abonneren

Nokia introduceert N9

Nokia introduceert nu officieel de eerste en waarschijnlijk ook de laatste smartphone van Nokia met MeeGo als besturingssysteem.

In de introductievideo laat Nokia de ontwerpfilosofie van het toestel zien samen met een overzicht van de functionaliteit en het bedieningsgemak. Nokia legt de nadruk op de eenvoudige intuitieve bediening waarin de Swipe-beweging een belangrijke rol speelt. De Nokia N9 heeft een stijlvol slank ontwerp, met een groot aanraakscherm zonder knoppen. Voor het probleemloos koppelen met bluetooth-randapparaten als een headset of speakers is het toestel voorzien van NFC (Near Field Communication).

Het toestel komt met de standaard smartphone-toepassingen als agenda, adresboek, e-mail, webbrowser en sociale netwerktoegang. Ook biedt de N9 gratis complete 3D-navigatie met Nokia (Ovi) Maps.

Het toestel komt in drie kleuren: cyaan, magenta en zwart en in twee uitvoeringen met 16 of 64 GB opslagruimte. De prijs wordt € 480 en € 560. Het toestel zal op een groot aantal plaatsen in de wereld verkocht worden. Volgens website Mobile Cowboys zal Nokia de N9 niet officieel in Nederland uitbrengen. Ook zou het aantal geproduceerde apparaten beperkt zijn.

Gezien het feit dat Nokia van plan is om definitief over te schakelen op Windows Phone 7 als besturingssysteem voor smartphones, zal dit MeeGo-toestel er vooral een zijn voor liefhebbers. Als het waar is dat Nokia er maar 92000 van laat maken zullen die liefhebbers er nog snel bij moeten zijn. Toch jammer voor zo’n veelbelovend besturingssysteem als het bij dit toestel blijft? Of zou er nog een andere fabrikant zijn die in de MeeGo-ontwikkeling stapt. Vooralsnog loopt Intel flink met het onvolprezen mobiele besturingssysteem te leuren.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: