abonneren

Nieuwe Raspberry Pi uitgebracht met extra USB-poorten en 40 connectoren

De Raspberry Pi Foundation heeft officieel een nieuwe versie van zijn mini-computer gepresenteerd. Hobby'isten die fan waren van de eerste Raspberry Pi kunnen hun hart ophalen, want de nieuwe zak-computer, genaamd de B+, heeft een aantal flinke verbeteringen.

Extra USB

De belangrijkste verandering is de toevoeging van 2 extra USB-poorten. De Raspberry Pi heeft nu in totaal 4 usb 2.0-poorten, waardoor gebruikers er nog meer apparaten op kunnen aansluiten.

Meer stroom, minder verbruik

Die extra usb-poorten vragen om fiks meer stroom, maar de Pi B+ is daarop aangepast. Gebruikers kunnen nu tot 1.2 ampère op het apparaat zetten, waardoor voor veel toepassingen geen externe usb-hub meer nodig is. Bovendien gebruikt het apparaat een stuk minder stroom; 600mA tegenover 750mA voor de oude versie.

Extra connectoren

Naast de additionele USB-poorten zijn ook de connectors voor de Pi uitgebreid. De nieuwe versie heeft een 40-pins-connector, waarvan de eerste 26 sowieso gelijk blijven aan die van de oude Pi. Daardoor kunnen alle bestaande thuisprojecten voor de Pi makkelijk worden overgezet naar het nieuwe apparaat.

Micro-SD

Een andere belangrijke verbetering is dat de Pi B+ niet meer opstart vanaf een reguliere SD-kaart, maar vanaf een micro-SD.

Om toch wat fysieke ruimte op het apparaat te besparen na al die toepassingen, is de reguliere audio-uitgang ingewisseld voor een gecombineerde audio- en video-composiet-uitgang.

Teleurstellende processor

Wie had gehoopt dat de nieuwe versie van de Pi ook meer rekenkracht zou bieden, wordt teleurgesteld. De Raspberry heeft nog steeds dezelfde (zwakke) 700 MHz-processor, in tegenstelling tot de vele concurrenten die inmiddels op de markt zijn. Sommige daarvan, zoals de HummingBoard waar we een tijdje terug al over schreven, en andere soortgelijke mini-computers hebben vaak meer rekenkracht, die in veel gevallen over de 1 GHz heen gaat. De chipset blijft overigens ook bij de B+ de BCM2835 van Broadcom.

Ook het werkgeheugen blijft bij de B+ steken op de oude 512 MB.

Behuizing

=Vanwege de fysieke toevoegingen krijgt de Pi wel een ander uiterlijk. Dat betekent ook dat eventuele omhulsels die gebruikers bij het apparaat hebben gekocht, niet meer passen. Mocht je daar waarde aan hechten, dan zul je toch echt een nieuwe behuizing moeten kopen.

Hobby-project

Daarmee lijkt de Raspberry Pi dus ook met de nieuwe toevoegingen vooral een knutselapparaat te zijn. Gebruikers die het apparaat willen gebruiken als kleine media-speler, kunnen het apparaat met de kleine processor dus beter links laten liggen en doorzoeken naar een wat sterker alternatief - daarvan zijn er genoeg. Wel blijft het apparaat het hobby-computertje bij uitstek, zeker nu er dubbel zoveel USB-poorten en extra aansluit-pinnetjes op het apparaat zitten.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: