Je staat in dubio: wordt het een tablet of ga je toch voor een traditionele laptop? Het enorme aanbod maakt het er niet makkelijker op en dan zijn er ook nog eens die hybrides, apparaten die je als tablet én als laptop kunt gebruiken. We helpen je op weg bij het maken van een keuze.

Op 27 januari 2010, alweer bijna vier jaar geleden, werd de eerste iPad door Steve Jobs geïntroduceerd. Een apparaat waaraan we toen heel erg moesten wennen. Hoewel Apple niet de eerste was die een tabletcomputer op de markt bracht, wist het bedrijf met deze gigantische iPod Touch de consument voor het eerst echt te verleiden. En hoe! Na de introductie in april in de VS en in juli in Nederland werd het apparaat in korte tijd enorm populair.

Het gemak van een tablet
Opmerkelijk, want hoewel het apparaat vanuit de magische handen van Jobs aan het wereldwijde publiek werd getoond, was er niet echt een duidelijk ‘gebruiksmodel’ voor het ding. Behalve dan surfen over het internet. Op de vraag waarvoor je een tablet nou echt moest gebruiken, kon niemand een goed antwoord op te geven. Maar dat deerde de talrijke kopers niet. De creatieve app-makers wisten echter langzaam maar zeker de iPad om te vormen tot een heel veelzijdig apparaat, waarmee je het ene moment mee kunt gamen en op het andere moment een televisieprogramma kunt kijken, foto’s kunt bewonderen en aan de slag kunt met je documenten.

Zonder gedoe. Hij start snel op en ook als je ermee werkt is een tablet zoals de iPad verrassend vlot. Maar als je kijkt naar de functionaliteit, dan zie je dat er toch een belangrijk verschil is tussen een laptop enerzijds en een iPad of een Android-tablet anderzijds. De laatste zijn meer bedoeld om informatie te raadplegen of om met los bluetooth toetsenbord of een cover met ingebouwd toetsenbord geconcentreerd te werken aan één document. Wil je in retraite werken aan je memoires, dan is een tablet met toetsenbord prima tool. Maar wil je gelijktijdig een stapel documenten doorspitten, werken aan een uitgebreide presentatie en ondertussen je favoriete website en Twitter volgen? Dan is een tablet vooralsnog niet het prettigste gereedschap. Want meerdere programma’s tegelijk gebruiken en multitasken is niet het sterkste punt van de huidige generatie tablets.

Vergelijk het een beetje met koken. Op de camping kan je met een gaskomfoor en een pannetje een heerlijk gerecht maken. Maar als je uitgebreid wilt gaan koken dan is dat zespits fornuis toch een heel stuk prettiger. Oftewel: op dat moment komt een laptop in zicht. Dankzij het aangekoppelde toetsenbord en het touchpad kan je veel efficiënter werken. Daarnaast is het besturingssysteem dat je op een laptop terugvindt gemaakt om met vensters te werken. Tablets werken met toepassingen die vrijwel altijd het volledige scherm in beslag nemen en dat maakt het werken met meerdere toepassingen minder handig dan op een laptop, waar je eenvoudig de vensters naast elkaar kunt zetten. Technisch is er ook een belangrijk verschil: waar de meeste tablets op (opgevoerde) smartphonetechniek werken, kan je bij een laptop ook kiezen voor veel krachtigere hardware.

Als je het heel scherp zou willen definiëren, dan zou je kunnen zeggen dat een tablet gemaakt is voor het raadplegen van informatie en licht werk, terwijl een laptop juist meer gericht is op werk. Nu is dit zoals gezegd een scherpe definitie en het is natuurlijk sterk afhankelijk van jouw gebruik wat het beste bij je past. Toch heeft de komst van de tablet de laptopmarkt niet ongemoeid gelaten. Laptops zijn dunner geworden, met onder andere de komst van ultrabooks, en ook zijn er steeds meer laptops die met een beter scherm worden geleverd – al heeft een tablet over het algemeen een veel beter scherm met een hogere resolutie en betere kijkhoek en dito kleurweergave dan een vergelijkbare laptop. Ook een aanraakscherm wordt meer en meer standaard op laptops.

Met Windows 8 en Windows RT probeert Microsoft een brug te slaan tussen de notebook en tablets. De oplossing die het gekozen heeft is om het besturingssysteem twee omgevingen te geven: de klassieke desktop die niet heel erg geschikt is om met alleen vingerbewegingen te bedienen, en een nieuwe omgeving met de tegelinterface die Microsoft ook gebruikt op zijn telefoonbesturingssysteem en die ook de mogelijkheid biedt om meerdere apps en de desktop naast elkaar te gebruiken en via het scherm te besturen. De makke van Windows is dat het aanbod van apps nog altijd – een jaar na de introductie! – vér achterblijft bij Android en iPad en dat voor het gebruik van de desktopomgeving een keyboard en muis eigenlijk onmisbaar zijn. Daarnaast heeft Microsoft nog steeds niet een variant van zijn Office-software gemaakt die prettig werkt met vingerbediening.

Dat hebben de fabrikanten ook gezien en dus zie je steeds meer hybrides op de markt verschijnen. Een van de eerste populaire modellen op dat gebied was de Asus Transformer – met Android. Ook met Windows zijn er inmiddels verschillende hybrides. Bij veel van die modellen (zoals de Transformer) is de techniek in het scherm verwerkt en is het toetsenbord, waaronder bij een gewone laptop vaak de techniek is geplaatst, niet meer dan een standaard waarin de tablet kan worden geklikt. Het voordeel is dat je hiermee niet alleen een lichte tablet hebt, maar ook een apparaat dat dienst kan doen als laptop.

Ook zijn er tal van vormen met draaibare en kantelbare schermen. Je hebt dan altijd het keyboard bij de hand, maar het nadeel is dat het gewicht over het algemeen een stuk hoger is dan van een tablet zonder keyboard. Een niet te missen voordeel van een hybride is dat je daarmee één apparaat hebt dat je als laptop én als tablet kunt gebruiken. Dus geen gedoe meer met het synchroniseren van bestanden en je kunt op beide apparaten met dezelfde software en instellingen werken. Nadeel is dat een hybride over het algemeen nog vrij duur is in vergelijking met een losse tablet of laptop.

Maar wat moet je nu kiezen? Dat is erg afhankelijk van je wensen. Een tablet is vooral geschikt voor eenvoudig, simpel werk en het raadplegen van documenten en websites. Voor écht werken heb je een besturingssysteem nodig dat meer geschikt is voor multitasken en met vensters kan werken. In dat geval is een laptop de beste keuze. Maar je kunt ook kiezen voor ‘the best of both worlds’: met een hybride heb je het voordeel van het werken met één apparaat en altijd dezelfde software.

1. Licht en compact
Geen toetsenbord en dat maakt dat de gemiddelde tablet een stuk lichter is dan een laptop. Tablets wegen afhankelijk van de schermgrootte tussen de 400 en 700 gram, terwijl de lichtste laptops een kilo wegen.

2. Start supersnel op
Hoe goedkoop je tablet ook is: hij start snel op. Dat komt omdat in tegenstelling tot veel laptops geen harde schijf is ingebouwd, maar het veel vlottere flashgeheugen wordt toegepast.

3. Werkt lang op een accu
Een tablet gaat vaak veel spaarzamer met energie om dan de processors die je in laptops terugvindt. 8 tot 10 uur werken op een tablet is niet bijzonder, voor een laptop wel.

4. Goedkope apps
Een pakketje Microsoft Office? Dat kost je € 100, en als je de versie met Outlook wenst dan ben je het dubbele kwijt. De apps in de appstores van Apple’s iOS en Android zijn veel goedkoper dan de softwarepakketten in de winkel.

5. Een goed scherm
Zelfs bij betaalbare tablets is een ips-scherm met een goede kijkhoek en kleurweergave de standaard geworden. Dat geldt allerminst voor de schermen van laptops. Behalve dan bij notebooks in de topklasse.

6. Geen gedoe
Het besturingssysteem van een tablet is een stuk eenvoudiger dan bijvoorbeeld Windows of MacOS X. Dat betekent dat er ook veel minder mis kan gaan tijdens het gebruik.

7. Innovatieve software
Doordat ook kleinere ontwikkelaars via de appstore eenvoudig een groot publiek kunnen bereiken, ontstaat er een ecosysteem waarin het ontwikkelen van slimme apps mogelijk is.

8. Hoge resolutie
De gemiddelde laptop moet het nog doen met een hd-scherm. Goedkopere tablets hebben vaak ook nog een hd-resolutie. Maar full-hd of beter, zoals Apple’s Retina, is de standaard voor de luxere tablets.

9. Touchscreen standaard
Het ligt voor de hand, maar een aanraakscherm is natuurlijk standaard op een tablet.

10. Veel accessoires
Zeker als je een van de bekendere modellen kiest, zoals de iPad van Apple en de Galaxy-modellen van Samsung, dan kan je een keuze maken uit heel veel accessoires waarmee je een tablet makkelijker kunt gebruiken.

1. Vast toetsenbord
Het toetsenbord op het scherm werkt prima voor eenvoudige teksten, maar als je een document, spreadsheet of presentatie wilt maken dan zijn een vast toetsenbord en touchpad onontbeerlijk.

2. Prestaties
Een tablet start weliswaar sneller op, maar voor het echt zware werk is een goede laptop meer geschikt. Je kunt kiezen voor veel krachtigere processors, videokaarten en grotere schijven.

3. Meer opslag
Laptops hebben vaak een 500 GB harde schijf of groter en dat betekent dat je voor hetzelfde geld vaak veel meer opslagcapaciteit krijgt dan bij een tablet. Daar is 64 GB opslag al veel.

4. Aansluitingen
Probeer eens een harde schijf of geheugenstick op een tablet aan te sluiten. Op veel tablets is dat zonder dure accessoires of kabeltjes niet mogelijk.

5. Groter scherm
Ga je langere tijd werken dan is het scherm van zelfs een wat grotere 10-inch tablet wel wat aan de kleine kant. Dan is een laptop met een scherm van 13,3 inch of groter prettiger in het gebruik.

6. Vertrouwde software
Outlook, Word, PowerPoint en Excel: dat is het gereedschap voor kantoorwerkers. Die software is alleen beschikbaar voor Windows en MacOS en werkt het prettigste met een toetsenbord en muis.

7. Meer flexibiliteit
Een tablet draait het besturingssysteem waarvoor het gemaakt is. Een laptop kan je eenvoudig voorzien van een ander besturingssysteem zoals Linux. En zelfs Windows installeer je eenvoudig op een MacBook.

8. Meer vrijheid
Een laptop kent minder beperkingen dan iOS en in mindere mate Android, waardoor je vrijer bent om de software en hardware op jouw manier te gebruiken.

9. Makkelijk upgraden
Langzaam maar zeker wordt het steeds lastiger, zeker bij dunne laptops. Maar het is nog steeds relatief makkelijk om bijvoorbeeld het geheugen op te waarderen of de harde schijf te vervangen door een ssd.

10. Langere ondersteuning
Het besturingssysteem van een laptop wordt doorgaans langer ondersteund en je hebt de vrijheid een ander besturingssysteem te installeren. Bij tablets is dat niet de standaard, zo kwam iOS 6 niet beschikbaar voor de eerste iPad.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten