerking zijn ook uitstekend, en het kubusontwerp met een grote ruimte voor opslag en kabels uit het zicht zijn heerlijk om mee te werken; weinig cases zijn zo makkelijk om mee te bouwen en te onderhouden als deze tweecompartiment-designs.

De meerprijs leidt niet per se tot betere prestaties, menig alternatief is koeler of stiller gezien Corsair vooral de nadruk legt op de uitstraling met glas aan alle kanten. De vraag is uiteraard in hoeverre dat een probleem is gezien we ook een high-endsysteem prima koel kunnen houden. Objectief kunnen we echter geen hoofdprijs uitreiken voor frivoliteiten zoals luxe rgb-ventilatoren en hadden we eigenlijk voor dit bedrag minimaal een fancontroller verwacht. Maar voor de liefhebber van flink wat rgb-actie is de 680X zeker het overwegen waard.

Corsair 680X

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Bouwkwaliteit en afwerking uitstekend
 • Drie luxe argb-ventilatoren meegeleverd
 • Kinderlijk eenvoudig bouwen en afwerken
 • Minpunten
 • Balans koeling-geluidsproductie niet uitzonderlijk

Cooler Master H500M

Ook Cooler Master gooit zijn luxe-middenklasse H500M op de (adressable) rgb-trein door twee gigantische argb-ventilatoren van 200 mm voorin te plaatsen. Het resultaat is één van de beter presterende behuizingen als het op koeling aankomt. Liefhebbers van glas kunnen de mesh-voorzijde overigens vervangen door het meegeleverde glazen voorpaneel, al lever je dan uiteraard wel wat prestaties in.

Eigenlijk had de derde ventilator achterin ook rgb moeten zijn en had een fancontroller moeten kunnen voor dit geld. Het is het vermelden waard dat het opvallende design van Cooler Master enkel mogelijk is door meer (degelijk) plastic te gebruiken aan de voorzijde. De extra’s die Cooler Master wel biedt, zoals goede stoffiltering, een simpele bracket om het hangen van je videokaart tegen te gaan, en een argb-controller om je rgb-feestje af te maken worden echter gewaardeerd en gaan wat verder dan de concurrentie.

Ook voor de Cooler Master H500M gaat dus op: je kunt het prima af met iets voordeligere, ingetogen alleskunners zoals de Define S2, Dark Base 700 of P600S, maar voor de liefhebber van rgb is dit een uitstekend presterende optie.

Cooler Master H500M

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Uitstekende koelprestaties
 • Keuze tussen voorzijde van glas of mesh
 • Praktisch interieur
 • Minpunten
 • Veel plastic

Riotoro Morpheus

Net als de O11 Dynamic en de 680X gaat Riotoro voor een behuizing in kubusstijl met twee compartimenten. Wel met een twist, want je kunt hem in twee formaten opbouwen afhankelijk van de hoeveelheid opslag of koeling die je wilt. Hij wordt echter in losse panelen geleverd, wat betekent dat je een paar uur mag bouwen voordat je kunt beginnen. Eenmaal af vroegen we ons hardop af wat de echte meerwaarde van dit concept is, en of we niet meer flexibiliteit verwachten voor de hoeveelheid werk.

De case kant en klaar leveren, met dan achteraf de optie tot vergroten of verkleinen, was wat ons betreft een betere keuze geweest, al is de positieve keerzijde wel dat echte knutselaars alle onderdelen los kunnen halen.

Dankzij zijn volledig mesh-ontwerp (ook de zijkanten), is de Morpheus nadat hij eenmaal staat wel één van de best koelende kasten. Al gaat dat uiteraard ten koste van geluidsdemping. Ook het inbouwen en afwerken zelf is kinderspel, en hoewel de ventilatoren – waarvan twee met rode leds – fysiek niet al te indrukwekkend overkomen krijg je er standaard wel drie.

Echt uniek zijn de twee usb-c-headers voorop, reken die kosten maar eens door. Maar we vragen af of die keuze wel goed is doordacht. Enkel een zeer select aantal prijzige moederborden ondersteunt dubbele headers, en dat is een domper. Zo creëert de Morpheus zijn eigen niche voor liefhebbers, maar de flinke hoeveelheid werk en lastige kanttekeningen weerhouden ons ervan hem aan te raden.

Riotoro Morpheus

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Bouwkwaliteit uitstekend
 • Koeling uitstekend
 • Uitgebreide mogelijkheden
 • Minpunten
 • Enkele uren opbouwtijd
 • Alleen prijzige moederborden ondersteunen twee usb-c-headers
 • Meerwaarde convertible design discutabel

ASUS ROG Strix Helios

Zodra ASUS de ROG-vlag uithangt weten we hoe laat het is: premium producten voor een dito prijs. De ROG Strix Helios, ASUS hun eerste case, past ook goed daarbinnen. De gekozen tactiek lijkt om simpelweg zo veel mogelijk mogelijkheden op een case te stoppen. We zien dan ook glas aan beide zijden en de voorkant, standaard vier ventilatoren, fancontroller, rgb-controller en uitgebreide rgb-optie voorop, een bracket om hangende gpu’s te ondersteunen, een psu-shroud met kleine uitsnede om je voeding toch deels te showen, en een opvallend handvat bovenop om de case mee op te tillen – als je dit 18 kg wegende beest (en dat is in lege staat) nog draagbaar kunt noemen.

Op de insteek ‘meer is beter’ valt wel wat op aan te merken als we de prijs bekijken, want met een prijs richting de 260 euro belanden we echt op het punt waarop we hardop moeten vragen welke features nu echt zin hebben, en echt het geld waard zijn. Kijken we naar de materialen, van het dikke staal tot het afwerken van de aluminium panelen moeten we zeggen dat ASUS echt een prachtige case neerzet, maar de daadwerkelijke meerwaarde boven de vele modellen die net onder 200 euro blijven is objectief simpelweg niet aan te tonen.

De ROG Strix Helios lijkt dan ook vooral te bestaan voor ASUS-fans die (flink) willen investeren in een volledige ASUS ROG-build, iets wat dankzij hun nieuwe productlijnen als voedingen en koelers ook prima mogelijk is en gecombineerd ook goede indrukken achterlaat. Pc-liefhebbers die wat minder merk-loyaal zijn zullen in de Helios echter onvoldoende argumenten zien om van betaalbare en degelijke middenklassers af te stappen.

ASUS ROG Strix Helios

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Uitstekende bouwkwaliteit en afwerking
 • Zeer complete mogelijkheden
 • Opvallende rgb-verschijning
 • Minpunten
 • Extreme prijs
 • Enorm zwaar

Conclusie

Objectief gezien dient een behuizing vooral aan jouw eisen te voldoen, denk aan het bieden van usb-c als je frequent usb-c-apparaten aansluit. Gezien de prijsklasse eisen wij echter dat ze een luxe systeem comfortabel kunnen koelen. Gelukkig bleek geen enkele behuizing op dat vlak echt wat tekort te komen.

Vervolgens kun je volgende aspecten in overweging nemen. Denk bijvoorbeeld aan de behuizing die jij zelf aantrekkelijk vindt. Subjectieve voorkeuren mogen absoluut de doorslag geven in een testveld waarin eerlijk gezegd geen enkele behuizing echt door de mand valt.

Desondanks willen we een paar objectief positieve uitschieters belonen. Zo vallen de be quiet! Dark Base 700, Fractal Design Define S2, en Phanteks Eclipse P600S op door hun hoge kwaliteit, vele mogelijkheden en toch bescheiden prijsstelling. Phanteks pakt echter de winst met all-round-topprestaties met hier en daar een extra puntje op de i, met als resultaat onze waardering Best Getest.

De drie duurdere opties van Cooler Master, Corsair en ASUS zijn enerzijds objectief uitstekend en anderzijds lastig goed te praten gezien de kwaliteit die de eerder genoemden bieden. Maar de geboden rgb-frivoliteiten waar deze drie van overlopen zijn wel populair, dus je kunt het de fabrikanten niet kwalijk nemen dat ze dergelijke kasten op de markt brengen.

In onze optiek hoef jij je niet te schamen als je toch liever wat meer uit geeft voor die extra’s, zelfs als ze functioneel overbodig zijn. De ASUS maakt het wat prijs betreft wel heel gortig, maar de H500M als 680X verdienen de waardering Slimme Koop voor de liefhebbers van een echte showcase.

Geschreven door: Stephan Overbeeke op

Category: Review, Hardware

Tags: asus, corsair, gigabyte, diy