abonneren

iPod viert 10e verjaardag

Aanstaande zondag wordt Apple’s iPod tien jaar oud. Het eerste model werd op 23 oktober 2001 aangekondigd.

De eerste iPod bevatte nog een 4200 toeren 1,8 inch harde schijf van Toshiba met een capaciteit van 5 GB. De eerste exemplaren werden pas een paar weken na de aankondiging op 10 november geleverd. De eerste iPod was met 101 x 61 x 20 mm en een gewicht van 186 redelijk compact maar vergeleken met de huidige exemplaren nog flink groot. De eerste iPod was ook nog voorzien van een FireWire-interface voor het aansluiten op de Mac.

Revolutionair was de bediening met een mechanisch roterend navigatiewiel. Dit scrollwiel is in latere exemplaren vervangen door een elektrostatische versie. De iPod had een klein zwart-wit lcd-schermpje met 160 x 128 pixels. Het had 32 MB ram-geheugen; genoeg om 20 minuten muziek te bufferen, waardoor de harde schijf niet constant hoefde te draaien en energie bespaard kon worden. Volgens Apple kon de eerste iPod tien uur muziek afspelen op een acculading.

De prijs van de eerste iPod werd door velen als schokkend ervaren, die was namelijk € 450. Ondanks dat is het apparaat goed verkocht. Zeker toen er later exemplaren met 10 en 15 GB opslagruimte uitkwamen.

Via: Reghardware

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: