Intel maakt bekend dat er een ontwerpfout zit in de chipset voor de nieuwe Sandy Bridge-processoren. Intel is gestopt met de levering van deze chipsets en heeft een gewijzigde versie in voorbereiding die begin februari beschikbaar zal komen.

Intel heeft besloten alle reeds geleverde chips en dat zijn er al meer dan 8 miljoen, te zullen vervangen. Dit is uiteraard een gigantische operatie waar Intel al 700 miljoen dollar voor gereserveerd heeft.

Het gaat hier om de zogenaamde 6-serie chipset waarvan de P67 en de H67 de meest bekende zijn. Het probleem zit in de sata 300-controllers op deze chips, die na verloop van tijd fouten gaan vertonen waardoor de prestaties teruglopen. De sata-poorten worden gebruikt voor het aansturen van de harde schijven. Een desktop-computer heeft maximaal vier van deze aansluitingen. De sata 600-poorten hebben geen problemen. Het probleem zit in het chipontwerp en is relatief eenvoudig op te lossen. Dit kan echter niet door de software worden opgelost, vandaar dat Intel er voor gekozen heeft om alle geleverde chips te vervangen. Het gaat hierbij zowel om desktops als notebooks. Dit betekent in veel gevallen dat het complete moederbord vervangen moet worden.

De productie van de verbeterde chipsets is inmiddels begonnen. De goede chipsets zijn vanaf beging februari leverbaar. In april is productie op volle capaciteit en moeten er voldoende goede chipsets beschikbaar zijn. Intel is met de computerfabrikanten in overleg over de beste aanpak voor het vervangen/repareren van de al geleverde systemen.

De vraag is wat er de komende tijd zal gebeuren met de levering van systemen die al geproduceerd zijn. De kan is groot dat systemen met de nieuwe Core i Sandy Bridge processoren enige tijd slecht verkrijgbaar zullen zijn als fabrikanten ervoor kiezen ze niet meer met de gewraakte chipsets te leveren.

Het is niet de eerste keer dat Intel kampt met een grote fout in een nieuwe productfamilie. We herinneren ons nog de Pentium Bug in de jaren 90. De eerste generatie Pentiumprocessoren bevatten toen een klein rekenfoutje. Ook toen veroorzaakte deze fout een flinke financiële tegenvaller voor Intel. Netjes is wel dat Intel de fouten keurig oplost.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten