}
abonneren

Lifehack van de week: printen in 3d

Regelmatig kijkt PCM naar een interessante lifehack. Welke lifehack op het gebied van technologie maakt je leven makkelijker en vooral leuker? Deze week gaat de lifehack over hoe je aan de slag kunt gaan met printen in 3d.

Met printen in 3d is het mogelijk om 3d-objecten uit te printen. Een 3d-printer werkt door steeds laag voor laag op de juiste plekken een bepaald materiaal te spuiten. Dat materiaal kan bijvoorbeeld plastic zijn. Zo kun je de mooiste figuren en handigste objecten afdrukken. Sinds 2010 zijn de kosten van een 3d-printer sterk gedaald. Was de prijs voor de daling nog zo’n 18.000 euro, tegenwoordig is de prijs gedaald naar rond de duizend euro en soms zelfs nog minder dan dat. Daardoor is 3d-printen voor iedereen mogelijk geworden.

3d-bibliotheken

In de lifehack van deze week, die uit twee delen bestaat, vind je tips hoe je zelf aan de slag kunt gaan met het printen in 3d. Voordat je iets kunt printen, is het nodig om eerst een 3d-model te hebben van wat je precies wilt afdrukken. Je hebt daarvoor een aantal onlinebibliotheken met erg veel 3d-modellen, sommige wel met een catalogus van tot een half miljoen modellen. Bijna alles ervan wordt gratis ter beschikking gesteld.

Nog leuker is het natuurlijk om zelf een 3d-model te maken. Er zijn genoeg mogelijkheden voor beginners om een geschikt 3d-model te maken, met een aantal online en offline tools. Ook voor de ervaren gebruikers zijn er gelukkig handige programma’s beschikbaar, zoals bijvoorbeeld het gratis Blender.

3d-scannen

Je kunt een 3d-model ook op een andere manier maken, door het bijvoorbeeld in in 3d te scannen. Er zijn daarvoor speciale, professionele scanners, alleen zijn die erg duur. Het is gelukkig voor de thuisgebruiker of hobbyist ook mogelijk om met een smartphone een 3d-scan te maken. In de lifehack vind je daar een tweetal handige apps voor. Verder geeft de lifehack tips over het opschonen van het 3d-model, zodat eventuele fouten op tijd worden opgespoord en je meer zekerheid hebt dat het printen daadwerkelijk lukt, het snijden ervan in lagen en natuurlijk hoe je het 3d-model uiteindelijk kunt uitprinten.

Lifehack

Je leest alle tips over hoe je aan de slag kunt gaan met het vinden en maken van 3d-modellen in deel een van de lifehack. Hoe je aan de slag kunt gaan met het scannen en printen van 3d-modellen vind je in deel twee van de lifehack van deze week op Lifehacking.nl.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: 3d, Scannen, Lifehack, 3d-printer, 3d-printen

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI