Mining-hardware: Tweaken voor de beste resultaten

Om cryptovaluta als bitcoin te delven heb je de juiste mining-hardware nodig. In een vorig artikel vertelden we je over de basics. In dit vervolg gaan we het een en ander tweaken voor de beste resultaten, op gebied van hard- en software.

Door: Stephan Overbeeke en Nada Overbeeke

lees eerst: Mining-hardware: De basics

De eerste fracties van bitcoins lopen na het lezen van het vorige artikel binnen, vermoedelijk een paar euro per dag met een enkele grafische kaart. Vervolgens is het tijd om te optimaliseren. Open de eerder genoemde MSI Afterburner-applicatie en bekijk de temperatuurgrafiek. Hoeveel graden acceptabel is wisselt per kaart, maar maximaal 80 graden Celsius is een goed uitgangspunt. Je kunt dit direct als limiet instellen zodat deze niet wordt overschreden.

Optimaliseren is ook eenvoudig: verlaag de powerlimit-instelling stapsgewijs terwijl je in de mining-software de hashrate in de gaten houdt, en haal de limiet omlaag totdat de hashrate significant vermindert. Normaliter zul je tussen de 65% en 80% powerlimit uitkomen, waar je met een beetje geluk tientallen watt minder verbruikt terwijl je nauwelijks opbrengst verliest. Ook kun je stevige procentuele winsten boeken door het geheugen van je grafische kaart te overklokken, ook iets waar de serieuzere miner zich in zal willen verdiepen.

Meerdere videokaarten

Mocht je geen vaste computer hebben en wil je toch minen, of wil je meer dan minen met die enkele grafische kaart? Dan zullen we de juiste, specifieke hardware erbij moeten halen. In de eerste plaats zo veel mogelijk grafische kaarten, waarbij je AMD en Nvidia vrij kan combineren, plus een voeding met voldoende capaciteit. Een hele grove vuistregel is een basis van 200 watt, plus circa 200 watt per AMD RX 400 of 500-serie kaart of Nvidia GTX 1070 of 1080, dan wel 300 watt per GTX 1080 Ti of RX Vega, voorafgaand aan enige optimalisatie.

Met onze capabele Seasonic Prime Platinum 850 W meten we nog geen 600 watt verbruik voor het complete systeem met een combinatie van drie GTX 1080-, GTX 1070- en RX 580-kaarten. Het is dus geen grote uitdaging om een voeding te vinden die een kleine mining-opstelling aankan.

In een beetje behuizing zal een tweede grafische kaart nog wel passen, of misschien een derde ook nog net, maar dan bereiken we de limieten van wat binnen zeer een stevige pc thuis mogelijk is. En mocht het op één of andere manier fysiek al passen, dan is de kans nog groot dat je niet voldoende aansluitingen hebt op je moederbord. En zo lopen we wederom vrij snel tegen wat beperkingen aan. Oftewel tijd om het grof geschut in stelling te brengen, plus wellicht een energieverbruiksmeter, brandblusser en ventilatoren.

Mining-moederbord en toebehoren

Om echt te groeien is het dus tijd om de home-hardware achter ons te laten. Voor onze rig pakken we het moederbord ASRock H110 Pro BTC+. Je kunt daar namelijk maar liefst dertien grafische kaarten op kwijt. Daarbij is het bord ook duidelijk gericht op miners, met extra stroomvoorzieningen, handige fysieke knoppen op het bord om hem in- en uit te schakelen en zo min mogelijk aan overbodige features.

Vervolgens pakken wij een Intel Pentium G4560, 2x 8 GB geheugen, en een Samsung 850 Evo ssd. Meer dan noodzakelijk, maar mocht het minen niet rendabel blijven dan houden we er nog een capabele home-pc aan over.

mining-hardware

© PXimport

Moderne videokaarten zijn breed, en om er daadwerkelijk dertien aan te sluiten op ons moederbord hebben we zogeheten pci-express-risers nodig. Deze riser-modules zelf zijn geen significante investering, voor een paar euro per stuk haal je ze al in huis via bijvoorbeeld dx.com. Let op dat je modellen gebruikt met een extra stroomvoorziening, bijvoorbeeld via een sata- of een molex-aansluiting, nog goedkopere ‘unpowered’ modellen zijn de besparing niet waard.

De computerbehuizing moet dus ook aan de kant, en ook de test-benches die overclockers en reviewers voor tal van doeleinden gebruiken voldoen niet langer: op onze Streamcom BC1 kregen we er nipt drie. Een korte zoektocht naar een specifieke ‘mining rig case’ geeft echter tal van resultaten van veelal eenvoudige metalen frames waarin je de grafische kaarten door middel van de risers op kunt hangen.

Wederom wordt de voeding het focuspunt. Voedingen voor consumenten-computers met meer dan 1200 watt zijn zeldzaam en voor dertien kaarten heb je al snel het dubbele nodig. Het voornaamste probleem is dat consumentenvoedingen nimmer voldoende aansluitingen bieden voor zo veel kaarten. Gelukkig is het niet heel lastig om een tweede voeding toe te voegen aan je rig. Dit kan met beleid en zonder hulpmiddelen, of je kunt het makkelijker maken door een module zoals de Add2PSU te gebruiken.

Installeer Windows of Linux, beide kunnen al deze kaarten aansturen. Wel kun je voor Windows niet meer dan acht kaarten met dezelfde chipset gebruiken, dus je zult dan AMD- en Nvidia-kaarten moeten combineren. Installeer de chipset-drivers van het moederbord, de grafische drivers van de AMD- en/of Nvidia-website, MSI Afterburner, en de mining-applicatie, zij het Nicehash of je specifieke coin-mining-tool. Presto: je eigen mining-rig!

Uitbouwen

Met één grafische kaart of met dertien, het minen zelf blijft onveranderd ongecompliceerd: software uitvoeren en vooral veel wachten. Wel is de kans groot dat je inmiddels voldoende kennis van de verschillende cryptovaluta hebt vergaard dat je zelf de mining-applicaties uit gaat wilt kiezen, en dat je de powerlimits en geheugen-overkloks nauwlettend hebt afgesteld. Serieuze technische hordes of uitdagingen zijn we feitelijk niet tegengekomen in het opbouwen van onze redelijk pittige mining-rig voor thuisgebruik.

Verder uitbreiden van onze rig zit er echter niet in. Je mining-capaciteit significant laten groeien doe je simpelweg door het opbouwen van meer rigs. Vanaf daar moet je ook gaan kijken naar de elektrische installatie in het pand om dergelijk verbruik te ondersteunen, want zelfs met optimalisaties is het niet vreemd om voorbij de 2000 watt te komen met een rig met dertien kaarten. Voor een grotere mining-capaciteit zul je aan het werk moeten in je groepenkast. Wij trekken hier dan ook de streep, de volgende stap maakt je feitelijk tot een professionele miner.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten