abonneren

Intel Ultrabooks: touch en stemherkenning

Het is heel duidelijk: Intel gaat 100 procent voor de ultrabook. De superdunne, lichte en nu nog prijzige notebooklijn. Tijdens de persconferentie op de CES in Vegas is echter duidelijk geworden dat er nog heel wat uitbreidingsplannen zijn!

Mooly Eden, Vice President PC Client Group bij Intel, meldt dat een ultrabook zeker niet voor alleen maar content consumption is. “Consumption is for Cows’ meldt hij. Het gaat om een sublieme ervaring. Snel, vloeiend en krachtig. Hij gaat zelfs zo ver dat mensen van hun ultrabook kunnen houden. Al is de Amerikaanse ‘I love you’ wel wat anders.

Maar zo ver nog weinig nieuws onder de zon. Wat wel nieuw is, is dat Intel ook voor touch-bediening gaat en zelfs stemherkenning gaat inbouwen. Dan hebben we het toch over verregaande veranderingen in de notebook-ervaring.

Touch gaat standaard worden. Maar wil de consument dat wel? Wel volgens Intel. Hun onderzoek zegt dat ongeveer driekwart het prettig vindt. Niet om te typen, wel voor de ‘fun’. Wij zijn nog niet helemaal overtuigt. Strekken om een staand scherm aan te raken is niet prettig. Wat wel leuk is, zijn de sliders die het scherm plat kunnen leggen. Of de IKSKIN: een hybride tablet met doorzichtig touchpad. Superding. Maar helaas nog niet te koop.

Stemherkenning kan ook een verandering in werken teweeg brengen. De bediening moet heel natuurlijk worden. Dus gewoon vragen om je laatste afspraken, of de meest recente foto’s. De stemherkinning moet dan begrijpen wat je wil. Intel meldt dat het onderzoek al heel ver is.

Tenslotte nfc. In Nederland zijn we nog niet heel ver met nfc. Jammer, want Intel laat hier zien wat het mogelijk maakt. Ze laten een voorbeeld zien van een credit card aankoop. Bij de pagina voor invoer van gegevens, tikken ze even met de kaart op het notebook en klaar is Kees. Alles is ingevuld. En veilig, want de kaart is gekoppeld aan één notebook. Dus het werkt niet bij andere ultrabooks met nfc. 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: