Nieuwe dualcore Atom N570

Intel heeft een nieuwe Atom N570 dualcore processor officieel aangekondigd. De processor is bedoeld voor Netbooks en is deze week te zien op de Cebit 2011 in Netbooks van Asus, Lenovo en Samsung.

De nieuwe Atom is volgens Intel net zo energiezuinig als zijn singlecore voorganger met een verbruik van 8,5 Watt. De batterijduur van een netbook hangt echter van meer factoren af, zoals de grootte van het scherm en de gebruikswijze. Met een kloksnelheid van 1,66 GHz kan hij vier threads tegelijk aan. De 1 MB Level 2 Cache en ddr3 667 geheugen helpen de prestaties te verhogen. De netbooks met de Atom N570 zullen vanaf maart verkrijgbaar zijn.

Hoewel Intel hier niet blij mee is, zijn er ook andere toepassingen van de goedkope en energiezuinige Atom-processor. Zo kondigde het Amerikaanse bedrijf SeaMicro eerder deze week een server aan met 256 Atom N570 processoren. Volgens het bedrijf is de server met Atoms een stuk efficiënter als het op prestaties per watt aankomt dan de Intel Xeon of AMD Opteron. Voor het beoogde gebruik, als internetserver gaat het vooral om veel gelijktijdige transacties de overige prestaties van de processoren zijn minder belangrijk. Met deze server kunnen bedrijven hun energierekening beperken. Ook Dell levert servers die op de Atom-processoren gebaseerd zijn.

Intel werkt voor tablets en smartphones nog aan nog zuinigere Atom-processoren onder de codenaam Oak Trail. Ook deze Atoms worden nog dit jaar verwacht.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: