abonneren

Memristor vervangt dram- en flash-geheugen

Onderzoekers van HP melden een doorbraak in hun ontwikkeling van de memristor-technologie. In 2013 komen de eerste productie-exemplaren van de totaal nieuwe geheugenmodules beschikbaar. De verwachting is dat de memristor-modules alle flash- en dram geheugenchips vervangen.

Een spannend vooruitzicht als we bedenken dat de nu al door HP op een 15 nm schaalgrootte gemaakte memristor-geheugenchip 12 GB per vierkante centimeter kan bevatten. Bij het 15 nm-ontwerp worden vier lagen boven op elkaar gebruikt.

De memristor-geheugens zouden net op tijd komen, als de miniaturisering van de bestaande geheugentechnologie zo ver is doorgevoerd dat er een einde aan de verkleiningsmogelijkheden begint te komen.

HP doet al sinds 1971 onderzoek naar memristors. Het eerste prototype van een memristor-geheugen werd een paar jaar geleden door HP ontwikkeld. Memristor staat voor een samentrekking van memory en resistor. Het is een passief elektronisch onderdeel dat kan onthouden dat er een elektrische lading doorheen gegaan is. Je kunt het zien als een weerstand die twee toestanden kan aannemen, een van hoge en een van lage weerstand. Hiermee wordt dan de binaire toestand (0 of 1) weergegeven.

Belangrijke eigenschappen van memristors:

  • Geheugens met memristors onthouden de inhoud ook zonder de aanwezigheid van de voedingsspanning (non-volitile memory)
  • Memristors zijn 10 keer zo snel en gebruiken 10 maal zo weinig energie als flash-geheugen.
  • Het is mogelijk dat memristors niet alleen als geheugen werken, maar ook voor de gegevensverwerking zorgen. Dit is vooralsnog toekomstmuziek.

Flash-geheugen onthoudt ook de inhoud als de voedingsspanning wordt uitgeschakeld, maar de memristors zijn theoretisch veel sneller. Dram-geheugen is een stuk sneller maar vergeet alles als het spanningsloos gemaakt wordt.

HP werkt ondertussen samen met de Koreaanse geheugenfabrikant Hynix hard aan de voorbereiding van de productie van memristor-geheugens. Naar verwachting zullen de eerste producten  midden 2013 beschikbaar komen.

Via: Liliputing

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Hardware

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord