Het genereren, ofwel minen van bitcoins is technisch gezien niet zo complex als je misschien denkt. Als je over een recente game-pc of stevige thuiscomputer beschikt, heb je waarschijnlijk al de hardware in huis om ermee te beginnen. In dit artikel vertellen we je meer over de basics van mining-hardware.

Door: Stephan Overbeeke en Nada Overbeeke

Voordat je begint met minen is het handig om basale kennis te hebben van de relevante en irrelevante componenten binnen je systeem als het op mining aankomt. Traditioneel is de processor het werkpaard van de computer, en de grafische kaart vooral voor spelletjes. Hoewel applicaties als Adobe Photoshop en Premiere Pro wel degelijk gebruik kunnen maken van de grafische kaart ter ondersteuning, profiteren ze het meest van een zware processor. Een Intel Core i7 of een Ryzen 7-cpu voltooit taken veel sneller dan een eenvoudige Pentium plus een dikke grafische kaart. De traditionele desktopprocessor is niet enkel een capabele rekenmachine, het is vooral ook een slimme chef van je systeem die tal van taken op zich neemt.

Een grafische kaart doet dat niet, maar in berekeningen op gebied coin-mining is een moderne grafische kaart wel eindeloos veel krachtiger dan welke moderne processor dan ook. Hoewel het niet onmogelijk is om met je cpu te minen, levert het slechts een fractie op van het resultaat van zelfs een redelijk eenvoudige grafische kaart. Die is in dit soort specifieke taken honderden of zelfs duizenden malen sneller.

Het nettoresultaat van cpu-mining bedraagt slechts luttele eurocenten per dag. Tevens is het resulterende stroomverbruik dermate buiten proporties dat de kosten-batenverhouding sterk negatief is. Wel prettig voor de serieuzere miner: welke processor je daadwerkelijk in je mining-rig zet maakt niet uit: of je nu een dikke Intel Core i9 gebruikt, of een instap-Celeron toepast, het heeft praktisch geen invloed op je resultaat.

Mining-videokaart en voeding

Alles staat of valt zodoende met de juiste grafische kaart of videokaart. Dat was jaren geleden ook zo voor bitcoin-mining, totdat de zogenaamde ASIC’s (Application Specific Integrated Circuit) in het leven werden geroepen. Deze specifiek voor bitcoin-mining ontworpen apparaten waren dermate veel efficiënter dat het minen met je doorsnee grafische kaart niet langer rendabel was, en dat betekende het einde van mining door consumenten toentertijd. Doordat deze ASIC’s echter alleen in staat waren specifieke berekeningen uit te voeren – en dus enkel om specifieke coins te minen – zagen we een enorme toename in de zogeheten altcoins: alternatieve coins voor de bitcoin.

Veel van de moderne altcoins zijn gebaseerd op berekeningen waarvoor nog geen ASIC’s bestaan, of zijn dusdanig opgebouwd dat een ASIC-oplossing onmogelijk is of onwaarschijnlijk zal zijn gezien de inmiddels zeer versnipperde markt voor coins. Er zijn er inmiddels honderden altcoins met een marktwaarde van miljoenen of zelfs miljarden euro, en als gevolg hiervan zal minen met grafische kaarten voorlopig dus wel blijven bestaan.

mining-hardware

© PXimport

Heb je in de afgelopen jaren een capabele gamecomputer gekocht, dan is de kans groot dat je al klaar bent om te beginnen met minen. Met veel recente kaarten in het middensegment of hoge segment kun je minen, zij het met iets lagere opbrengst. Andere onderdelen in je systeem zijn nauwelijks interessant. Zo maakt het niet uit of je een ssd of harde schijf hebt, welke monitor of randapparatuur eraan hangt, en je hoeft ook niet veel geheugen te hebben.

De voeding is wel relevant, minen verbruikt tenslotte flink wat stroom. Maar als je nu een werkend compleet systeem hebt, zal dat normaliter voor het minen ook moeten voldoen. Op dit punt is het wel handig om bijvoorbeeld de gratis MSI Afterburner-applicatie te installeren. In deze software kunnen we de temperatuur van de grafische kaart inzien, eventueel de ventilatorsnelheid aanpassen om oververhitting te voorkomen en de prestaties tunen.

Heb je momenteel nog geen grafische kaart? Dan zul je er eerst een moeten aanschaffen voor je met minen kunt beginnen. Als je huidige computer geen grafische kaart heeft, bestaat ook de kans dat je voeding niet in staat is om de vereiste kracht te leveren, of dat deze niet de juiste stekkers heeft om hem aan te sluiten.

Voor een systeem met een enkele grafische kaart uit de getoonde grafiek, kun je uit de voeten met een voeding die in staat is om 450 watt te leveren. Goedkope voedingen beloven echter veelal wel hoge vermogens, maar kunnen dat zelden echt leveren. Twijfel je aan je voeding, dan raden wij altijd aan in een goede voeding te investeren, denk aan modellen zoals de Seasonic Focus- of Prime-series, of de Corsair RMx-modellen.

Crypto-wallet kiezen

Nu de hardware klaar is, moeten we een wallet kiezen: een portemonnee om onze te minen muntjes in op te slaan. Een wallet is een gevoelig onderwerp, want net als een echte portemonnee kun je die kwijtraken en moet je goed nadenken aan wie je die toevertrouwt. En gaat je digitale portemonnee kapot, dan moet je het geld er wel uit kunnen halen. Dit maakt de walletkeuze één van de voornaamste zaken om echt even bij stil te staan.

Je wallet is altijd onderdeel van het netwerk waardoor transacties mogelijk worden, maar waar die wallet daadwerkelijk staat opgeslagen, daar ben je vrij in. Je kunt software op je computer of je telefoon installeren die als wallet functioneert, maar er zijn ook specifieke hardware-wallets: usb-sticks specifiek gemaakt om cryptocoins om op te slaan, zoals bijvoorbeeld de KeepKey, Ledger en Trezor. Zowel hard- als softwarewallets bieden back-upmogelijkheden voor het geval er iets met je computer of wallet gebeurt. Beide heb je zelf in de hand, maar hoewel hardware-wallets geld kosten, bieden ze wel betere bescherming tegen diefstal of misbruik.

De snelste en eenvoudigste manier om een wallet te openen, vinden we online. Er zijn tal van websites waar je wallets kunt aanmaken, met uiteraard het vraagstuk of die sites te vertrouwen zijn. Wil je jouw digitale centen daar stallen. Ondanks dat absolute zekerheid simpelweg niet bestaat, zijn er wel enkele grote bakens van licht op het donkere internet. Coinbase bijvoorbeeld is één van de grootste namen met al jarenlang een uitstekende reputatie, omdat zij van al hun klanten identificatie vereisen en dit streng controleren. Ook BitGo is een grote gerenommeerde partij, waar klanten die echt anoniem willen blijven iets meer ruimte hebben.

De voorbereidingen zijn getroffen, het minen kan beginnen. Hoe dat er uit ziet, vertellen we in een volgend artikel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000