Laptop, tablet of... een hybride?

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Werken met een laptop
  3. Windows 8/RT: brug tussen tablet en laptop
  4. Wat zijn je wensen?
  5. 10 redenen om voor een tablet te kiezen
  6. 10 reden om voor een laptop te kiezen
Je staat in dubio: wordt het een tablet of ga je toch voor een traditionele laptop? Het enorme aanbod maakt het er niet makkelijker op en dan zijn er ook nog eens die hybrides, apparaten die je als tablet én als laptop kunt gebruiken. We helpen je op weg bij het maken van een keuze.

Op 27 januari 2010, alweer bijna vier jaar geleden, werd de eerste iPad door Steve Jobs geïntroduceerd. Een apparaat waaraan we toen heel erg moesten wennen. Hoewel Apple niet de eerste was die een tabletcomputer op de markt bracht, wist het bedrijf met deze gigantische iPod Touch de consument voor het eerst echt te verleiden. En hoe! Na de introductie in april in de VS en in juli in Nederland werd het apparaat in korte tijd enorm populair.

Het gemak van een tablet
Opmerkelijk, want hoewel het apparaat vanuit de magische handen van Jobs aan het wereldwijde publiek werd getoond, was er niet echt een duidelijk ‘gebruiksmodel’ voor het ding. Behalve dan surfen over het internet. Op de vraag waarvoor je een tablet nou echt moest gebruiken, kon niemand een goed antwoord op te geven. Maar dat deerde de talrijke kopers niet. De creatieve app-makers wisten echter langzaam maar zeker de iPad om te vormen tot een heel veelzijdig apparaat, waarmee je het ene moment mee kunt gamen en op het andere moment een televisieprogramma kunt kijken, foto’s kunt bewonderen en aan de slag kunt met je documenten.

Zonder gedoe. Hij start snel op en ook als je ermee werkt is een tablet zoals de iPad verrassend vlot. Maar als je kijkt naar de functionaliteit, dan zie je dat er toch een belangrijk verschil is tussen een laptop enerzijds en een iPad of een Android-tablet anderzijds. De laatste zijn meer bedoeld om informatie te raadplegen of om met los bluetooth toetsenbord of een cover met ingebouwd toetsenbord geconcentreerd te werken aan één document. Wil je in retraite werken aan je memoires, dan is een tablet met toetsenbord prima tool. Maar wil je gelijktijdig een stapel documenten doorspitten, werken aan een uitgebreide presentatie en ondertussen je favoriete website en Twitter volgen? Dan is een tablet vooralsnog niet het prettigste gereedschap. Want meerdere programma’s tegelijk gebruiken en multitasken is niet het sterkste punt van de huidige generatie tablets.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Koopwijzer, Hardware

Tags: tablets, laptops, notebooks, ultrabooks