abonneren

Overklokken: meer power!

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Experimenteren
  3. > Bios-setup
  4. > Ram-geheugen
  5. > CPU-Z
  6. > Zoekplaatjes
Chiptunen – wat gerommel onder de motorkap en je rijdt een stuk sneller en zuiniger – is niet alleen weggelegd voor auto’s en motoren. Het kan ook bij de computer, maar dan noemen we het anders: overklokken. Met wat geluk levert het je – geheel gratis – wat meer verwerkingskracht op.

Het fenomeen overklokken laten we doorgaans over aan de verstokte gamer en zijn speciale moederbord dat is voorzien van een bios dat het mogelijk maakt om zo’n beetje alle hardwareparameters in software te manipuleren. Van de processor, het moederbord, het geheugen en de videokaart worden dan allerlei schroefjes superstrak aangedraaid, waardoor het systeem nét even beter gaat presteren. Voor die verstokte gamer is dat essentieel, want het kan het verschil betekenen tussen ‘kill or to be killed’...

De modale gebruiker heeft echter een moederbord dat zichzelf min of meer standaard instelt als het voor de eerste keer wordt opgestart. De ‘Power On Self Test’ draait dan een controleslag die ervoor zorgt dat er wat robuuste parameters worden ingesteld, waaraan het systeem zich nooit een buil zal vallen. Alle genomen beslissingen vallen binnen ruime marges, met als gevolg een stabiel systeem. Wie dat prima vindt, die kan nu stoppen met lezen. Alle anderen laten we graag zien hoe er eenvoudig wat meer power uit een doodnormaal bios kan worden getrokken!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Hardware

Tags: Bios, Overklokken

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord